Cele 10 cetăți ale Moldovei medievale, din vremea lui Ștefan cel Mare. Ce fac ele astăzi?

După vizitarea Cetății de Scaun a Sucevei și a Cetății Neamțului mi-am făcut un plan pe durată scurtă-medie pentru a aduna mai multe informații și eventual pentru a vizita celelalte cetăți medievale de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Cetăți poziționate în jurul Moldovei, în scopuri de apărare. Unele construite și fortificate, altele cucerite și chiar pierdute în luptă de către marele domnitor moldovean.

Le-am văzut reprezentate pe un panou informativ. Și presupun că sunt cele mai importante din acele vremuri medievale – acestea sunt Crăciuna, Cetatea Romanului, Cetatea Neamț, Cetatea de Scaun a Sucevei, Hotin, Soroca, Orheiul Vechi, Tighina, Cetatea Albă și Chilia.

Pe o hartă Google, traseul arată ca mai sus. Și, după cum se vede, șase dintre ele nu mai sunt pe teritoriul actual al României. Hotin, Cetatea Albă și Chilia sunt în Ucraina iar Soroca, Orheiul Vechi și Tighina se află pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, patru dintre ele sunt niște ruine – Cetatea Crăciuna (România), Cetatea Romanului (România), Cetatea Orhei (Moldova) și Cetatea Chilia (Ucraina).

Și mai toate au fost distruse de către domnitorii Alexandru Lăpușneanu și Dumitrașcu Cantacuzino, la ordinul turcilor. Pentru ca domnii Moldovei să nu se mai poată apăra în caz de răzvrătire.

Cetățile medievale din vremea lui Ștefan cel Mare

1.Cetatea Crăciuna

Cetatea Crăciuna nu se știe cu exactitate unde se afla, deși istoricii bănuiesc că ruinele acesteia, ascunse bine în pământ, ar fi aproape de orașul Odobești, pe locul La Cetățuie. Alții spun că în altă parte. Iar faptul că nu s-au prea găsit indicii actuale ale existenței ei, induce ideea că era o cetate construită din lemn și pământ, așa că nu a rezistat mai deloc trecerii timpului.

Aceasta este datată din secolele XIII-XIV, se spune că ar fi fost ctitorită de Radu cel Frumos. Până la 1482 Vrancea a aparținut Țării Românești. Dar Ștefan cel Mare a cucerit cetatea, hotarul Moldovei fiind mutat atunci pe Milcov.

Acum – nu se știe exact unde se află.

2. Cetatea Romanului

A fost o fortificație din piatră, ridicată de către Ștefan cel Mare în 1466. Fortăreața avea nu mai puțin de 7 turnuri legate între ele de ziduri de 4 metri grosime, dispuse în plan stelat. Împrejurul zidurilor erau săpate șanțuri de apărare pavate cu lespezi, prin care s-a revărsat apă din râul Siret. Și ea a fost distrusă în anul 1675, tot la ordinele turcilor.

Ruinele acesteia se află pe malul Siretului, la 5km de orașul Roman. Aflată într-o continuă degradare la ora actuală, nu a fost dată circuitului turistic. Din păcate.

Acum – ruine care abia se mai zăresc, păcat.

3. Cetatea Neamț

Am fost, am văzut-o, este una dintre cele două Cetăți restaurate și aflate în continuare pe teritoriul României.

V-am povestit mai multe detalii despre vizita noastră aici.

Acum – restaurată, se vizitează.


4. Cetatea de Scaun a Sucevei

Superbă, impunătoare, un loc unde istoria Moldovei este reprezentată prin mijloace și tehnologii moderne. Mai multe detalii despre vizita noastră la Cetatea de Scaun a Sucevei, aici.

Acum – restaurată, se vizitează.

Cetatea Hotin – Sursa foto http://khotynska-fortecya.cv.ua/index-en

5. Cetatea Hotin

Considerată una dintre cele șapte minuni ale Ucrainei, Cetatea Hotin se află pe malul Nistrului, în regiunea Cernăuți.

Nu se știe clar ctitoria cărui domnitor este, dar se pare că un fort militar a fost acolo încă din secolul XI. A fost ocupată de domnitorul moldovean Dragoș în 1340, din 1375 devenind parte a Moldovei. Ștefan cel Mare a  redobândit Cetatea Hotinului de la polonezi, după un asediu care a durat doi ani. În anul 1476 garnizoana moldovenească care staționa acolo a rezistat cu succes asediului armatei turcești a sultanului Mehmed al II-lea.

Pe vremea lui Ștefan cel Mare au fost construite ziduri de 5-6 metri lățime și 40 metri înălțime, au fost adăugate trei turnuri și amenajată o curte interioară. Astfel a devenit una dintre cetățile de apărare pentru frontiera nordică a Moldovei medievale. În secolele al XIV-lea – al XVI-lea Cetatea Hotinului a fost una dintre reședințele domnitorilor Moldovei.

Mai multe detalii despre istoria zbuciumată a Cetății Hotinului, pe wikipedia.

Acum – restaurată, se vizitează.

Detalii despre vizită pe site-ul oficial. Alte impresii de acolo pe site-ul imperatortravel.ro.

