Ce poți face la Meteora, Grecia. Principalele atracții turistice vizitate de noi.

Cred că aveți și voi locuri care v-au rămas pentru totdeauna în suflet și în care veți reveni de fiecare dată cu drag. Pentru noi așa este și Meteora…

Meteora este unul dintre acele locuri ce merită văzut măcar o data în viață, fie că ești o persoană religioasă, fie că nu ești. Pentru că întreg tabloul creat de mama natură și de om, cu puterea dată de credința în divinitate, este unul coborât parcă din alte lumi…

Personal mi s-a părut ireal ceea am văzut acolo, când am ajuns prima dată. Și nu am încetat să mă minunez nici când am revenit… Și o voi mai face, pentru că mai avem de văzut și descoperit o mulțime de alte atracții turistice și, de ce nu, religioase, de acolo, de la Meteora.

Doar câteva imagini de acolo…

… realizate în 2020, din timpul unei vacanțe grecești în plină pandemie mondială. Dar care s-a dovedit a fi una dintre cele mai reușite vacanțe de vară ale noastre.

Mult mai multe poze și imagini de la Meteora, aici.

Da, cam așa arată totul pe acolo, iar imaginile sunt realizate de mine, un fotograf amator… Spectacol total!

Am stat și am privit uluit la imaginile ce s-au așternut în fața ochilor mei, intimidat chiar… de fiecare dată.

La fel de impresionant este și când vezi Meteora venind de departe, de pe șosea, din orice direcție ai sosi.

Impresionant cum răsar stâncile Meteorei în domoala câmpie a Thesaliei… Oare cine sau ce le-a pus așa, acolo? Cine sau ce le-a imaginat așa?

De la București și până la Meteora sunt aproximativ 925 de kilometri, pe care noi i-am parcurs de fiecare dată într-un singur drum de aproximativ 11 ore.

Cazare la Meteora

La Meteora recomand cel puțin 2 nopți de ședere, dacă nu chiar 3. Pentru că sunt destul de multe obiective turistice de vizitat, la care nu veți ajunge într-o singură zi. Nu veți avea timp și nici energie pentru atâtea… Mai ales dacă nimeriți pe o vreme caniculară.

Există destule opțiuni de cazare în sătucul Kastraki dar și în orășelul Kalambaka (Kalabaka), pentru toate buzunarele.

La început am preferat Pensiunea Arsenis, din două motive – prețul destul de bun dar și locația. Este o pensiune retrasă, departe și de sat și de oraș, în mijlocul unei livezi de măslini, proprietatea familiei.

Și ne-am simțit de fiecare dată bine primiți de Kostas și părinții săi, am dormit bine acolo, totul curat, mâncare bunicică, chiar nu am ce reproșa.

Iar seara, după cină, ne-am plimbat prin livada de măslini, am mirosit florile de rodie… ne-am relaxat practic într-o adevărată fermă grecească. Iar uleiul de măsline Arsenis ne-a plăcut foarte tare, așa că am luat și la pachet.

Am aflat și de cazări în Trikala dar mi s-a părut cam departe de Meteora. În orice caz în lipsa unei opțiuni viabile, merită încercat și acolo.

În 2021 am preferat să ne cazăm în Kastraki, la SanGiorgio Villa, aflată chiar la baza stâncii Sf. Duh. Unde ne-am simțit foarte bine și am fost aproape de alte atracții turistice ale Meteorei.

Ce poți face la Meteora? Practic ai la dispoziție o diversitate de obiective turistice, cam pentru orice gen de călător

Contrat tuturor aparențelor, nu doar pelerinii și persoanele religioase au ceva de făcut la Meteora, de altfel unul dintre cele mai importante așezământe monastice ortodoxe ale Greciei și poate ale lumii. Iubitorii de munte, de peisaje fantastice, pasionații de drumeții în sânul naturii, cățărătorii pe stâncă, plimbăreții cu bicicletele etc etc etc, nu se vor plictisi acolo.

