Trasee de o zi pe cărările din Munții Piatra Craiului

Suntem una dintre acele familii pentru care drumețiile pe munte reprezintă bune ocazii pentru recreere și întâlniri cu prietenii. Și ori de câte ori ne permite timpul și bugetul punem la cale una, chiar și cu câteva zile înaintea weekend-ului.

Piatra Craiului sunt printre cei mai iubiți munți ai României și în care poți face destul de multe trasee de o zi, chiar și în familie. Pe de altă parte, creasta Pietrei Craiului este mai greu accesibilă, nu există telecabine care să te ducă până sus de tot, traseele până acolo fiind destul de periculoase și nu pentru oricine.

Dar pot fi făcute destule alte trasee în Piatra Craiului, mai deloc periculoase și nu extraordinar de grele până la o anumită altitudine, în general până sub umerii crestei. De unde vă puteți bucura de panorame superbe asupra stâncăraiei Craiului dar și cu perspective deosebile asupra lanțurilor muntoase învecinate – pe de o parte Bucegii, pe de alta Leaota și Iezer-Păpușa…

De acolo în sus, merg doar cei mai pregătiți, mai în vână, care nu au frică de înălțimi și de hăuri verticale de sute de metri…

Cele mai ușoare plimbări pot fi făcute în salba de sate din jurul Pietrei Craiului, Măgura, Peștera, Șirnea, Săticul de Sus, Sătic, Dâmboviciora, Ciocanu… sate cu peisaje superbe în care vă puteți caza pentru a petrece câteva zile liniștite, cu drumeții de neuitat.

Cele mai frumoase priveliști din aceste sătuce le-am trăit și cutreierat în zile de toamnă târzie, când pădurile de foioase se îmbracă în frumoase culori pastelate.

Noi am fost de fiecare dată în excursii de o zi, pentru că din București am făcut de fiecare dată cam 2.5-3 ore până la punctele principale de plecare (Săticul de Sus, Fântâna lui Botorog, satul Peștera sau Plaiul Foii), fie că am luat-o pe ruta Sinaia-Predeal-Râșnov-Zărnești, fie pe varianta Pitești-Pasul Rucăr-Bran.

Doar că am plecat de fiecare dată dis-de-dimineață, pentru a evita traficul aglomerat de weekend. Dar la întoarcere am stat mai mereu în ambuteiaje, uneori chiar din Predeal.

Așa că m-am gândit să vă propun câteva trasee de o zi în Piatra Craiului, nu foarte periculoase și nici extraordinar de grele. Atenție, niciunul pe crestele principale ale Pietrei, acolo unde după părerea mea ar trebui să se avânte numai cei fără frică de înălțimi și cu o condiție fizică excelentă…

Traseele de o zi în Munții Piatra Craiului făcute de noi

Câteva trasee pe care, din punctul meu de vedere, le poate face aproape oricine, cu voința necesară. Dacă eu le pot face, atunci le poate face aproape oricine. Cu atenție și cu dragoste de munte.

====================================

Fântâna lui Botorog – Prăpăstiile Zărneștilor – Cabana Curmătura – Șaua Crăpăturii – Vf. Piatra Mică – Poiana Zânoaga – Fântâna lui Botorog

Este cel mai dificil traseu făcut de noi până acum, mai ales datorită porțiunii de creastă dinspre Vf. Piatra Mică.

 • Durata – 8 ore

Mai multe detalii, aici – https://hailaplimbare.ro/2018/05/27/tura-de-o-zi-pe-munte-de-la-fantana-lui-botorog-catre-cabana-curmatura-si-apoi-spre-varful-piatra-mica/.

====================================

Dar există o alternativă mai simplă și deloc periculoasă la acest traseu, fără a fi nevoie să ajungeți pe creastă. Mai jos.

Fântâna lui Botorog – Prăpăstiile Zărneștilor – Cabana Curmătura – Șaua Crăpăturii – Cabana Curmătura – Poiana Zânoaga – Fântâna lui Botorog

 • Traseu – Fântâna lui Botorog (830m) – Prăpăstiile Zărneștilor – Valea Curmăturii – Cabana Curmătura (1470m) – Punctul de belvedere din Șaua Crăpăturii (1660m) – Cabana Curmătura – Poiana Zănoaga – Fântâna lui Botorog
 • Marcaje – Punct galben până la Cabana Curmătura. Dungă Galbenă de la Curmătura către Fântâna lui Botorog prin Poiana Zănoaga
 • Distanță – 15Km
 • Durată – 7.5 ore

Mai multe detalii aici – https://hailaplimbare.ro/2021/05/09/drumetie-circuit-catre-cabana-curmatura-in-piatra-craiului-cu-floricele-de-primavara-si-peisaje-superbe/.

