Cele mai frumoase obiective turistice vizitate de noi pe lângă Veliko Târnovo și Gabrovo, în Bulgaria

Recunosc, noi am descoperit de curând Bulgaria, chiar anul acesta. Nu mai călătorisem în țara vecină, nici măcar în tranzit către altele de la Mediterană, dar la cum au accelerat lucrurile se pare că vom ajunge în curând și prin Grecia, Turcia, Albania, Muntenegru etc. Cel puțin așa sperăm…

În Bulgaria am călcat pentru întâia oară pe malul Mării Negre, într-un weekend văratic care ne-a mers de-a dreptul la suflet. Am vizitat Castelul Reginei Maria în Balciccapul Kaliakra, ne-am minunat de superbele peisaje marine de la Tyulenovo și ne-am ascuns de ploaie în golful Bolata.

Iar de curând, în acest final de toamnă, am petrecut nu mai puțin de două weekend-uri în zonele Veliko Târnovo și Gabrovo. Am prea mulți prieteni și colegi care fuseseră acolo și care se arătau mulțumiți, unii chiar încântați, de incursiunilor lor în acele zone.

Așa că am decis să încercăm și noi o drumeție de weekend în atât de lăudatul Veliko. Și ne-a plăcut atât de mult încât la numai două săptămâni distanță am mers din nou. Iar acest articol este mai degrabă un sumar al celor prezentate în săptămânile trecute.

În primul rând pentru că am descoperit o mulțime de obiective turistice interesante, care ar putea fi pe placul oricărui călător și amator de plimbări. Cu siguranță că vom descoperi altele în anii ce vor veni, poate chiar mai atrăgătoare, pentru că nu ne avem de gând să ne oprim, chiar avem o listă destul de lungă cu locuri turistice importante din Bulgaria pe care le avem în vedere.

Sunt și câteva avantaje pentru a petrece timpul liber, chiar și numai într-un weekend, în acele zone din Bulgaria:

  • Veliko și Gabrovo sunt destul de aproape de București, se poate ajunge acolo în maxim trei ore. Drumul este unul destul de liber, cu foarte puține localități pe tot parcursul său. De recomandat totuși să se treacă Podul Prieteniei peste Dunăre la o oră cât mai matinală, când nu este trafic intens. Pentru a petrece cât mai puțin timp în vamă.
  • Prețurile la cazare sunt pentru toate buzunarele, de la cele foarte ieftine (pe care eu personal nu le recomand), la altele decente (aprox 40Euro/noapte cu mic-dejun) și altele mai de lux. Personal sunt fanul pensiunilor sau hotelurilor tradiționale iar pe booking am găsit câteva chiar atrăgătoare, la prețuri destul de ok.
  • De asemenea, din câte am constatat, prețurile la restaurante sunt rezonabile
  • Ca să nu mai vorbim de prețurile la carburant etc
  • Și nu în ultimul rând, sunt o mulțime de obiective turistice interesante – de la muzee, mănăstiri și până la orășele sau sătuce cochete, cu case cu arhitectură tradițională, în stilul „renașterii bulgare”, dar și obiective turistice naturale, pentru drumeții plăcute în natură. Așa că nu aveți cum să vă plictisiți un întreg weekend acolo, poate chiar și într-o scurtă vacanță.

Atenție, sunt și niște costuri adiționale la o plimbare de weekend cu mașina prin Bulgaria

  • Taxa de pod pentru a trece Dunărea, 14 Lei dinspre România, 4 Leva dinspre Bulgaria (mai ieftin de la bulgari, dacă calculăm la 2.4/2.5 Leva la 1 Leu)
  • Taxa de vignietă, minimum este 45 de Lei. Nu uitați sau nu încercați să evitați plata vignetei și lipirea abțibildului pe parbriz, pentru că pe tot parcusul șoselei sunt camere de verificare
  • Intrările la muzee/obiective turistice cu plată variază între 2/5/6 Leva de persoană dar pot fi și de 6/9Leva de familie (2 adulti și un copil)
  • La anumite obiective turistice se plătește chiar și parcarea mașinii, 2/3/4 Leva/zi.

