Scurtă plimbare pe la cascadele Valea Mării și Lazăru, în Câmpu lui Neag, Munții Retezat

După ce ne-am cazat și ne-am odihnit puțin la Complexul Cheile Buții, am hotărât să facem o scurtă plimbare către cascadele Valea Mării (Valea Mariei după alții) și Lazăru, aflate chiar în apropiere.

Am ieșit cu mașina din complex și imediat am făcut stânga pe un drum forestier pe care am mai condus încă un kilometru.

Mai puteam merge cu mașina fără probleme până aproape de semnul intrării pe traseul către cele două cascade, la intersecția cu drumul forestier care duce către Cabana Buta.

De-a lungul drumului forestier o grămadă de zmeuriș…

După ce am intrat pe traseu, am dat de o altă intersecție cu indicatoare către Cascada Valea Mării și către Cascada Lazăru.

Prima dată am luat-o către Valea Mării. Cărarea urcă ușor pe lângă rău, într-o pantă nu foarte accentuată, cu pasaje bolovănoase, poduri din bușteni sau din scânduri, precum și scări amenajate de rangerii locului.

Cred că în 15-20 de minute am ajuns la salba de cascade Valea Mării, unde niște adolescenți chiar făceau baie în piscinile sale naturale. Frumos acolo, departe de arșița capitalei, împresurați de răcoarea pădurii și a apelor cristaline de munte.

A fost și al doilea traseu pe munte pentru ciobănescul nostru maltez Rocky, care s-a descurcat excelent pe pasajele bolovănoase, stâncoase și strâmte ale cărării. Mai ales că este 4×4 😀 , nu ca noi…

Ne-am întors pe cărare și apoi am luat-o apoi către cascadele Lazăru, pe o cărare mai lungă dar mult mai ușoară, prin pădure.

O poieniță plină cu flori galbene ne-a ieșit în cale, cu fluturași și bondari de toate felurile, pe care i-am luat în vizor…

Ne-am continuat drumul și după aproximativ 20 de minute am ajuns și la salba de cascade Lazăru, în ultima sa parte cărarea fiind mai greu accesibilă, mai ales pentru Rocky. Singuri la aceste cascade, am stat pe marginea unei piscine naturale și ne-am tras sufletul.

Frumos în sânul naturii, frumos în Munții Retezat, se anunța un sejur de bun augur.

Aproximativ 2 ore și 30 de minute ne-a luat plimbarea către cele două cascade aflate aproape de complexul Cheile Buții din Câmpu lui Neag, în Munții Retezat.

Pe un traseu ce poate fi abordat de către aproape oricine, nefiind deloc greu din punct de vedere fizic și care necesită doar puțină atenție pe unde călcați în zona cascadelor. Mai ales că înspre Cascada Valea Mării este și amenajat cu treceri și scări.