18 iunie 2020 – Cum a fost drumul cu mașina spre Grecia, trecerea granițelor către vacanța dorită

Sincer, de-abia așteptam prima vacanță adevarată pe anul acesta, după o perioadă nu tocmai roz, în care am stat mai mult închiși prin case. Panicați de ceea ce se întâmplă cu această pandemie mondială care se pare că încă nu s-a terminat. Recunosc, după relaxare am fost în fiecare sâmbătă în diverse drumeții pe munte dar tot simțeam nevoia unei vacanțe adevărate.

Cum a fost drumul către Grecia acum, în 2021!

De anul trecut aveam programat cu prietenii noștri o vacanță de iunie prin Bulgaria și Grecia, la munte și la mare, dar la care ne cam luasem gândul datorită restricțiilor trans-frontaliere și situației epidemice. Însă nu am pus stop total planului nostru, am așteptat să vedem ce se mai întâmplă.

Cum a fost vacanța din Grecia în pandemie?

Când am fost siguri că avem voie sa plecăm din țară dar și să ne întoarcem fără să stăm în izolare, am făcut rezervările necesare (cu 2-3 zile înainte) și apoi bagajele. Mai mult, am stat cu ochii pe pagina Forum Thassos, cel mai activ grup pe FB despre călătoriile în Grecia, ca să vedem dacă sunt probleme la trecerea granițelor până în însorita Grecie.

Veștile au fost îmbucurătoare… așa că planurile noastre au prins contur tot mai tare. Dar totuși, o vacanță în plină pandemie mondială, așa că știam că vom fi tot timpul atenți la știri și la informațiile oficiale ale țărilor prin care vom trece sau sta.

Așa că în toiul nopții am plecat din București pe ruta Giurgiu-Ruse-Sofia-Kulata-Kalambaka (Meteora prima oprire). Preferăm să trecem granițele cât mai devreme posibil, pentru a evita aglomerația. Mai ales că am văzut cozile de câteva ore de la Makaza și Kulata în ziua deschiderii granițelor grecești pentru turiști.

Mai mult, am printat și declarația necesară în vama bulgară, ca să o avem gata completată în caz că ni se va cere. Pe care de altfel nu am folosit-o, nu am fost întrebați despre ea…

Am plecat la 3 dimineata iar la orele 16.00 ne cazam deja în Meteora, fără să întâmpinăm dificultăți la nicio graniță și nici din punct de vedere rutier. A fost chiar o plăcere să conduc pe șosele atât de libere.

Mai mult am stat la granița cu Bulgaria, pentru că se verificau destul de amănunțit documentele de călătorie dar și talonul mașinii. Dar la acest puntc frontalier am zăbovit maxim 15 minute.

Mai mult, plecând atât de devreme, drumul a fost destul de liber, atât în Bulgaria cât și în Grecia. Iar către Kulata nu se mai șofează toți acei 80 de kilometri prin defileul cu 2 benzi de circulație. Ci numai pe o porțiune de aprox. 20 de km, pentru că autostrada dintre Sofia și Grecia este aproape finalizată. Cred că la anul va fi dată în funcțiune în totalitate. Am văzut că se mai lucra la un tunel și la un pod, lucrările fiind chiar într-un stadiu avansat.

Sincer, o cam băgasem pe mânecă înainte de a trece granița în Grecia…

… pentru că TIR-urile stăteau la coadă cu 7km înainte de vamă.

Dar, culmea, era doar o mașină înaintea noastră la vamă, prin care am trecut într-un… minut? După ce vameșul s-a uitat fugitiv peste pașapoartele noastre.

Se simte că grecii sunt bucuroși de turiști. Clar, eram pregătiți să facem testul de Covid-19 dacă ni se cerea, însă nu a fost cazul pentru noi. În schimb la punctul de trecere erau două zone de colectare a probelor epidemiologice. O singură mașină cu numere de Serbia era oprită pentru acest control.

Concluzia? Trezitul devreme și plecatul la drum cu noaptea în cap a funcționat pentru noi, am avut parte de puncte frontaliere, șosele și autostrăzi libere. Desigur, dacă plecați la drum spre o vacanță în Grecia puteți să vă așteptați la control epidemiologic (se face aleatoriu din câte am înțeles) dar și la schimbarea situațiilor de urgență, deși sper că momentan nu mai este cazul.

Iar aici la Meteora este liniște, prea liniște. Turiștii sunt mai deloc, foarte puțini străini, majoritatea sunt vizitatori greci. Am mai întâlnit o familie de români cărora le-am spulberat iluzia că sunt singurii conaționali de la Meteora… 😀

Cât despre alte impresii despre această vacanță în plină pandemie, despre cum este Grecia în această perioadă destul de ciudată din punct de vedere turistic, voi reveni în curând…

Update 28 iunie 2020. La întoarcerea în țară

După 10 nopți petrecute în diverse locații din Grecia, pe 28 iunie ne-am întors acasă, drumul de lângă Volos și până în vama de la Giurgiu având o durată de 10 ore.

Din nou am plecat destul de devreme (pe la ora 5.20 de minute), din nou nu am avut deloc probleme la trecerea prin cele două vămi. Nu a fost deloc coadă, am prezentat documentele și atât. Drum bun!

Cum a fost vacanța din Grecia în pandemie?