Dublin are o mulțime de atracții și obiective turistice ce pot fi vizitate, culturale, istorice, religioase, pentru relaxare în aer liber, pentru distracție și divertisment… de ce nu, pentru degustarea faimoasei beri irlandeze sau a celebrelor sale whiskey-uri.
Iar în vacanța noastră de iarnă am avut timp să vizităm doar câteva dintre ele, nu chiar pe toate. Am mai lăsat și pentru o dată ulterioară, pentră că vom reveni acolo, cu siguranță. Este o țară atât de frumoasă și darnică cu turiștii săi, are ce le arăta.
Iar primul pe lista noastră a fost Trinity College, din centrul orașului, în special pentru a vedea celebra bibliotecă Long Room.
Cum autobuzul ne-a lăsat chiar lângă intrarea celebrei universități irlandeze, a fost primul nostru obiectiv turistic din acea zi.
La interior, campusul universitar al Trinity College arăta cam așa…
… după ce am dat o raită printre acele frumoase și vechi clădiri, fiecare cu facultatea și specialitatea sa, am mers către punctul de atracție principal – biblioteca.
După ce am consultat harta și indicatoarele pentru a ști pe unde să o luăm. Mă rog, o puteam lua după șirul de turiști care mergeau și veneau, acolo fiind de altfel cel mai aglomerat punct al universității.
Am ajuns la intrare, am plătit 18 Euro de familie la intrare. Și prima dată am mers către zona expozițională Book of Kells, un manuscris ilustrat, scris în latină, cu cele patru evanghelii ale Noului Testament și realizat de călugări celți prin anul 800.
Din păcate originalul Book Of Kells nu era expus, spațiul său dedicat fiind în curs de redecorare și reamenjare. Din câte am înțeles, din martie 2020 va fi din nou expusă pentru a fi văzută de miile de vizitatori ce îi trec pragul zilnic.
Am văzut câteva prezentări multimedia, imagini reprezentative, am aflat despre tehnicile de ilustrație din acele vremuri sau cum arătau instrumentele folosite pentru scrierea și transportul cărților sfinte.
Book of Kells a fost scrisă și ilustrată într-o perioadă de câteva sute de ani. Se pare că a fost începută pe timpul Sf. Columba, născut în Donegal și care a întemeiat o abație pe insula Iona, aproape de coasta Scoției. Cum acolo aveau loc multe raiduri de pradă ale vikingilor, călugării s-au mutat în Kells, Irlanda, unde am construit o nouă mănăstire.
Celebrul manuscris a fost adus în anul 1653 la Dublin, după ce abația din Kells a fost dizolvată, pe timpul lui Cromwell. Iar în anul 1661 a fost adusă definitiv la Trinity College. De atunci, manuscrisul original a rămas acolo.
Apoi am urcat scările pentru a intra în Camera Lungă, vestita bibliotecă a Trinity College…
… și am rămas cu gura căscată încă de când am intrat acolo…
… oau…
… imensă, înaltă, etajată, rafturi peste tot, cărți și manuscrise îmbrăcate în piele, scări mobile în fiecare compartiment pentru a putea ajunge relativ facil la ele…
… clar, realitatea bate filmul. Oricât am vedea astfel de locuri în filme sau la televizor, faptul de a păși la propriu într-un astfel de loc întrece cu mult experiența vizionării dintr-un fotoliu. Eu personal m-am simțit copleșit…
Când a fost construită, între 1712 și 1732, avea un tavan plat și doar primul nivel cu rafturi. Când spațiul de atunci a devenit neîncăpător, a fost supraînălțat cu încă un etaj, pe la 1850.
Biblioteca din Trinity College are acum 65 de metri lungime și adăpostește aproape 200.000 de cărți și manuscrise vechi.
În dreptul fiecărui compartiment sunt prezente busturi sculptate îm marmură ale unor filozofi și scriitori celebri. Colecția a fost începută în 1743, când a fost comandată prima serie de 14 busturi în marmură.
Și acolo, în bibliotecă, era expusă o copie a celebrei Book of Kells…
Cred că am stat aproape o oră acolo în impresionanta bibliotecă a Trinity College din Dublin. Am mai fi zăbovit dar trebuia să mai punctăm și alte obiective turistice dublineze în acea zi…