O altă dimineață, o altă plimbare în regiunea Preveza de pe coasta Mării Ionice a Greciei. De data asta în munți, pe cărări istorice către monumentul Dansul din Zalongo și orașul antic Cassiopeia, aflate la mică distanță unul de celălalt.

20 de kilometri din Mytikas până acolo, pe o șosea ce urcă sus pe munte, până pe la 500-600 de metri altitudine.
Am condus mașina până în parcarea mănăstirii Agios Dimitrios, de unde pleacă cele aproape 400 de trepte din piatră către monument.








Nu știam că vom avea chiar atât de urcat, aveam impresia că șoseaua trece chiar pe lângă monument. Dar cum după leneveala de la plajă merge și un pic de mișcare, am luat la pas cele 400 de trepe până sus, în vârful stâncii. Cred că ne-a luat cam 20 de minute până sus. Cam 100 de metri diferență de nivel.


Monumentul Dansul din Zalongo a fost inaugurat în anul 1961, în memoria celor aproape 60 de femei care au preferat moartea și s-au aruncat în prăpastie alături de copiii lor, pentru a nu fi prinse de turcii lui Ali Pasha și duse în sclavie. Se întâmpla pe la 1803.
Un martor al acelei scene, Suleiman Aga, a relatat cum cele 60 de femei s-au prins de mâini și au început să danseze și să cânte înainte de a se arunca în hău.
Rămas bun lume amărâtă,
Rămas bun dulce viață,
Și tu, nefericită țară,
Rămas bun pentru totdeauna.
Așa cum peștele nu trăiește pe uscat
Și nici floarea în nisipul deșertului
Nici femeile din Souli
Nu pot trăi fără libertate.
Ce să mai fie de spus?
Ne-am plimbat în liniște și am privit în zare, către mare, către munți…











Apoi am coborât către mănăstire, sub amenințarea norilor de ploaie.

Nu am intrat în mănăstire, era prea liniște, nu am dorit să-i perturbăm pacea.
În schimb ne-am suit în mașină și am condus câteva zeci de metri mai jos, până la intrarea în orașul antic Cassiopeia. Bilet de intrare 4 euro de persoana.
Orașul a fost construit de către cassiopeieni prin secolul 4 Î.C. și a fost unul dintre centrele antice importante din Epir. Cu o populație de până în 10.000 de locuitori, a dăinuit până în anul 167 Î.C., când a fost cucerit și distrus de către romani. Care au obligat populația să se mute către noul Nicopolis, contruit de împăratul Octavian în cinstea victoriei împotriva lui Marc Aureliu și a Cleopatrei.




Pe un platou la 550-600m înălțime, apărat de ziduri naturale pe o parte și cu vedere la țărmul mării. Impresionant oraș trebuie să fi fost aici.






Cred că puteam sta ore bune acolo, hoinărind printre ruine și pietre, dar ploaia ne-a ajuns, așa că am luat-o la fugă către mașină.
Dar nu înainte să vedem Agora, centrul economic și politic al orașului antic, precum și micul teatru. Până la un teatru mai mare, nu am avut curaj să mergem pe ploaie.
Frumoase peisaje către Marea Ionică, Preveza, golful Amvrakikos. Oare oamenii care trăiau aici acum peste 2000 de ani le admirau așa cum o facem noi? Erau conștienți în ce locuri frumoase trăiau?


Ajunși la plajă, în Mytikas, cerul tot înnorat. Dar ce frumoasă e marea, chiar și pe vreme mohorâtă.
Avem și video…