Plimbare de iarnă pe la cele mai frumoase mănăstiri ale Bucovinei

Mănăstirile Bucovinei m-au fascinat încă de când le-am vizitat prima oară, acum mulți, mulți, ani. Am mai fost între timp prin zonă de cel puțin două ori, de fiecare dată în timpul verii, doar noi sau împreună cu părinții. Mi-am propus să venim cândva și toamna, pentru a ne bucura de tablouri și peisaje pline de culori pastelate, magice din punctul meu de vedere. Nu am reușit până acum, rămâne un plan pentru anii viitori.

Dar iată că acum am reușit să facem o plimbare de iarnă pe la cele mai importante mănăstiri ale Bucovinei – Voroneț, Humorului, Moldovița, Sucevița și Putna (în ordinea vizitei).

Clar este o plimbare care poate fi făcută într-o singură zi, dacă aveți o mașină la dispoziție și plăcerea de a conduce, chiar și pe drumuri nu tocmai ok, unele chiar jalnice. Mai sus aveti o hartă cu punct de plecare din Suceava, unde veți găsi cu siguranță și alte obiective turistice interesante.

Spre apărarea mea, de data asta am fost și pe la Mănăstirea Dragomirna și pe la Mănăstirea Bogdana, dar ambele sunt în proces de restaurare, acoperite complet de schele. Așa că voi reveni altă dată pentru a le privi, după ce se vor termina lucrările de restaurare.

De menționat că la toate mănăstirile se percepe o taxă de vizitare, ba și o taxă foto-video. Și la fiecare veți găsi spre comercializare atât obiecte religioase, vederi, magneți cât și diverse produse agro-alimentare produse acolo. Așa că, să aveți cash la voi, pentru că veți băga mâna la buzunare, cu siguranță.

La Mănăstirea Voroneț

Nu ascund, Mănăstirea Voroneț este favorita mea. Este upranumită „Capela Sixtină a Estului” și se află lângă orașul Gura Humorului, la numai 36 de km de Suceava. Este ctitorie a lui Ștefan cel Mare și biserica a fost ridicată în anul 1488.

Deși poate cea mai mică dintre toate mănăstirile Bucovinei vizitate de noi, ne-a atins cel mai tare la suflet. Cochetă, cu picturi murale într-un albastru superb, este o plăcere să o privești.

La Mănăstirea Humorului

Mănăstirea Humorului a fost construită în anul 1530 și de ea mă leagă de fiecare dată amintirea chinului urcării în turnul de apărare. Pe scări strâmte, abrupte, frecând pereții cu umerii pentru că nu sunt deloc spațioase. Dar de fiecare dată am urcat cu plăcere, chiar dacă a fos cu peripeții. De exemplu, acum, scările erau umede și la coborâre am alunecat și am căzut, pardon, în fund. Am râs, m-am ridicat și am continuat coborârea.

La Mănăstirea Moldovița

Actualul complex monahal al Mănăstirii Moldovița a fost reconstruit în anul 1532 de către Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare. Aproape de locul fostei mănăstiri construite de Alexandru cel Bun, care se prăbușise.

La Mănăstirea Sucevița

Mănăstirea Sucevița se află la numai 18km de Rădăuți și este ctitorie a familiilor Movileștilor (boieri, cărturari, chiar domnitori ai Moldovei și Țării Românești, sec. XVI-XVII). A fost ridicată începând cu anul 1581.

Aici poate fi vizitat și un Muzeu în care puteți vedea multe icoane vechi, chiar și din secolul XIV. Chiar interesantă expoziția de acolo.

La Mănăstirea Putna

Deși nu are zidurile pictate la fel ca Sucevița, Moldovița, Humor și Voroneț, Mănăstirea Putna este la fel de impresionantă. Recent renovată, arată impecabil.

Este ctitorie a lui Ștefan cel Mare, fiind ridicată între anii 1466-1469. De altfel, aici este înmormântat marele domnitor al Moldovei. Tot aici sunt înmormântați Bogdan al III-lea, Ștefăniță Vodă, Petru, fiica Maria precum și doamna Voichița, mormintele lor fiind în interiorul bisericii.

De menționat că slujba de sfințire din 1469 a fost oficiată de mitropolitul Teoctist, acesta fiind înmormântat la rândul său în pridvorul mănăstirii în anul 1478. Incinta, turnul de la intrare și fortificațiile au fost terminate în 1481.

Ca un element inedit, poetul Mihai Eminescu, Ioan Slavici și alți participanți la Marea Serbare de la Putna din august 1871 au înnoptat în acele zile în sala de la etajul turnului de apărare de la intrare. Tocmai de aceea, la intrare este prezent bustul marelui poet român.

În incinta complexului monhal poate fi vizitat și un muzeu mănăstiresc, în care sunt expuse diverse obiecte de artă religioasă sau de cult, broderii, manuscrise și icoane.

 

Și cam atât despre plimbarea noastră de iarnă pe la cele mai frumoase mănăstiri ale Bucovinei. Iarnă, frig, atât afară cât și în incinta lor, nu erau încălzite. În orice caz, fie iarnă, fie vară, acesea sunt unele dintre cele mai importante obiective turistice din Bucovina, pe care noi vizităm de fiecare dată cu mare plăcere.

Update.

Am trecut și pe la Mănăstirea Zamca, însă am admirat doar zidurile exterioare, pentru că era închisă.