Bulgaria are o mulțime de atracții și obiective turistice de oferit ca destinație de weekend și nu numai, chiar pentru o vacanță întreagă.
Am redactat acest articol pentru că am tot fost solicitat de către prieteni sau diverși cunoscuți pentru idei de planuri de weekend în Bulgaria, cu obiectivele turistice și locurile care ne-au plăcut, mai ales după ce m-am arătat extrem de încântat de ce am văzut și trăit pe acolo. De ce nu, poate fi privit ca un sumar al plimbărilor noastre de weekend prin acele ocuri.
Și trebuie să recunosc că noi am petrecut câteva weekend-uri frumoase acolo, în zonele Veliko Târnovo și Gabrovo, dar și pe malul Mării Negre. Urmează să mergem cât de curând și în altele, ba chiar ne-am programat și o vacanță de 5 nopți în proximitatea munților Rila, cu drumeții pe culmile acestora dar și cu vizitarea unor obiective turistice interesante. Mai sunt doar două luni până atunci, așa că suntem nerăbdători să vedem de ce alte locuri și peisaje frumoase vom avea parte pe meleaguri bulgărești.
Bulgaria este o destinație accesibilă pentru toți cei care locuiesc în sudul țării, nu numai pentru bucureșteni. Și, după cum spuneam cu alte ocazii, prețurile la cazare și la mâncare sunt mai mici sau la același nivel cu cele din România.
Eu personal am constatat că sunt sensibil mai mici, însă recunosc că am ales locurile de cazare cu mare grijă de fiecare dată, după un buget bine calculat. Nu suntem adepții luxului fără limite însă avem pretenția unui confort minimal, la care nu putem renunța.
Important este că veți găsi oferte atractive de cazare chiar și numai cu câteva zile înainte, dacă vă hotărâți pe ultima sută de metri. Dacă vă treziți vinerea că vreți să mergeți a doua zi într-o mini-vacanță în Bulgaria, nu cred să aveți probleme cu găsirea unei pensiuni sau a unui hotel. Noi am făcut rezervările numai de pe booking.com până acum și nu am întâmpinat deloc probleme.
Așa că m-am gândit să vă dau câteva variante cu idei pentru un weekend plin bulgăresc, cu cele mai interesante locuri de vizitat, care nouă ne-au plăcut foarte tare și la care vom mai merge cândva.
De reținut
- Este necesară plata unei vignete în Bulgaria. Cel mai recent am plătit 35 de lei, vignetă de weekend, electronică, fără sticker de pus în parbriz, valabilă de vineri și până duminică.
- De asemenea, există și o taxă de pod la Giurgiu – 14 Lei din partea românească, 4 leva din cea bulgărească.
- Recomand să aveți și cash în leva la voi, nu de alta, dar nu la toate obiectivele turistice, hoteluri, pensiuni sau restaurante se poate plăti cu cardul. Iar la tonetele cu suveniruri nici măcar.
- De asemenea, recomand să plecați cât mai devreme de acasă, 6 dimineața fiind o oră rezonabilă, pentru a vizita cât mai multe obiective turistice. Mă rog, ora de plecare depinde de ritmul cotidian al fiecărei familii. Pe noi nu ne deranjează să ne trezim devreme, în special în vacanțe.
- Intrările la muzee/obiective turistice cu plată variază între 2/5/6 Leva de persoană dar pot fi și de 6/9 Leva de familie (2 adulti și unul sau doi copii)
- La anumite obiective turistice se plătește chiar și parcarea mașinii, 2/3/4 Leva/zi.
Varianta 1. Weekend în zona Veliko Târnovo
Cu siguranță una dintre cele mai interesante și mai frumoase destinații turistice bulgărești este orașul medieval Veliko Târnovo, cu atracții turistice pentru orice gen de călător. Un oraș care ne-a fascinat și în care vom reveni de fiecare dată cu mare plăcere, pentru că mai avem o groază de descoperit.
O zi întreagă a weekend-ului o puteți petrece numai în Veliko, ba chiar ambele dacă nu sunteți în regim pe repede-înainte. Puteți lua la pas străduțele vechi din centru, Gurko și Rakovski, puteți vizita impresionanta Cetate Tsarevets, Mănăstirea celor 40 de martiri sau vă puteți bucura de o frumoasă perspectivă asupra orașului, așa cum se poate vedea numai de la monumentul Asăneștilor. Am auzit că ar fi mișto de văzut și show-ul de lumini de la Cetatea Tsarevets.