Deși la majoritatea comercianților/hotelierilor există POS-uri pentru plata cu cardul, vă recomand să aveți și bani cash, Leva sau Euro, la îndemână. Ba mai aproape de graniță acceptau fără probleme și Lei de-ai noștri. De ce? Pentru că în vreun sătuc, sau la vreun magazin de suveniruri,  s-ar putea să nu existe un terminal POS, nouă ni s-a întâmplat chiar la hotel să nu funcționeze. Așa că, bine că am avut Leva la noi. Am scos alți bani cash în ziua următoare de la un bancomat din Veliko.

Noi ne-am cazat de fiecare dată în Arbanasi, un sătuc așezat pe coama dealului, deasupra orașului Veliko. Cu o panoramă superbă asupra acestuia. De ce? Pentru că am preferat să evităm aglomerația unui oraș mare, traficul acestuia, inerentele neplăceri legate de parcarea mașinii.

De menționat că multe dintre hotelurile/pensiunile cu prețuri bune din Veliko nu au parcare proprie, așa că turiștii sunt nevoiți să lase mașinile pe șosea iar locuri amenajate nu sunt chiar peste tot, chiar nu într-un număr suficient. Iar dacă o mașină este parcată necorespunzător are mari șanse să fie ridicată de către autorități. Am văzut cum se întâmplă acest lucru.

De asemenea, v-aș recomanda să nu depășiți limita de viteză la deplasarea prin Bulgaria, mă rog, pe nicăieri de altfel. Nici nu prea este nevoie, pentru că în drum spre Veliko se circulă destul de constant, cu un 90/100 Km/h, cu limitare de 50/60/70 km/h la intersecții, iar șoseaua nu prea trece prin localități. Asfaltul se prezintă în condiții onorabile, cu mici denivelări pe alocuri. Și, din câte am observat, majoritatea bulgarilor sunt destul de disciplinați în trafic.

Normal, cam ca pe la noi, echipajele de poliție sunt anunțate prin scurte flash-uri de către participanții din trafic.

Care sunt cele mai frumoase obiective turistice vizitate de noi în zonele Veliko Târnovo și Gabrovo?

În primul rând am fost fermecați de satele cu arhitectură tradițională de acolo. Cel mai reprezentativ ar fi chiar Muzeul Etnografic Etar, pe care îl recomand cu căldură și în care ne-am simțit de fiecare dată minunat.

Mă întreba o colegă de ce îmi plac mie atât de mult muzeele satului, ce, nu am avut bunici la țară? Ba i-am zis că da, am avut și chiar am trăit o copilărie fericită în toate vacanțele acolo. Am o groază de amintiri plăcute din acele vremuri.

Și tocmai de aceea poate că mă simt atât de bine într-un muzeu al satului, poate pentru că îmi face plăcere să descopăr cum a fost copilăria altora, în funcție de obiceiurile și tradițiile fiecărui loc în parte. Iar Bulgaria, din câte am constatat, are cu ce se lăuda din acest punct de vedere.

Apoi ne-am simțit minunat în Bojențite, Arbanasi și în centrul istoric al orașului Tryavna, trei localități rămase aproape la fel ca acum 150 de ani. Trei localități în care te plimbi ca într-un muzeu în aer liber și în care turistul modern are la dispoziție toate condițiile necesare – transport, cazare, restaurante, muzee, trasee în natură.

Alte imagini din Bojențite, din primăvara lui 2019.

Și am mai fost impresionat de ceva acolo – atât în muzeul etnografic Etar, cât și în centrul orășelului Tryavna, am întâlnite o mulțime, chiar o mulțime, de prăvălii ale meșterilor populari și artizanilor, artiștilor tradiționali. În care aceștia lucrau dar și comercializau minunățiile născute din mâinile lor. Am privit de fiecare dată ca fermecat printre geamurile mari ale acestor prăvălii la cum lucrează oamenii aia, m-au fascinat.

Am revenit acolo și în primăvara lui 2019.

Nu uit de Veliko Târnovo, un oraș cu un centru medieval superb, chiar spectaculos dacă este privit de departe, de pe coama vreunui deal sau de la nivelul șoselei. Te poți plimba ore în șir pe străduțele sale întortocheate, intrând în toate prăvăliile cu suveniruri sau cu obiecte de artă, poți lua loc la terasa unei cafenele sau a unui restaurant…

Iar Veliko rămâne la fel de spectaculos și dacă îl vezi de la statuia Asăneștilor...