Practic, la Meteora ai parte de o mulțime de atracții turistice, pentru orice gen de călător. Mă rog, la capitolul discoteci sunt un pic mai reținut…

Deci, ce poți face la Meteora?

În primul rând, dacă tot mergi acolo, poți vizită câteva dintre mănăstirile construite pe vârful stâncilor, puse acolo de parcă ar levita între cer și pământ. Pe vremuri au fost 24, acum sunt doar 6 active – Marele Meteor Schimbarea la față a lui Hristos, Sfântul Varlaam, Sfânta Treime, Sfântul Ștefan Primul Martir, Sfântul Nicolae Anapfasas și Rousanou.

Există o șosea care leagă toate mănăstirile între ele dar și parcări la fiecare în parte. Dacă vă treziți devreme aveți șansa să vizitați destul de multe într-o singură zi. Atenție, nu toate sunt deschise publicului în aceeași zi, există un program disponibil mai jos.

Noi am vizitat cinci dintre ele, ne-a mai rămas de văzut mănăstirea Sf. Nicolae Anapfasas. Câteva detalii despre mănăstirile vizitate aici – https://hailaplimbare.ro/2019/06/30/sus-pe-varful-stancilor-aproape-de-cer-la-manastirile-meteorei-3/.

Există două puncte de observație importante, de unde vă puteți bucura de acele peisaje fantastice, aproape ireale, cu mănăstiri cocoțate pe stânci cu forme ciudate… Iar la asfințit totul pare și mai frumos…

Apusuri de poveste, altfel de fiecare dată…

Mai multe detalii aici – https://hailaplimbare.ro/2019/06/29/in-cautarea-apusului-perfect-la-meteora-2/.

După ce ați terminat cu șoseaua și și dacă vă plac drumețiile în natură, puteți face o plimbare pe cărările folosite de călugări în trecut, pe la mănăstiri ascunse și pe la ruinele străvechi, unele dintre ele pârjolite de otomani, altele bombardate de naziști…

Nu v-aș recomanda să faceți de capul vostru aceste plimbări, pentru că s-ar putea să nu nimeriți cărările, de exemplu eu am încercat dar nu am găsit trasee pe internet.

Așa că am apelat la serviciile unui ghid profesionist și bine am făcut. Am avut parte de o drumeție pe cinste și am descoperit multe alte obiective turistice interesante la Meteora.

Mai multe detalii aici – https://hailaplimbare.ro/2020/06/30/pe-cararile-meteorei-printre-stanci-manastiri-ascunse-si-ruine-stravechi/.

De exemplu așa am descoperit mănăstirea Ypapanti, clădită în cavernele unei stânci. De asemenea, de la ghidul nostru, Chris, am aflat o mulțime de informații istorice despre mănăstirile de la Meteora, chiar și despre ruinele acestora, plus multe alte detalii despre fauna și flora locală. Broscuțele țestoase și șopârle ne-au ieșit în cale la tot pasul.

traseu-stanca-sfantului-duh-meteora-header

În 2021 am făcut o frumoasă drumeție pe stânca Sfântului Duh și un circuit în jurul său. A fost minunat.

Mai multe detalii aici – https://hailaplimbare.ro/2021/06/30/sus-pe-stanca-aghio-pnevma-a-sfantului-duh-la-meteora-si-un-frumos-circuit-in-jurul-sau/

O altă plimbare frumoasă se poate face din satul Kastraki în valea Panaghia, către vechile peșteri în care se adăposteau călugării și la mănăstirile zidite în stâncă Aghios Antonios și Agios Nikolaos of Badovas.

Mai multe detalii aici – https://hailaplimbare.ro/2021/07/04/plimbare-de-seara-la-meteora-in-kastraki-catre-vechile-pesteri-in-care-traiau-calugarii-si-alte-manastiri-zidite-in-stanca/.