Sunt o mulțime de opțiuni pentru cazare în Veliko Târnovo dar noi am ales de fiecare dată sătucul Arbanasi, aflat la numai 4-5km distanță, pentru că este mai aerisit și pentru că se găsesc mai ușor locuri de parcare pe acolo. Și în Arbanasi sunt o mulțime de obiective turistice ce pot fi vizitate.
Atenție unde parcați mașina în Veliko, pentru că riscați să fie ridicată dacă nu este lăsată corespunzător într-o parcare amenajată.
De asemenea, lângă Veliko vă recomand să vizitați frumoasa mănăstire Preobrajenie, să vă plimbați pe deasupra canionului Emen sau să faceți o frumoasă drumeție la Cascada Kaya Bunar și pe Ecopateka Hotnitsa.
Pentru o masă delicioasă și la prețuri decente, în Veliko Târnovo recomand restaurantul Shtastliveca (Noroc cică în traducere).
Varianta 2. Weekend bulgăresc în zona Gabrovo – prin Muzeul Satului Etar, prin sătucul Bojențite și prin orășelul Tryavna
La fel de bine ne-am simțit în zona Gabrovo, aflată la numai 20-30 de km distanță de Veliko Târnovo.
Acolo vă recomand să începeți cu un frumos muzeu al satului, Etar, pe care de altfel noi l-am vizitat de trei ori – în octombrie 2018, noiembrie 2018 dar și în martie 2019. Puteți vizita frumoasele sale căsuțe și atelierele meșteșugarilor locali, de unde puteți cumpăra diverse suveniruri. De asemenea, tot acolo vă puteți delecta cu o cafea turcească, cu plăcinte sau cu delicioase dulciuri bulgărești.
Foarte aproape de Muzeul Satului Etar, puteți vizita frumoasa Mănăstire Sokolski.
În aceeași zonă Gabrovo vă recomand să vizitați și un muzeu al satului în continuare locuit, Bozhentsi (Bojențite). Un sătuc de vis, ca la 1800, în care puteți petrece liniștiți câteva ore. Noi am fost acolo în noiembrie 2018 și în martie 2019.
Tot în Bojențite veți găsi câteva restaurante și taverne tradiționale, plus o mulțime de oferte de cazare, pentru toate buzunarele.
Neapărat să mergeți și în orășelul Tryavna, cu un centru vechi superb, plin de restaurante și ateliere de meșteșugari. Normal, în Tryavna veți găsi o mulțime de oportunități pentru cazare.
În Tryavna recomand berăria Luc’s, unde am mâncat de fiecare dată foarte bine și la prețuri decente. Și unde am băut o bere artizanală excelentă, făcută chiar acolo după rețete belgiene.
V-aș recomanda să faceți rezervare dacă mergeți sâmbăta seara acolo. Dar trebuie să amintesc că de fiecare dată noi am găsit înțelegere și am fost primiți de personalul extrem de amabil, cu condiția să nu stăm mai mult de 2 ore, până veneau cei care au rezervat mesele.
La limita regiunii Gabrovo, puteți vizita frumoasa biserică rusească din Shipka sau mormântul tracic de la Kazanlak. Sau multe alte morminte tracice, pentru că sunt destule în acea zonă, denumită și Valea Regilor Traci.
Varianta 3. Weekend bulgăresc la Marea Neagră – Cap Kaliakra, Tyulenovo, golful Bolata și la castelul Reginei Maria din Balchik
Dacă aveți în plan un weekend la mare în Bulgaria, am și o astfel de variantă. Numai că trebuie să plecați cât mai de dimineață posibil, noi am făcut-o la ora 4.00 a.m. pentru a ajunge la prima destinație în jurul orei 9.00 a.m.
Prima oprire a fost la Cap Kaliakra, unde am vizitat cetatea care datează încă de pe vremea romanilor.
Apoi, în drum spre Balchik, am trecut prin frumosul golf Bolata. Când am fost noi a cam plouat, mă gândesc că poate aveți noroc și faceți o plajă acolo.
Pentru vizitarea Castelului Reginei Maria și a grădinii botanice din Balchik v-aș recomanda să vă rezervați câteva ore bune. De menționat că în proximitatea grădinii veți găsi o mulțime de restaurante și de taverne tradiționale, cu mâncare chiar foarte bună.