====================================

Fântâna lui Botorog (820m) – Prăpăstiile Zărneștilor – Cheia Pisicii – Șaua Vlădușca – La Table (1415m) – Șaua Joaca (1445m) – sat Peștera – Dealul Munteanului – Fântâna lui Botorog

Un traseu pe care îl recomand primăvara, vara și toamna.

 • Distanță – 17km
 • Durata – 6 ore

Mai multe detalii, aici – https://hailaplimbare.ro/2020/09/19/drumetie-cu-vederi-superbe-pe-langa-piatra-craiului-de-la-fantana-lui-botorog-prin-prapastiile-zarnestilor-si-pana-in-satul-pestera/.

====================================

Săticul de Sus, parcare imediat după centrala electrică – Cabana Dragoș Bejan – Crucea Grănicerului (Triunghi Roșu) – La Prepeleac (Cruce Roșie) – Cerdacul Stanciului – Marele Grohotiș (Triunghi Albastru) – Cabana Garofița Pietrei Craiului (Cruce Galbenă) – Locul de parcare (Cruce Galbenă)

 • Distanță – 15km
 • Durata – 7 ore și 30 de minute

Mai multe detalii, aici – https://hailaplimbare.ro/2021/05/24/drumetie-circuit-catre-cerdacul-stanciului-si-marele-grohotis-pe-o-vreme-superba-cu-peisaje-minunate-in-piatra-craiului/.

====================================

Plaiul Foii Salvamont (840m) – Refugiul Șpirlea (1410m) – La Zaplaz (1640m)

 • Marcaj – Dungă Roșie
 • Distanța – Aprox. 14km, dintre care vreo 5km sunt pe drum forestier sau pe cărare cu pantă foarte mică
 • Durata – Aprox. 8 ore

Mai multe detalii, aici – https://hailaplimbare.ro/2021/07/18/drumetie-de-8-ore-cu-peisaje-minunate-in-piatra-craiului-pe-traseul-plaiul-foii-refugiul-spirlea-la-zaplaz-si-retur/.

====================================

Satul Peștera – Casa Folea (1190m) – Șaua Joaca – La Table – Refugiul Grind (1620m) – Un pic mai sus (1870m) și retur

 • Marcaje – Cruce Roșie până La Table, apoi Dungă Roșie pe traseul către Vf. La Om
 • Distanța – aprox. 15km, cu tot cu distanța parcursă de la parcare și până la casa Folea
 • Durata – aprox. 10 ore

Mai multe detalii aici – https://hailaplimbare.ro/2021/07/21/drumetie-clasica-de-piatra-craiului-satul-pestera-saua-joaca-la-table-refugiul-grind-pe-traseul-catre-varful-la-om-fara-finalizare/.

====================================

Plaiul Foii (840m) – Refugiul Diana (1520m)

 • Durata – 7 ore
 • Distanță – aprox. 10km

Mai multe detalii, aici – https://hailaplimbare.ro/2022/08/21/traseu-obositor-din-plaiul-foii-catre-refugiul-diana-in-muntii-piatra-craiului/.

====================================

De toamnă – Căminul Cultural Șirnea – Șaua Groapele – Șaua Joaca și retur

 • Distanță – aprox. 14km
 • Durata – 5 ore și 15 minute, cu 30 de minute pauze de masă sau pentru hidratare

Mai multe detalii – aici – https://hailaplimbare.ro/2020/10/25/vanare-de-toamna-drumetie-cu-peisaje-spectaculoase-din-idilicul-satuc-sirnea-catre-saua-joaca/.

====================================

Chiar și în decembrie vă puteți bucura de peisajele din pasul Rucăr Bran. Prin sătucele Șirnea și Șimon.

Mai multe detalii aici –https://hailaplimbare.ro/2020/12/21/zi-de-iarna-ca-de-vara-hai-hui-prin-pasul-rucar-bran-pe-ulitele-satucelor-sirnea-si-simon/.

====================================

Un alt traseu frumos l-am făcut într-o vântoasă zi de toamnă în jurul satului Șirnea.

 • Distanță – 9.2Km
 • Durată – 3 ore și 20 de minute

Mai multe detalii aici – https://hailaplimbare.ro/2021/10/30/drumetie-prin-toamna-si-vant-intr-o-zi-insorita-traseu-circuit-in-jurul-satului-sirnea/.

=======================================

Casa Folea din Satul Peștera – Șaua Joaca – La Table – Refugiul Grind – Vf. La Om și retur

Am reușit să ajung și pe Piscul Baciului, vf. La Om. 2238m. Un traseu dificil și destul de periculos, pe care nu-l recomand oricui, ci doar celor obișnuiți cu efortul susținut și bine echipați pentru munte.