De asemenea, în orașul Kalambaka, poți vizita Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, clădită chiar la poalele stâncilor Meteorei. Cea mai veche biserică din Kalambaka, a fost ridicată la mijlocul secolului al XII-lea. Neapărat trebuie vizitată și la interior, pentru a vedea vechile fresce de secol XII…

Și din sătucul Kastraki există câteva cărări care duc printre stânci, pe care de-abia așteptăm să le parcurgem într-o dată viitoare. Eventual vom apela din nou la serviciile unui ghid profesionist, pentru a nu rata nicio informație importantă.

Iar în apropiere de Meteora am vizitat un canion fantastic, pe cursul râului Venetikas, aproape de Grevena.

Clar este că lista de acum vă ocupă cel puțin două zile pline, poate chiar trei dacă preferați să o luați mai molcom, mai ardelenește. Revenim și cu alte obiective turistice de la Meteora, cât de curând este posibil.

Sfaturi? În vremuri normale, v-aș spune să vă treziți devreme, pentru a fi primii măcar la una dintre mănăstiri, înaintea hoardelor de turiști. De exemplu, în 2019 au vizitat Meteora nu mai puțin de 1.8 milioane de turiști străini.

În 2020, vremuri pandemice, foarte puțini turiști așa că a trebuit să ne informăm care mănăstiri sunt deschise publicului și când. Pandemia a schimbat destul de drastic cursul vieții și pe la mănăstirile Meteorei.

În 2021 au fost puțin mai mulți turiști dar nu ca în 2019, când am simțit că ne sufocăm de atâta baie de mulțime.

La oricare dintre mănăstiri, biletul de acces costă 3 euro de persoană.

Ce am mâncat bun la Meteora.

Sincer să fiu, din punct de vedere culinar nu am fost dat pe spate la Meteora… în sensul că am mâncat binișor dar nu ceva ieșit din comun.

Update. Mă rog, până în 2021, când am început să descoperim locuri cu mâncare bună.

De exemplu, de fiecare dată când am ajuns la Meteora, am luat cina la pensiunea Arsenis, pentru că eram prea obosiți după drumul lung. Și de fiecare dată am mâncat souvlaki cu cârnat de casă, la grătar, alături de salată grecească. Foarte bune prima dată, așa și așa în 2020, când pe bună dreptate am suspectat că acel cârnat era de la Lidl, nu de casă.

De asemenea, am mai încercat niște cotlete de miel la o tavernă în Kastraki, fiasco total, dar și niște mousaka și ardei umpluți la o altă tavernă în Kalambaka. La fel, nimic deosebit, mâncare mediocră. Poate nu am avut noi noroc în alegerea tavernelor. Vom mai încerca și data viitoare, altele.

Dar cu siguranță m-am lins pe degete, la propriu și la figurat, după ce am gustat prăjiturile și baclavalele de la cofetăria cafenea Babitsas. Sunt nebun după dulciuri iar baclavalele… of, baclavalele… dulce pedeapsă…

inghetata-meteora

Ca să nu mai spuns de înghețata cu… baclava… demențială!

praji-babitzas

După ce am mâncat o dată de acolo, am revenit a doua zi pentru a cumpăra din nou. Delicioase! Noi am luat la pachet, pentru că fiind în plină pandemie nu prea aveam unde să stăm acolo pentru a degusta pe loc, alături de o cafea bună.

La numai 15km de Meteora ne-a fost recomandată taverna BBQ House O Goussios. Unde ne-am delectat cu niște cotlețele de berbecuț și niște souvlaki delicioase. Plus tradiționalele tzatziki și salata grecească, acompaniate de o bere Kaiser, rece.

O musaka foarte bună am mâncat la taverna Efrosino din Kastraki. O tavernă care oferă în principal feluri tradiționale de mâncare. Întrebați ce au gătit în acea zi.

===========================================================

Momentan atât despre Meteora și despre ce poți face acolo. Revin cu alte idei cât de curând posibil.

Vacanțe frumoase să aveți!