Burghausen – O vizită la cel mai lung castel din lume

Îl zărisem de ceva timp (ani) pe internet, dar abia în această vacanță ne-am programat o vizită până la el – Burghausen, cel mai lung castel din lume. Ansamblul său de curți interioare se întinde pe toată lungimea dealului care domină orașul cu același nume, aflat pe malul râului Salzach. În total lungimea castelului este de 1043 de metri.

A fost documentat din anul 1025, când era în proprietatea Împăratului, iar din 1255 și până în 1503 a fost cea de-a doua reședință a ducilor Bavariei de Jos. Cercetări arheologice recente duc originile locului către Epoca de Bronz.

Complexul castelului este împărțit în cinci curți mari, care în timpurile medievale erau protejate de șanțuri, turnuri de apărare și poduri mobile. Astfel că se putea ajunge foarte greu la castelul principal, care acum găzduiește un muzeu de artă religioasă și medievală.

Cam așa arată castelul Burghausen, văzut de la distanță dar și din curțile sale interioare.

După cum se obeservă, tot complexul Castelului este impresionant, atât văzut de la distanță, cât și din curțile sale interioare. Noi am ajuns la ora prânzului acolo și am stat aproximativ patru ore, dar poți petrece fără reținere o zi întreagă în castel, în oraș sau chiar la ștrandul de lângă castel.

După ce am luat la pas curțile interioare, am intrat să vizităm Muzeul de Stat, în care m-au impresionat în special câteva tablouri imense cu scene de luptă medievale, unul dintre ele cu o lungime de 10 metri. Mai sunt expuse o mulțime de tablouri cu teme religioase sau de luptă dar și câteva tapiserii medievale. Mai multe detalii despre colecțiile muzeale, aici.

De menționat că accesul în castel este gratis. Doar vizitarea muzeului se plătește – 4.5 Euro de adult, copiii gratis.

Câteva imagini din Muzeu, mai jos.

După ce am vizitat muzeul castelului, ne-am odihnit la o bere rece și un ștrudel cu mere pe terasa restaurantului din castel. Și am privit la copiii veniți în vizită cu școala și care încinseseră o miuță pe una dintre pajiștile curții interioare.

Apoi ne-am urcat sus de tot pe castel, de unde am admirat panorama orașului. Unul la fel de frumos de altfel, cu case ordonat poziționate și frumos colorate.

Am fi vrut să mai zăbovim pe la ștrandul de lângă castel. Dar nu era timp. Cine știe, poate aveți timp și treceți voi pe acolo. După cum am mai spus, Burghausen este un orășel frumos, fermecător, în care nu ai cum să te plictisești o întreagă zi.