Tur de forță de 20km pentru inimosul bichon maltez Rocky. Traseu lejer dar lung din Cheile Buții până la Cabana Buta, în Munții Retezat

Încă o dimineață însorită la complexul Cheile Buții, așa că ne-am propus să facem o drumeție până la cabana Buta, unul dintre punctele de plecare principale către Munții Retezat, cu acces direct către lacul Bucura.

Am luat micul dejun copios și ne-am echipat cu tot ceea ce este necesar pentru drumeție, inclusiv lanterna cu electroșocuri pentru câinii de stână și spray-ul cu ardei iute pentru urși. Slavă Domnului, cu ursul nu ne-am întâlnit, dar câinii de stână ne-au luat la rost când au văzut piticania noastră lătrăcioasă care, pe de-asupra, mai se dădea și la ei.

De acolo, de la complex, există cărare cu indicator cruce roșie până la Cabana Buta. Întreg traseul măsoară aproximativ 20 de kilometri dus-întors dar nu este deloc periculos ba, mai mult, o bună parte a acestuia se face pe un drum forestier pe care poți ajunge cu aproape orice mașină până aproape de cabană. Aviz celor care vor să se cazeze la cabana Buta pentru ca de acolo să plece mai departe către peisajele superbe ale Munților Retezat.

Un drum care se face preponderent la umbra pădurii, practic o plimbare mai lungă decât o tură sau două de Herăstrău, cu excepția diferenței de nivel de aproximativ 680m care se parcurge în două etape – prima de la complex până în zona La Fânețe și a doua cu vreo 2km înainte de cabană. În rest, mers aproape pe orizontală, pe un drum cu pante foarte line.

La orele 10.30 dimineața am plecat pe traseu, urcușul în pante abrupte începând încă de lângă complex și până în zona La Fânețe.

Indicatorul ne arată 2.5h-3h până la Buta, noi vom ajunge în 4 ore. La întoarcere vom face 3 ore. Nu ne-am grăbit deloc, ne-am bucurat din plin de natură, de pădure, de fânețe, de pâraiele care ne-au ieșit în cale, de tot…

Am urcat așa, cu multe pauze de respiro, practic prin dreapta Cheilor Buții, vreme de 45 de minute, până am ajuns La Fânete…

… o pajiște largă pe care se află fânețele localnicilor dar unde am văzut și câteva case de vacanță. Frumos acolo, cred că se poate un picnic pe cinste la umbra unui brad. Mai ales că se poate ajunge și cu mașina pe drumul forestier care trece pe lângă Cascadele Valea Mării.

Sincer, ne-am fi oprit acolo, dar aveam ca punct final al drumeției noastre Cabana Buta, așa că nu am zăbovit prea mult.

Un indicator ne arată direcția spre stânga. De acolo se merge numai pe drum forestier până la cabană.

Așa că am mers aproape 4-5km pe acel drum forestier, accesibil cu aproape orice gen de mașină, normal, de preferat cele cu garda la sol mai mare.

După aproape 3 ore, am ajuns la zona în care pot fi parcate mașinile non 4×4. Drumul devine se strică mai sus, este mai bolovănos și mai abrupt. Un 4×4 serios poate merge mai departe.

De acolo noi am părăsit drumul forestier și am luat-o direct pe lângă râu, mai bine nu am fi făcut-o, pentru că acea cărare s-a cam pierdut prin desișurile brazilor. Pentru ca aproape de cabana Buta să ajungem iar pe drumul forestier.

Rocky s-a comportat excelent pe drum, ba chiar a descoperit că poate bea apă curată și rece din pâraiele peste care am trecut… a fost tare încântat.

La cabană, ne-am odihnit vreme de aproape 30-40 de minute, la o bere și un suc. Am stat la taclale cu cabanierul, ne-am cumpărat magneți cu cabana, ne-am jucat cu cățeii… și Rocky al nostru cu ei.

Am luat drumul de întoarcere când turma de oi se întorcea la stâna de lângă cabană și, normal, vreo cinci câini mari de stână ne-au apărut în drum când l-au auzit pe al nostru maltez lătrând. Chiar s-au repezit către noi, de la vreo 20 de metri. Noroc că am avut timp să scot lanterna cu electroșocuri și să țăcănesc puțin cu ea. Imediat au făcut cale întoarsă și au dispărut în desișul brazilor. Uf… a fost cât pe ce…

La fel de plăcut a fost și drumul de întoarcere, practic pe același traseu, o plimbare chiar reușită. După 3 ore am ajuns din nou la Complexul Cheile Buții. Dar cu destulă febră musculară, care pe mine m-a ținut vreo 4 zile după…

Rocky al meu, mai vioi ca niciodată, deși cu siguranță era obosit și el. Dar sunt tare mândru de el pentru că a făcut cel mai lung traseu de până acum, de peste 20km. Nu dificil, doar lung.

Faptic traseu Complexul Cheile Buții – Cabana Buta

  • Traseu – Cheile Buții – Cabana Buta
  • Marcaj – Cruce Roșie
  • Distanță – aprox. 20km
  • Diferență de nivel – aprox. 680m +/-
  • Dificultate – doar la nivel fizic, pentru că este un traseu destul de lung și cu o diferență de nivel destul de serioasă. Nu este un traseu periculos și nici tehnic.
  • Echipament de munte întotdeauna, bocanci și pelerine de ploaie, pentru că vremea se poate schimba oricând pe munte
  • Ceva de-ale gurii în desagi, eventual fructe și batoane dulci, pentru energie
  • Sursă de apă potabilă există la Cabana Buta. Sunt destul pâraie pe traseu, dar nu știu dacă apa este potabilă
  • Atenție la câinii de stână

Un traseu fără peisaje spectaculoase dar plăcut, preponderent prin pădure, mai puțin în zona La Fânețe, unde este chiar frumos.

Un traseu pe care ne-am simțit foarte bine, ne-a plăcut. Mișcare, sport și sănătate, în sânul naturii! Ce poate fi mai frumos?