Ludwigstrasse, Garmisch-Partenkirchen

Ludwigstrasse, Garmisch-Partenkirchen

Daca ajungeti prin Bavaria, neaparat sa treceti si prin Garmisch-Partenkirchen, un orasel superb aflat in inima Alpilor, la aproximativ 80Km fata de Munchen si foarte aproape de granita cu Austria.

Peisaje superbe il inconjoara, din toate partile, fiind inconjurat de munti. De aici puteti ajunge foarte usor, cu telecabina, la pas sau cu trenul pe Alpenspitze si pe Zugspitze, cel din urma fiind cel mai inalt varf al Germaniei.

De vreo sapte ani incoace am trecut aproape in fiecare vara prin Garmisch-Partenkirchen, in primele noastre trei veri bavareze gazduind cartierul nostru general. Mai exact, o mansarda cu toate utilitatile, inchiriata pentru 7 sau 10 nopti. Pretul nu a depasit in acele vremuri 50 de Euro/noapte, plus taxa de statiune – 2 Euro/persoana/zi. Acum am impresia ca pretul unei mansarde a ajuns pe undeva pe la 60 de Euro/noapte.

Si acum imi aduc aminte cu ce placere ma duceam dimineata la brutaria-cofetarie (Bäckerei – Konditorei) ca sa cumpar paine calda, croasante proaspete (mai bune decat in Franta) si tot felul de prajiturele. Sau de serile in care perechi de tineri sau de batrani dansau in parcul central acompaniati de o formatie destul de mare, cu vreo 30 de instrumentisti. Sau de pregatirile de Oktoberfest, in care locuitorii defilau in costume traditionale prin tot orasul, pentru ca apoi sa se retraga intr-un cort imens in care se puneau la mese si incepeau petrecerea, cu multa bere si nelipsitii carnati, acompaniati de muzica bavareza.

Sau cum ne plimbam seara pe strazile lui, dupa ce ne intorsesem de prin munti sau de pe la cine stie ce castele sau muzee, admirand frumoasele case pictate si bucurandu-ne de atmosfera linistita si relaxanta.

Un oras din care puteti ajunge imediat la o multime de puncte de atractie. Amintesc doar cateva: Zugspitze, Alpenspitze, oraselele Mittenwald si Oberammergau, Manastirea Ettal, castelul Linderhoff. Un orasel cu multe magazine, cu toate marcile cunoscute, in care puteti face shopping ca la Munchen sau ca in orice alt oras mare. Plus o multime restaurante, de toate genurile, pentru toate buzunarele. De asemenea, cei care vor sa isi gateasca singuri acolo unde sunt cazati, pentru diminuarea costurilor, au la dispozitie toate supermarket-urile cunoscute, cu preturi foarte bune. Ca sa nu mai spun ca berea bavareza buna poate fi gasita la supermarket cu preturi intre 45-90 Eurocenti.

Un oras in care noi cu siguranta vom reveni ori de cate ori vom putea. Pentru ca mai avem multe de descoperit acolo.

Acum o sa va arat cateva imagini de pe Ludwigstrasse, una dintre strazile importante ale orasului, pe care sa afla in special restaurante traditionale. Pe timpul verii, in multe dintre ele se canta muzica live.

O Ludwigstrasse aproape pustie, surprinsa intr-o seara racoroasa de inceput de iulie.