Iar unul dintre principalele obiective turistice din Veliko este Cetatea Tsarevets.  Chiar dacă numai în ruine acum, mi-am imaginat că acolo a fost una dintre cele mai mari cetăți balcanice, cel puțin până au cucerit-o turcii. Urcați până sus la biserica construită în anii 80, oripilați-vă la picturile ei neo-comuniste, urcați în turnurile de apărare, călcați pe urmele istoriei la Cetatea Tsarevets. Și priviți orașul de acolo, din Cetate. O să vă placă.

Vis-a-vis, încă o cetate, Trapezitsa. Stăteam ca prostul și mă gândeam cum au reușit turcii să cucerească cetățile alea, ambele sus pe munte, sau deal, ce o fi el, în orice caz cu apărare naturală, atât din partea înălțimilor și a râului Yantra care șerpuiește printre dealurile pe care au fost construite, dar și cu ziduri groase, plus o armată bine echipată presupun…

Iar la întoarcere, aproape de Ruse, am făcut o drumeție frumoasă printre ruinele Cetății Cerven, a Împăratului Roșu. În parcul natural Rusenski Rom.

De asemenea, în aceste zone sunt o mulțime de trasee de plimbat în natură, prin canioane, pe deasupra lor sau pe la cascade. Noi de exemplu, am făcut o scurtă plimbare în canionul Emen, chiar pe deasupra lui.

Mănăstiri, așezate în locuri cu peisaje superbe

Bulgaria, țară orthodoxă, la fel ca România. Așa că este înțesată de o mulțime de biserici și de mănăstiri, unele dintre care merită cu prisosință măcar o scurtă vizită.

Nu, nu suntem credincioși habotnici, nu mergem în pelerinaje, nici măcar la slujbele religioase prea frecvent. Dar ne face plăcere să vizităm mănăstiri, să le privim bisericile frumos pictate, să ne relaxăm în curțile lor îngrijite, între chilii, de ce nu, să ne încărcăm cu energia pozitivă a acelor locuri sfinte.

Iar în Bulgaria am vizitat câteva mănăstiri frumoase, așezate în locuri cu peisaje superbe.

Prima vizitată a fost Mănăstirea Sokolski, lângă Gabrovo.

Ne-am simțit minunat privind și la bisericuța mănăstirii Preobrajenie, lângă Veliko Târnovo.

Și am urcat până la bisericuța săpată în stâncă, în anul 1360.

Unde am mâncat bine? Unde am băut o bere bună?

Recunosc că am încercat cam toate tipurile de bere din supermarket-urile bulgărești și niciuna nu m-a dat pe spate, dacă mă pot exprima mai colocvial. Mă refer la mărcile de masă, pe care le găsești peste tot.

Însă în Tryavna mi-am schimbat părerea.

Recomand cu toată căldura Berăria Tryavna, în primul rând pentru berea produsă chiar acolo, cu ingrediente belgiene. Este o bere cu mult mai bună decât multe altele „artizanale” de la noi. Cel puțin, mie mi-a plăcut tare. Și mâncarea la restaurant a fost foarte bună, eu personal fiind extrem de mulțumit de porția mea de coaste.

Iar prețurile chiar ok – 5 porții, pentru 5 persoane, 3 pahare de bere, 1 cola, plus doi litri de bere la pachet a costat aproximativ 210 Lei. Chiar ok.

A. să nu uit. Ne-au plăcut produsele de patiserie de la plăcintăria din Muzeul Etar.

Precum și dulciurile făcute într-un laborator, tot acolo.

Și ce momente liniștite am petrecut în micuța și cocheta cafenea tradițională, tot din muzeu. Cafea la ibric, pe nisip. Turcească!

………………………………………………………………………………….

Și cam atâtea impresii și obiective turistice momentan.

Clar, la o plimbare de toamnă, ne-am limitat la un anumit gen de puncte de atracție turistică, nu prea am făcut drumeții în sânul naturii. În viitoare weekend-uri de vară pesemne că le vom aborda mai mult pe cele din natură, prin canioane, pe la cascade sau pe coama dealurilor și munților.

Promit să revenim și cu alte informații, pe care să le considerați utile. La anul vom mai petrece și alte weekend-uri în Bulgaria, poate în zonele Veliko Târnovo și Gabrovo, cu siguranță și în altele, pentru că deja am făcut o listă destul de lungă. Poate că vom începe cu o vacanță de schi pe acolo, rămâne de văzut cum se aliniază astrele financiare.

Și dacă aveți sugestii de făcut, le așteptăm cu mare drag.

În continuare vă las cu alte câteva imagini de pe acolo.