Casele Bavariei….

Se spune ca prima tara pe care o vizitezi iti va ramane sigur in suflet. Sigur iti va place. Asa o fi? In cazul nostru, zicala s-a adeverit. Sau, poate, doar am fost norocosi.

Cum sa o spun mai simplu? Am fost in Bavaria…

Si sigur ne vom reintoarce.. De-abia asteptam acest moment..

Ce ne-a placut acolo? Hai sa fim putin entuziasti si chiar putin nostalgici: totul.

Cum ce ne-a placut? Ne-a placut iarba verde, proaspata si mereu cosita, ne-au placut curatenia, soselele fara gropi si bunul simt al oamenilor, ne-au placut peisajele pline de verde si albastru, ne-au placut castelele, micile orase si lacurile largi si limpezi, ne-au placut barcile cu vele sau cu vasle sau cu motor care pluteau pe acele lacuri limpezi de un albastru verzui aproape nenatural, ne-a placut zambetul oamenilor pe care i-am intalnit, de la gazdele la care am stat pana la vanzatoarele de la brutarie, ne-a placut amabilitatea lor si nu in ultimul rand, ne-a placut grija lor pentru ordine si frumos, grija lor pentru spatiul in care traiesc, si, deci, ne-au placut casele lor.

Case frumos aranjate, pline de flori la ferestre si balcoane, case pictate in stilul pur bavarez. Picturi care spun o poveste despre oamenii locului. Spun istoria locului. Spun istoria si povestile casei. Case cu o geometrie simpla, dar pline de culoare, amenajate cu gust si inconjurate de verdele gradinilor. Case cu suflet. Case insufletite de spiritul celor care au trait, traiesc si vor trai in ele. Case ingrijite din greu ca sa arate asa. Nimic nu este usor. Dar, daca ai pasiune, gust si daca o faci cu suflet, totul poate arata ca acolo. Aici chiar am simtit pe viu o veche zicala romaneasca, ramasa din pacate fara fundament la noi: OMUL SFINTESTE LOCUL.

Am ramas uimiti, ne-am bucurat de frumusetea fiecareia pe care am intalnit-o in drumurile noastre. Sincer, cred ca am fi ramas acolo daca am fi putut. Bavarezii stiu sa-si cinsteasca si sa-si onoreze vizitatorii, stiu sa se cinsteasca si sa se onoreze pe ei. Stiu sa-si ocroteasca si sa-si ingrijeasca  spatiul in care muncesc, se distreaza sau, mai simplu spus, spatiul in care Traiesc. Bavaria ne-a fermecat si ne-a ramas in suflete.

Nu stiu, cum din vestita rigurozitate germana, au iesit aceste case, orasele sau locuri fermecate pline de poezie si povesti. Oare cum?  Este un taram de basm.

Si inca un lucru: oamenii nu sunt nici pe departe reci. Sunt primitori si zambitori, sunt sufletisti. Calitati cu care noi ne laudam, dar pe care nu le mai vad de mult prin a noastra tara. Dar, asta este alta discutie, asa ca, ma rezum doar la a va prezenta cateva din frumoasele locuri si case ale Bavariei.

Speram sa avem norocul sa vizitam acest taram de povesti si in timpul iernii. Zvonurile spun ca este chiar mai frumos decat vara…

Pana atunci, le multumim lui Helmuth si Emiliei pentru toate sfaturile lor, pentru generozitatea lor si nu in ultimul rand pentru omenia lor.