Vacanță în Dolomiți – La Cinque Torri, printre cazematele și tranșeele din timpul Marelui Război

În plimbarea noastră de la Cinque Torri am dat din întâmplare și peste cazematele și tranșeele armatei italiene din timpul Marelui Război (Primul Război Mondial), unde i-au avut adversari pe vecinii austrieci. Le-am văzut în afara traseului nostru dar ne-am abătut pentru a le vizita.

Am bătut la pas toate tranșeele de acolo și am intrat prin cazemate. Practic acolo este organizat un mic muzeu în aer liber, cu informații din timpul războiului și fotografii de arhivă despre companiile și soldații care au luptat acolo, cu zonele de amplasament ale infirmieriei, ale artileriei și obuzelor, plus câțiva soldați manechin pentru a conferi mai multă autenticitate.

Greu de crezut dar, aici, pe munții de la Cortina D’Ampezzo, pe unde noi ne-am plimbat și am admirat peisaje atât de frumoase și de spectaculoase, s-au purtat lupte grele în timpul acelor vremuri, în care mulți oameni și-au pierdut viețile. Lupte în care artileria a avut rolul principal, pentru că nu prea văd cum se putea ataca la picior pe versanții stâncoși de acolo.

Un loc istoric, pe care l-am parcurs fără obișnuitele zâmbete de vacanță pe fețele noastre, pătrunși oarecum de solemnitatea lui. Ne-am plimbat în liniște pe acolo timp de aproape 45 de minute, am urcat scările tranșeelor, am intrat în punctele de observație și în cazemate, am citit informațiile expuse pe panouri în cele trei limbi – italiană, germană și engleză.

Sper să nu mai fie nevoie vreodată să trăim ororile vreunui război…