După toate aceste obiective turistice, am ajuns frânți la cazare seara.
A doua zi, duminica, am început-o cu un mic dejun și apoi cu o porție bună de plajă la Albena, într-un resort turistic care mi-a plăcut foarte tare. Se află la numai 20 de kilometri de Balchik, așa că veți ajunge repede acolo.
Apoi, după ce ne-am săturat de soare și de mare, am plecat spre casă, nu înainte de a admira frumoasele peisaje stâncoase de la Tyulenovo.
Este acolo în Tyulenovo un frumos hotel așezat pe marginea golfului la care mi-am făcut planuri să ne cazăm vreodată…
Iar dacă doriți plaje mai sălbatice, găsiți câteva idei excelente pe travelgirls.ro.
Varianta 4. Aproape de Ruse, chiar și pentru o singură zi
Foarte aproape de Giurgiu mai sunt câteva obiective turistice interesante, care pot fi vizitate chiar și numai într-o singură zi. Noi le-am „atacat” la întoarcere dinspre Veliko sau Gabrovo.
Cum ar fi biserica rupestră de la Ivanovo…
… sau ruinele cetății Cerven, a Împăratului Roșu.
Multe alte obiective turistice din parcul Rusenski Lom sunt prezentate pe mecanturist.ro. În care vom merge la plimbare și noi, cât de curând. Și niște idei excelente de restaurante în Ruse pe mazilique.ro.
Varianta 5. Un adevărat city-break în Plovdiv
Am fost de curând în Plovdiv și pot spune că ne-a impresionat, din toate punctele de vedere. Chiar dacă noi am stat numai câteva ore acolo, consider că este o destinație de city-break adevărat.
Pentru că are un centru istoric cu o mulțime de muzee, case vechi restaurate în principal, plus forum roman, dar și o zonă pietonală ca în orașele vestic-europene. Și nu lipsesc restaurantele, terasele sau cofetăriile.
Din București se ajunge cam în 5 ore în Plovdiv, așa că nu trebuie neapărat luat un avion până acolo.
Ce am văzut noi în Plovdiv puteți afla de aici.
Varianta 6. Weekend prelungit cu drumeții memorabile în Munții Rila
La numai 100 de kilometri distanță de Plovdiv se află Munții Rila, cei mai înalți din Balcani, cu vârful Musala de 2925 de metri. Acolo puteți petrece fără probleme un weekend prelungit, în care să faceți drumeții strașnice pe munte. Noi am fost pe vârful Musala la 2925m dar și în circuitul celor 7 lacuri, unde ne-am bucurat de mișcare în natură și de peisaje superbe.
De asemenea, există o mulțime de alte obiective turistice interesante acolo. Mai multe idei aici. În Borovets, un fel de Poiana Brașov a bulgarilor, se ajunge cam în șase ore din București.
Varianta 7 – Weekend prelungit la Koprivshtitsa
Iată că revenim cu o nouă variantă, de data asta cu un exemplu de weekend de trei zile petrecut undeva în centrul Bulgariei, în proximitatea Munților Shredna Gora.
Punctul central al destinației noastre de weekend a fost Koprivshtitsa, un orășel istoric al Bulgariei, aflat la o distanță de aproximativ 350 de kilometri de București. Am condus aproape 5 ore și 30 de minute și tocmai de aceea am preferat să plecăm de vineri.
Pe drum am admirat muzeul de artă modernă în aer liber de la Staro Jelezare dar și comorile tracice și muzeele revoluționarilor din Panaghiuriște.
În Koprivshtitsa am făcut turul caselor-muzeu (prima parte, a doua parte) și ne-am plimbat mult timp pe străduțele sale pietruite.
Iar la întoarcere am trecut pe la Mănăstirea Glojene dar și pe la peștera Prohodna, pe sub Ochii lui Dumnezeu.
Momentan rămânem la aceste șapte variante, pentru că am fost acolo, știu cum este. Mai am încă câteva variante în plan, una în regiunea Stara Zagora, o alta prin regiunea Lovech, dar și o alta pe malul Mării Negre către orașele Varna, Nessebar, Burgas și Sozopol. Dar și în Munții Pirin și Munții Rodopi.
Despre care sper să vă dau detalii cât de curând, tot aici.
În orice caz, dacă aveți alte idei, cu alte obiective turistice, le primim cu mare drag.