Plimbare de seară la Meteora. în Kastraki, către vechile peșteri în care trăiau călugării și alte mănăstiri zidite în stâncă

După cum spuneam și cu altă ocazie, la Meteora sunt o mulțime de atracții turistice, istorice și religioase, despre care ne place să aflăm ori de câte ori trecem pe acolo.

Dacă în 2020 am făcut o drumeție printre stânci, ruine străvechi de mânăstiri, ba în care am văzut și mănăstirea zidită în stâncă Ypapanti, acum am făcut o altă plimbare sus pe stânca Sf. Duh, ba chiar și împrejurul său, pe la închisoarea călugărilor și pe sub peștera Sf. Georghe. Minunate drumeții, pe care vi le recomand din tot sufletul.

Și tot acum, în 2021, am văzut alte două mănăstiri zidite în stâncă, ba chiar și vechile peșteri în care stăteau călugării, acum două secole.

Plimbarea de seară am făcut-o din Kastraki, către valea Panaghia, Sf. Fecioară Maria. De unde am fost noi cazați, nu ne-a luat mai mult de 20-30 de minute să ajungem, agale, acolo.

Drumul duce pe asfalt într-o vale dintre stâncile Pyxari (stânga) și Ampari (dreapta), până la capela Panaghia.

Pe stânca Pyxari se văd vechile peșteri în care trăiau călugării, pe care le-au părăsit acum 2 secole… pesemne ca să se mute și să lucreze la mănăstirile clădite sus pe stâncăraie, unele ruină acum, distruse de timpuri, de turci sau de naziști.

Mai sunt încă vizibile schelele din lemn folosite pentru accesul în cavernele și peșterile din stâncă. Acum doar păsările cerului își mai au culcușul acolo…

Tot pe stânca Pyxari este zidit în stâncă schitul Aghios Antonios, închis la acea oră și păzit de un adevărat câine fioros…

…. care nu ne-a lăsat în pace până nu ne-a văzut plecați de pe teritoriul pe care îl proteja… Agresivă dar simpatică potaia…

… iar pe stânca Amparia se află, tot zidită în stâncă, mănăstirea Agios Nikolaos of Badovas, construită cel mai probabil în sec XIV, bombardată de naziști, refăcută de curând dar părăsită acum.

Iar pe același drum, la ceasul înserării, ne-am bucurat de priveliști minunate asupra satului Kastraki și a stâncilor ce îl înconjoară.

Frumoase peisaje. Binînțeles, apoi am luat mașina și am mers în punctele de observație de sus pentru a ne bucura de un apus minunat.

Mai multe idei despre ce se poate face la Meteora, aici – https://hailaplimbare.ro/2020/07/07/ce-poti-face-la-meteora-grecia-principalele-atractii-turistice-vizitate-de-noi/.