Pe unde am mai mâncat bine – La Taverna grecească Poseidon din Câmpina

O zi prea frumoasă pentru stat în casă, așa că am răspuns pozitiv la invitația prietenilor noștri pentru a face o incursiune culinară tocmai la Câmpina, la Taverna Grecească Poseidon.

Nu de alta dar ei se tot duc pe acolo destul de regulat și aveau numai cuvinte de laudă referitor la produsele culinare servite. Sincer, nu i-am crezut că sunt atât de bune, ca în Grecia, trebuia să încerc și să văd dacă este chiar așa.

Și, încă de la început pot spune că am fost super încântat de ce am degustat acolo, de experiența culinară dar și de cum m-am simțit. Ca la mama lor din Grecia de acolo…

Muzică grecească în surdină, sirtaki, mâncare grecească ca la mama ei, parcă mi s-a părut că aud la un moment dat șoapta valurilor Mării Egee, acolo, în inima Subcarpaților românești. Atât de bine m-am și ne-am simțit, atât de bine am mâncat.

Cam așa…

Ca să nu mai spun că amfitrionul tavernei ne-a primit cu prietenie, așa cum numai grecii știu să o facă. Am glumit, am vorbit și la final s-a așezat la masă alături de noi pentru a discuta politichie și delicatețuri grecești și românești.

Plăcut.

Taverna grecească Poseidon din Câmpina are pagină de Facebook și se află pe Bd. Carol I Nr. 47 în, după cum am mai menționat, în Câmpina.

Dar mai bine să vă arăt cu ce ne-am ghiftuit noi acolo, mult și bun, că de mirosit și gustat nu am cum să vă fiu de folos. Trebuie să mergeți acolo dacă aveți drum spre Valea Prahovei sau înapoi către București. Garantat, merită oprirea, o să-mi mulțumiți.

Normal, am început cu începutul, un păhărel de țuică cu scorțișoară, tratație de bun venit pentru neșoferi, eu, șofer, m-am uitat și am poftit așa că, de ciudă, n-am făcut nicio poză licorii care avea un mirooosss…

După un păhărel, pofta de mâncare nu ezită să se arate…

Antreuri…

… Dovlecei Poseidon la grătar cu un pic de sos de usturoi…

… ardei iute la grătar, un pic iute, o nebunie…

… nelipsita brânză Haloumi la grătar… un pic sărată, un pic elastică, așa cum trebuie să fie…

… dar și o cremă de brânză frecată cu ardei, cât trebuie de picantă și de gustoasă, Tirokafteri… plus lipie grecească proaspăt scoasă din cuptor, caldă și bună. Să nu uit de salata de icre, proaspăt pregătită.

Primul rând s-a terminat imediat. S-a ras, am șters farfuriile cu lipia rămasă.

Parcă nu era destul. Am mai cerut încă un rând, plus salată tzatziki…

… pe care era păcat să nu o încercăm.

După un scurt răgaz, multe vorbe, hăhăială, între noi sau cu jovialele noastre gazde, am trecut la felul principal.

Mixt grill – scoici, creveți și niște baby calamar…

… calamar pane… cu semințe de susan… făcut așa cum trebuie, fraged și gustos…

… calamar pe grătar ca la mama lui în Thasos, sau în Corfu, sau oriunde vreți voi în Grecia, pe care eu personal l-am stropit cu un pic de sos de usturoi… Proaspăt, fraged, pus pe grătar nici prea mult, nici prea puțin, îndeajuns cât să declar că am mâncat ceva excelent!

… dar și o bunătate de paputsakia, vinete cu carne tocată și brânză, puse una peste alta în straturi la cuptor, delicioasă!

Toate stropite cu o țâră de ulei de măsline și cu multă, multă pricepere autentic grecească.

Nu știu cum îl cheamă pe patron, spre rușinea mea, am uitat să-l întreb, nici pe bucătar dar mă înclin!

Cât am mâncat, aproape că s-a făcut liniște la masă… nu mai pridideam cu miratul, exclamatul și înfulecatul aproape pe nerăsuflate, ca niște domni și doamne de București ce suntem…

Mai venea patronul din când în când pe la noi ca să ne verifice dacă mai luăm și o pauză de respirat…

Bun, chiar foarte bun, sincer, chiar nu mă așteptam să fie atât de bun. Clar, în meniu sunt o groază de felul de mâncare pe care le-aș fi încercat dar…. „c’est ne pas possible” la o singură masă. Mai trebuie să facem câteva treceri pe acolo…

La final, ne-am tratat cu o cafeluță grecească…

… dar și o delicioasă prăjitură Ekmek, cu cremă de vanilie pe blat însiropat de cataif, cu un pic de miere, nuci coapte și înghețată…

Ce să mai… sper că pozele vorbesc de la sine, că de gust, trebuie să mă credeți pe cuvânt. Cel puțin, mie și comesenilor mei, ne-a plăcut foarte tare. Deja ne-am făcut planuri să trecem cât de curând din nou pe la Taverna Poseidon din Câmpina.

Prețurile mi s-au părut decente, dacă sunteți curioși le găsiți afișate și pe pagina lor de Facebook.

Dacă mai aveți idee de alte taverne grecești ce merită amintite și încercate, aștept cu mare nerăbdare propunerile voastre.

Păi hai să ne fie de bine!