Vacanță în Dolomiți – Cultura și obiceiurile oamenilor muntelui, experimentate într-o interesantă expoziție la Castelul Brunico

Unul dintre cele mai interesante locuri pe care le-am vizitat anul acesta în vacanța noastră din Dolomiți a fost cu siguranță Castelul Brunico. Și mai ales expoziția pe care o găzduiește de prin anul 2011 – Messner Mountain Museum “Ripa”, dedicată obiceiurilor, culturii și vieții oamenilor de la munte, de pe tot mapamondul.

Castelul Brunico este poziționat pe un deal care domină panorama orașului cu același nume, Bruneck în germană. A fost clădit prin secolul XIII, la comanda episcopului de Bressanone. Dar pe parcursul vizitei lui nu pot fi văzute camere sau obiecte din acele vremuri, care să povestească despre viața oamenilor sau personalităților locale care l-au locuit.

Practic, întregul castel este un imens muzeu, cu o tematică mult mai interesantă aș spune eu. După cum am mai spus, Castelul Brunico/Bruneck găzduiește de prin 2105 al cincilea muzeu Messner Mountain Museum “Ripa”, cu exponate din întreaga lumea, toate dedicate obiceiurilor, culturii și vieții oamenilor de la munte.

Oriunde mergi prin Castel, în sălile largi, pe holuri, în curtea interioară, în turnuri sau în subsoluri, poți vedea tablouri, unelte, arme, tapiserii, fresce, măști, corturi, statui, practic tot felul de obiecte, artistice, religioase sau care fac parte din cotidianul oamenilor de la munte. Din India, din Pakistan, din America de Sud, din Africa, din Mongolia sau China, din Tibet. Și chiar din Alpi, din Slovacia sau din Bulgaria. Nu am văzut niciun exponat al oamenilor de la munte din România.

Nu o să vă arăt mai multe poze de acolo, pentru că fotografiatul era interzis în interiorul expoziției. Deși am făcut câteva pe ascuns, nu o să le public. Sper să vă stârnesc interesul pentru a vizita această minunată expoziție dacă vă aflați în vacanță prin Dolomiți.

Iar acest Reinhold Messner, despre care am aflat cu ocazia acestei vizite, pare a fi un personaj extrem de interesant. Este primul alpinist care a urcat pe Everest fără supliment de oxigen. De asemenea, este primul alpinist care a cucerit toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume. A traversat Antartica și Groenlanda fără ajutorul unor sănii cu câini sau altui gen de utilaje. A traversat deșertul Gobi de unul singur!

Mai mult, pe baza experiențelor sale de alpinist și explorator a publicat mai mult de 80 de cărți. Iar obiectele pe care le-a coleționat din toate aceste locuri prin care a umblat sunt expuse în Muzeele Messner pe care le patronează.

Normal că am urcat în turnul castelului, este principalul meu obiectiv când vizitez orice castel. Vreau să văd cum arată totul de sus, din vârful lui.

Sincer, aș mai fi luat întreaga expoziție la pas încă o dată. Și încă o dată. Dacă am fi avut timp destul. Aș fi zăbovit peîndelete asupra fiecărui exponat în parte, aș fi stat să privesc la fiecare minute în șir. Rar ai ocazia să întâlnești o colecție atât de impresionantă de obiecte artă, cotidiene, religioase, cu o tematică atât de vastă. Atât de frumoasă și de interesantă este această expoziție dedicată oamenilor care trăiesc la munte.

Alte câteva imagini din acest Castel Brunico, în continuare.