la Mall in varful muntilor

Prietenii nostri din Germania ne-au spus despre acest loc: un satuc in Elvetia, la granita cu Austria, un satuc plin de magazine duty-free, terase si hoteluri.

Un mall in varful muntilor….

Localitatea se numeste Samnaun.

Noi atat am asteptat si am si dat o raita de o zi pe acolo. Am urcat cu mititica (mititica fiind masinuta noastra) pana la 1800 de metri pe un drum superb, cu serpentine si cu pante din cele mai spectaculoase. Drumul? Ca in palma.

Ce am gasit acolo? Pe langa peisajul minunat, de o frumusete rara? Pai am gasit ce ne interesa mai mult – multe magazine cu preturi cu pana la 30 la sute mai ieftine: de la ceasuri si parfumuri, haine de marca, incaltaminte si accesorii pana la produse alcoolice, tigari sau alimente gen zahar sau faina. Totul fara taxe cica. Nu sunt 100% convins de asta. Oamenii de prin zonele invecinate din Austria si Germania se duc acolo sa-si faca aprovizionarea de iarna. :O)) Credeam ca numai la noi se mai practica. Sincer, cartofi si ceapa nu am vazut.

Daca ajungeti pe acolo, neaparat sa aveti rezervorul masinii aproape gol ca sa va puteti face plinul cu carburant fara taxe (cu 30 la suta mai ieftin). Eu, mai fraier, eram cu el plin. Asta este… Am bagat si eu de 10 Euro ca sa fac plinu’ sa nu zic ca nu am pus si eu benzina netaxata. :O))

Si mai aveti grija la vama, ca cica nu aveti voie sa cumparati fara masura. Sa nu patiti ca mine cand am umplut la shop tejgheaua cu vreo cinspe’ sticle de spirtoase (de, ca romanul, vroiam sa umplu’ portbagajul masinii, sa mai aducem si acasa cadouri la familie) si tanti de la casa sa se uite zambind si sa-mi spuna ca nu am voie decat 2 sticle sa cumpar. Adica 1 sticla de persoana. Iar eu, uitandu-ma mirat si surprins, am intrebat-o: „Dar copilul? El nu se pune? El nu are voie sa cumpere? „:O)) Asta e…Nu s-a lasat convinsa. Oricum, Jack-ul cu care am plecat de acolo, a fost foarte bun. :O)

De altfel, mai este si o vestita statiune pentru sporturile de iarna. Preturile la hoteluri sunt ca in Elvetia. Dintre cele mai mari.

Ne-a placut foarte tare. Cateva impresii vizuale mai jos…

Update 2017.

Am tot trecut pe acolo de-alungul anilor, de vreo 4-5 ori parca. Si de fiecare data am remarcat cum cresc preturile, de la an la an. Nu a mai fost ca in 2008, cand aproape totul parea un chilipir.

Am fost si in toamna lui 2017 cand am constatat ca preturile la parfumuri, ceasuri, ciocolata sau haine erau cu mult mai scumpe decat cu 8-9 ani in urma. Cel putin asa ni s-a parut noua. Mult mai multe magazine, dar preturi mai mari.

Preturi mai bune erau la alcool, tigari si la carburant. De exemplu, litrul de benzina era in jurul a 0.91 Euro (fata de 1.3-1.4 Euro in Austria). Normal, am facut un plin acolo. In Italia dadeam cam 1.6 Euro pe litru. :O