15 IUNIE 2021 – Cum a fost drumul spre Grecia cu mașina și trecerea vămii de la Kulata

Ca și anul trecut, am ales să mergem în vacanța de vară tot în Grecia, pentru că încă nu ne-am săturat de tot ceea ce are de oferit din punct de vedere turistic.

Și, tot ca și anul trecut, vacanța aceasta se va desfășura în condiții speciale, de pandemie, pentru că încă n-am scăpat de nenorocirea asta de boală. Dar, cum suntem vaccinați, riscul de a face o formă gravă a bolii este mai scăzut pentru noi, cel puțin din punct de vedere teoretic. Așa că ne protejăm în continuare la fel de bine ca până acum când suntem în aglomerație sau în spații închise alături de persoane străine.

În orice caz, văzusem pe internet și la tv poveștile cu cozile kilometrice de mașini de la Kulata, cu relatările amicilor mei virtuali despre orele petrecute în așteptare la trecerea punctului vamal dintre Bulgaria și Grecia. Așa că, de ce să nu o recunosc, eram puțin stresat din cauza asta.

Am plecat din București exact la 3 dimineața, în noaptea de luni spre marți. Vama dintre România și Bulgaria de la Giurgiu am trecut-o destul de repede, în 10 minute, după ce ni s-au verificat pașapoartele și talonul mașinii.

Șoseaua prin Bulgaria a fost relativ liberă, cu puțin mai mult trafic pe centura Sofiei. Șoselele destul de denivelate până aproape de Plevna, chiar și autostrada până în Sofia parcă nu mai este la fel de bună ca anul trecut, cel puțin pe prima bandă.

Munții Pirin văzuți de pe autostrada către Kulata

Nu, încă nu s-a terminat în întregime autostrada către Kulata, tot mai trebuie parcurși vreo 40 de kilometri prin defileu, în trafic.

Dar, după cum am spus, fără a forța pentru că nu a fost nevoie, chiar am mers cu viteza legală prin Bulgaria, la ora 9.15 eram la Kulata și ne-am oprit din mers la vreo 200 de metri de vama grecească. Nu kilometri… metri… Deja răsuflam ușurat…

De unde s-au format două rânduri de autoturisme și unul cu tiruri. Practic, am stat 1 oră și 10 minute până am trecut vama. Ne-au fost verificate pașapoartele, adeverințele de vaccinare dar și declarația PLF completată pe internet și primită pe e-mail în noaptea plecării, chiar cu atenție și minuțiozitate de către vameșul grec.

Vă recomand să vă așezați pe rândul de mașini din drepta, merge mai repede pentru că și acesta se desparte în altele două. Cel puțina așa a fost la noi.

Majoritatea mașinilor din vamă aveau numere de Bulgaria, foarte puține din România.

Pe noi nu ne-au testat de covid, am observat că erau trimiși la test cei din țările non-UE, cum a fost o familie din Republica Moldova, aflată într-o mașină din fața noastră.

Așa că, am trecut de vama dintre Bulgaria și Grecia în același timp ca acum 2 ani, când nu era pandemie. 1 oră! Nu a fost chiar atât de horror. De altfel nu mă miră că în weekend se formează cozi mai mari și timpii de așteptare în vamă sunt atât de exagerați, pentru că foarte mulți turiști aleg să plece în vacanță tocmai atunci.

Așa că, vă recomand pe cât posibil, să plecați către Grecia în timpul săptămânii.

După vamă, autostrăzile grecești au fost libere… libere… am condus de mai mare dragul.

Per total, drumul dintre București și Meteora, prima noastră oprire în Grecia, a durat 11 ore, cu tot cu perioada de 1 oră de stat în vamă.

Ca o informație, benzina la greci costă acum 1.65 Euro. Așa că faceți un plin înainte de vamă, în Bulgaria, unde este 2.11 Leva…

Iar taxele de autostradă din vamă și până la Meteora au însumat 10 euro.

Drum bun să aveți și vacanță minunată.

Update 1. Prietenii noștri, care au trecut vama a doua zi după noi, miercurea, au stat 2 ore.

Update 2. Alți amici, sosiți în Grecia duminica pe 27 iunie, au stat la vama de la Kulata numai 5 minute!!!!