Cetatea Soroca Sursa foto http://www.moldova.md/ro/content/cetatea-soroca

6. Cetatea Soroca

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească aproape de Nistru, clădită din lemn și pământ de către Ștefan cel Mare în anul 1499. A fost reconstruită în piatră pe vremea lui Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea (1543-1546). A făcut parte din sistemul defensiv al Moldovei de la Nistru, pentru apărarea împotriva atacurilor tătare presupun.

Cetatea Soroca a fost restaurată între anii 2013-2015. Și chiar arată foarte bine, din ce am văzut pe internet. Cetatea are o formă circulară, nu mai puțin de 5 turnuri, 4 circulare şi unul în formă rectangulară. Zidurile incintei au o grosime de aproximativ 3m și o înălţime de 21m. Partea superioară a cetăţii este înzestrată cu creneluri.

Mai multe detalii, aici.

Acum – restaurată, se vizitează.

Mai multe impresii de la fața locului, pe vacanțeleluimircea.ro.

Cetatea Orheiul Vechi – Sursa foto https://www.ziarulnational.md/cetatea-de-la-orheiul-vechi/

7. Cetatea Orhei

Ca și vecina Soroca, Cetatea Orhei se află tot pe teritoriul Republicii Moldova. Și, la fel, a fost construită din lemn și pământ de către Ștefan cel Mare, ulterior din piatră pe vremea lui Petru Rareș. Mai multe detalii, aici.

Se presupune că cetatea Orhei a fost distrusă la porunca lui Alexandru Lăpușneanu, care a dărâmat mai multe cetăți, tot la cererea turcilor. În jurul anului 1600, domnitorul Ieremia Movilă a încercat să o reconstruiască dar fără succes.

Acum – ruine, puteți trece pe acolo, prin câmp.

De remarcat că Orheiul vechi este renumit pentru bisericile sale rupestre.

Cetatea Bender-Tighina, sursa foto http://www.bendery-fortress.com/-for-tourists

8. Cetatea Bender-Tighina

Cetatea Bender-Tighina se află în Transnistria și este una dintre cele mai spectaculoase construcții fortificate din vremea lui Ștefan cel Mare. Mă rog, din câte am înțeles, turcii au fost cei care au adus-o la forma actuală.

Construită ca sistem de apărare împotriva năvălirilor tătare din pâmânt și lemn pe vremea lui Ștefan cel Mare, reîntemeiată de Petru Rareș și cucerită de Soliman Magnificul în 1538. Mai multe informații istorice pe wikipedia.

Acum – restaurată, se vizitează. Detalii pe site-ul oficial.

Cetatea Albă – Sursa Foto Vovk Julia http://viknaodessa.od.ua/krepost/?vovk_yuliya

9. Cetatea Albă

Se află în Ucraina acum, în regiunea Odessa.

Se spune că Cetatea Albă ar fi cea mai mare și mai bine întărită fortificație defensivă din Moldova medievală. Dăinuie încă din timpul lui Burebista, când acolo era o cetate grecească numită Tyras. A aparținut Moldovei din anul 1359 și până în 1484, când Ștefan cel Mare a pierdut-o, fiind cucerită de către turcii conduși de Baiazid al II-lea.

Orașul Cetatea Albă devine parte a României între anii 1918 și 1940 (și iarăși între anii 1941–1944). După care, știți cam ce s-a întâmplat.

Mai multe detalii istorice pe wikipedia.

Acum – restaurată, se vizitează. Info aici http://viknaodessa.od.ua/krepost/. Sau aici.

Impresii de călătorie pe site-ul bucuriadeacalatori.com și pe demeseriecalator.com.

Cetatea Chilia, Ruine – Sursa Foto https://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Chilia

10. Cetatea Chilia

Aflată acum tot în Ucraina, în regiunea Odessa. În Ruină.

Acolo ar fi fost înainte o cetate grecească numită Achillea. Iar numele acesteia ar veni de la cel al eroului grec Ahile, înmormântat la gurile Dunării potrivit legendei, pe insula Leuke (care poate fi Insula Șerpilor sau actualul Grind Chilia, pe atunci o insulă înconjurată de mare).

Potrivit tradiției, Ștefan cel Mare ar fi pierdut doar două bătălii, una dintre ele fiind la asediul Chiliei din anul 1462. A cucerit totuși Cetatea Chilia în anul 1465, pe 24 ianuarie, după numai o zi de asediu. În vara lui 1479, Ștefan cel Mare reconstruiește Cetatea Chilia pe malul stâng al Dunării (Cetatea Chilia Nouă). Iar în anul 1484 este cucerită de Baiazid al II-lea, după 8 zile de asediu (cetatea fiind apărată atunci de un efectiv de 400 de moldoveni).

Mai multe detalii istorice pe wikipedia.

Acum  – Cetatea Chilia este în ruină, complet abandonată de către autorități. A mai rămas doar un turn care se află pe teritoriul unei întreprinderi.

Concluzie? Mai sunt câteva cetăți din vremea Moldovei Medievale de vizitat, așa că îmi fac planuri de plimbare pe acolo.