2020 – Vacanță greceasă în plină pandemie mondială. Impresii.

Gata, ne-am întors din frumoasa vacanță grecească, una petrecută în condiții sanitare speciale, pentru că pandemia de coronavirus încă nu s-a încheiat.

Unii ne-au privit ciudat că am avut curajul să plecăm în aceste vremuri, noi ne-am felicitat la final, pentru că a fost una dintre cele mai frumoase vacanțe ale noastre. Ca să nu mai spun că în Grecia sunt mult mai puține cazuri, comparativ cu la noi.

Despre cum am ajuns acolo, am povestit deja la momentul plecării. Pe scurt, drumuri libere și nicio problemă la trecerea vămilor dintre țări.

Câteva concluzii despre această vacanță în plină pandemie, în care a trebuit să fim atenți totuși la anumite aspecte legate de condițiile de călătorie și de sănătate în locurile pe care le-am vizitat. Cum a fost.

Grecia este la fel de frumoasă și în 2020, pandemia nu i-a răpit deloc din farmec și din frumusețe. Cei care iubesc Grecia și tot ce înseamnă ea o vor face în continuare.

Personalul din taverne și de la cazare purta măști de protecție, noi clienții nefiind obligați, chiar și la interior

În supermarket-uri eram singurii care au purtat măști (plus personalul), ceilalți clienți de origine greacă, nu. Apoi am aflat că în Grecia oamenii nu sunt obligați să poarte măști la interior în spațiile publice.

În camerele de cazare și la mesele de la restaurant am primit de fiecare dată gel dezinfectant pentru mâini.

Normal, după fiecare sesiune de cumpărături, după fiecare masă servită, după ce puneam mâna pe diverse obiecte străine sau pe bani ne dezinfectam cu spirt pe mâini. Oriunde am mers, sticluța cu alcool sanitar nu ne-a lipsit din buzunare sau genți.

De asemenea, am avut mereu măști cu noi, pentru a le utiliza la nevoie. De exemplu, în microbuzul de transport de la Meteora am primit măști de protecție de la ghidul nostru, când am făcut un tur privit pe cărările mai puțin știute printre stânci și pe la ruinele mănăstirilor străvechi.

Pandemia a scăzut drastic numărul de turiști. Am fost anul trecut, în aceeași perioadă, cam prin aceleași locuri și confirm că am sesizat cu mult mai puțini turiști prin orașe, pe plaje, la restaurante.

Au fost multe momente când am fost singuri pe plaja de la hotel din Mitikas iar pe celelalte plaje pe unde am mai fost erau foarte puține persoane.

De asemenea, mai la toate tavernele am mâncat singuri, fără nicio altă masă ocupată în jurul nostru. Da, tavernele erau mai toate deschise, unitățile de cazare însă nu.

La fel, magazinele, de suveniruri, haine, bijuterii etc nu mai sunt deschise toată ziua, dimineața și seara. Unele doar dimineața, altele doar seara, bănuiesc că într-un program stabilit de fiecare comunitate locală. Dacă anul trecut, la prânz, am bântuit printr-o mulțime de magazine în Preveza, anul acesta, în aceeași perioadă de timp, au fost mai toate închise.

La Meteora era mai pustiu ca niciodată. Sutele de autocare care aduceau pe bandă turiști la mănăstiri, miile de mașini, au lipsit cu desăvârșire. Condițiile sanitare actuale chiar au ținut închise majoritatea mănăstirilor de acolo dar și pe altele, pe care le-am găsit închise când am vrut să le vizităm.

Dacă noi ne-am simțit excelent cu atât de puțină lume în jurul nostru, nefiind deloc fanii agitației și tumultului turistic, pentru industria turismului din Grecia lucrurile nu stau deloc roz.

Am vorbit cu patronii cazărilor de pe unde am stat. Unii sunt optimiști că după 1 iulie, când se va da drumul la aeroporturi, lucrurile vor reveni cât de cât la normal. Așteaptă turiștii din țările vestice, cu mai mulți bani și care cheltuie mai mult.

Alții, din contră, sunt destul de speriați și doar speranța le-a mai rămas. Anulările de rezervări se precipită, mai toate unitățile de cazare în care am stat nu erau nici pe jumătate ocupate. Ba chiar am fost singurii clienți în vreo două dintre ele.

Chiar și în astfel de condiții neprielnice turismului, nu am sesizat vreo creștere a prețurilor la cazare și la mâncare în Grecia. Ba din contră, la fel ca la noi, prețul carburantului a scăzut. Dacă anul trecut plăteam pentru un litru de benzină între 1.5 și 1.7 Euro, anul acesta prețurilor au fost între 1.3 și 1.5 Euro. Tot scumpă dar mai bine totuși.

De asemenea, mâncarea a rămas la fel de excelentă iar serviabilitatea gazdelor noastre, a fost la cote maxime de fiecare dată. Serviabili, plăcuți, prietenoși… în fiecare loc ne-am simțit bine primiți.

Clar, o vacanță peste hotare în această perioadă poate fi destul de riscantă, pentru că granițele pot fi închise oricând, în funcție de cum evoluează situația sanitară. Informați-vă, fiți tot timpul atenți la anunțurile oficialităților.

Noi am riscat dar am câștigat, nu am avut deloc probleme, ne-am simțit minunat, ne-am odihnit, am făcut plajă în locuri superbe, am vizitat obiective turistice interesante și am cunoscut oameni frumoși.

Despre toate voi povesti cât de curând.