 • Distanță – 16km
 • Durata – peste 10 ore
 • Diferență de nivel de 1100m.

Mai multe detalii aici – https://hailaplimbare.ro/2022/08/28/cel-mai-simplu-traseu-catre-piscul-baciului-vf-la-om-in-muntii-piatra-craiului-dar-tot-greu-si-destul-de-periculos/.

========================================

Câteva imagini din turele noastre de o zi din Piatra Craiului.

=========================

Sfaturi de bun simț de la un munțoman amator

 • Consultați anterior harta traseului pe care doriți să-l faceți. Eu mă folosesc în general de munții-noștri.ro. Există și aplicație muntii-nostri ce permite descărcarea offline a hărților pe telefon dar care merge când are ea chef, în sensul că deși este descărcată offline, o hartă nu se va încărca dacă nu există semnal GSM.
 • De asemenea, descărcați offline harta Google Maps, s-ar putea să vă fie de folos la orientare, pe noi ne-a ajutat de multe ori (acolo unde este semnal GPS). Offline am zis, pentru că fără semnal GSM nu prea veți avea ce hartă să încărcați pe ecran.
 • Consultați online blogurile sau site-urile care au scris despre acest traseu. Pentru a vă face idee cam la ce să vă așteptați din punct de vedere al dificultății, despre porțiunile periculoase, despre marcaj și starea acestuia
 • De asemenea, vă puteți informa la cabanieri sau la punctele salvamont din zona pe care o veți cutreiera
 • Consultați starea vremii, nu recomand drumeții în familie când se anunță ploaie sau furtuni. Eu folosesc meteoblue.com, din experiență mi-a dovedit că prezice destul de exact starea vremii. Dacă nu vă puteți bucura cu adevărat de frumusețile naturii, atunci ce rost mai are acea drumeție?
 • Aveți nevoie de echipament de munte – bocanci (nu sandale, nu teniși, nu papuci), încălțări solide, cu talpa aderentă și destul de groasă pentru a nu simți pietrele și colțurile acestora. De asemenea, pelerine de ploaie pentru că vremea se poate schimba oricând pe munte, plus ceva gros de pus în caz că vântul devine prea tăios și prea rece. Protejați-vă!
 • Bețele de trekking vă pot fi de folos atât la urcare, cât mai ales la coborâre, pentru a le folosi ca punct de sprijin (cei mai în etate, ca mine, au idee la ce mă refer)
 • De asemenea, lanterne frontale ar fi de folos în caz că vă prinde noaptea pe traseu
 • Luați apă destulă cu voi, mai ales în zilele caniculare, pentru că pe platou sunt puține surse cu apă
 • Ceva dulce, fructe, sunt bune pentru un plus de energie pe pasajele abrupte. Noi avem și câte o sticluță de Cola, pentru că zahărul și cafeina dau un boost de energie la urcările abrupte…
 • Crema solară este neapărat necesară într-o perioadă caniculară… protejați-vă pielea de arsurile solare
 • În rucsaci nu v-ar strica o minimă trusă de prim-ajutor (bandaje, spirt, dezinfectant, aspirină bună după efort, pentru a minimiza febra musculară)
 • Eu am la mine și pungi în care intră piciorul, în caz că a plouat și a intrat apă în bocanci, plus o pereche de șosete uscate
 • Împotriva câinilor de stână, mai ales împotriva celor agresivi ce umblă liberi, eu folosesc o lanternă cu electroșocuri. Doar simplul sunet emis de electroșoc îi ține la distanță. În rest, dacă sunt cu ciobanii nu ar trebui să vă deranjeze…
 • Pentru urși v-aș recomanda pocnitori, vuvuzele cu aer sub presiune sau acel șpray cu piper. Dar cel mai simplu ar fi să vă faceți simțită prezența pe cărările din pădure, vorbind în principal, fluierând din când în când sau am mai văzut că unii ascultă muzică în surdină la o boxă portabilă (dar nu manele, manelele atrag urșii). Mă rog, pe traseele populare și frecventate de mulți turiști este mai puțin probabilă o întâlnire cu ursul, teoretic vorbind.
 • Vă rog, vă rog din tot sufletul, nu aruncați mizerie pe munte, după ce ați mâncat și ați băut, puneți la loc în rucsaci ambalajele.
 • Și, încă ceva – Obișnuiți-vă să dați binețe pe munte. Mă adresez în special celor tineri, cărora parcă le este frică și jenă să spună Bună Ziua… hai să fim oameni…

=========================================

Sper să vă fie de folos aceste rânduri și să aveți parte de drumeții minunate în Piatra Craiului, alături de cei dragi vouă.

Și dacă aveți idee de alte drumeții de o zi ce pot fi făcute pe acolo vă așteptăm cu drag sugestiile.