Una dintre cele mai frumoase biserici bulgărești, la Mănăstirea Preobrajenie lângă Veliko Târnovo

Mănăstirea Preobrajenie (Manastirea Preobrazhenski sau „Sveto Preobrazhenie Gospodne“), pe românește Mănăstirea „Schimbării la Față”, se află la numai 6km distanță de Veliko Târnovo, pe drumul spre Giurgiu/Ruse.

Din Veliko Tarnovo am plecat imediat în direcția mănăstirii. Din drumul principal se cotește pe unul excelent asfaltat care duce sus, pe serpetine, către mănăstire. Acolo sus veți găsi o micuță parcare pentru mașini.

Mi-a plăcut tare cum arată tractorul pus acolo, sub balcon.

Amplasamentul mănăstirii Preobrajenie/Preobrazhenski (Schimbarea la Față) se află pe un mic platou lângă versantul stâncos. Se spune că ar fi fost întemeiată în secolul al XI-lea și că ar fi avut un rol important în viața spirituală a capitalei bulgare din secolul al XIV-lea. Dar, atunci în Evul Mediu, Mănăstirea Schimbarea la Față se afla la aproximativ 400-500 m distanță de locul actual. Pentru că vechile clădiri ale mănăstirii au fost abandonate după ce au fost distruse complet de către turci, după cucerirea Cetăților Tsaverets și Trapezitsa, din Veliko.

Manăstirea „Schimbarea la Față”, așa cum este în ziua de astăzi, a fost reîntemeiată în anul 1825. Construcția bisericii principale a început in anul 1834 și a fost decorată cu fresce de pictorul-iconar bulgar, Zaharia Zugravul. Practic, la construcția mănăstirii s-a lucrat cam până în anul 1863.

Cum intri pe poarta mănăstirii atrage atenția micuța biserică, cu frumoasele sale fresce pictate în culori vii. O bisericuță cu o turlă mică, așa cum dădeau voie otomanii să se construiască în acele vremuri. Pentru că bisericile orthodoxe nu aveau voie să fie mai înalte decât moscheile otomane. Așa era rânduirea în acele vremuri, așa era și pe la noi, nu numai la bulgari.

Așa că i-am dat roată și am admirat-o din toate părțile.

Piesa de rezistență este cu siguranță Fresca Roata Vieții, ce înfăţişează etapele vieţii unui om printr-o paralelă cu cele patru anotimpuri.

Apoi am intrat la interior, 2 leva intrarea de adult…

… unde am constatat că micuța bisericuță are structura de rezistență afectată, așa că presupun că este în plin proces de restaurare. Dar tare frumoase sunt și frescele interioare…

Pesemne că structura de rezistență a fost afectată tot în 1991, când o parte a chiliilor călugărilor au fost distruse după căderea unor blocuri de stâncă din versant.

În spatele bisericii se află o clopotniță, cu șapte clopote, construită în perioada 1858-1863. Am înțeles că mănăstirea are și o bibliotecă cu documente importante și manuscrise, medievale. Nu știu dacă poate fi vizitată și aceasta.

După ce am inspectat tot ce era de văzut ne-am așezat pe băncuțele de lângă biserică, în plin soare. Era o zi plăcută și am preferat să ne relaxăm acolo pentru câteva minuțele, să captăm din energiile pozitive ale acelui loc.

Bisericuța Mănăstirii Preobrajenie este una dintre nestematele orthodoxe ale Bulgariei, așa că pentru câteva clipe de încântare și de relaxare vă invit să-i faceți o scurtă vizită.

Pe versantul celălălat se vedea în depărtare o altă mănăstire…

M-am uitat pe Google Maps și am văzut că este Mănăstirea Sf. Treime. Poate altădată și pe acolo…