Bucureștiul are atâtea lucruri interesante și frumoase de oferit, astfel că poate fi o destinație de weekend pentru orice turist român sau străin… de ce nu, o destinație de city-break, așa cum este moda să se spună acum…
Pentru că pune la dispoziția turiștilor tot arsenalul de obiective turistice necesare, deși mai este ceva de lucru la acest capitol, organizatoric… Muzee, de toate genurile și mărimile, parcuri, restaurante, teatre, cinematografe, mall-uri dar și tot felul de evenimente stradale și culturale pe care sperăm să le experimentăm cât mai repede…
Chiar dacă în continuare sunt tot felul de restricții datorită actualei situații sanitare, muzeele Bucureștiului au porțile larg deschise publicului, turiștilor de aici și de pretutindeni. De ce nu, chiar și bucureștenii se pot bucura de comorile orașului în care trăiesc la un final de săptămână… nu?
Și m-am gândit să vă ofer o listă cu doar câteva dintre casele-muzeu vizitate în timpul propriilor noastre city-break-uri în București. Case-muzeu în care au trăit personalități istorice și culturale ale României de ieri sau, de ce nu, din timpurile sale moderne, case-muzeu în care sunt expuse colecții de artă impresionante, case-muzeu care merită să fie în permanență frecventate de iubitorii de frumos.
Fiecare cu povestea sa și poveștile celor care au construit-o și care au trăit în ele… adevărate nestemate patrimoniale ale țării noastre, izvoare de istorie și de cultură ce pot stârni interesul și aprecierea turiștilor de pretutindeni.
Și, mai important poate, case-muzeu în care veți gusta un strop din parfumul vremurilor de odinioară…
Cele mai frumoase și mai interesante case-muzeu vizitate de noi în București

Conacul Nicolae Minovici
Un frumos conac în stil românesc aflat aproape de Fântâna Miorița, o adevărată oază a tradițiilor populare. Mai multe detalii aici.

Colecția de artă veche apuseană
O frumoasă vilă, aflată gard în gard cu conacul Nicolae Minovici, în care ne-am simțit ca într-un castel din Germania sau Elveția. Adăpostește o colecție impresionantă de artă veche apuseană, pe care vă invit să o vedeți.
Mai multe detalii, aici.

Muzeul Theodor Aman
Casa, vila, în care a trăit și a lucrat marele nostru pictor, Theodor Aman. În care sunt expuse o parte dintre lucrările artistului.
Vizita noastră este descrisă aici.

Casa Cecilia Cuțescu-Storck și Frederick Storck
Ea, pictoriță, el, sculptor, o adevărată casă de artiști, parcă dintr-o altă țară, mediteraneeană… Impresionantă poveste, impresionant interior…
Mai multe detalii despre povestea și poveștile casei Storck, aici.

Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu”
Pe urmele trecutului, la o colecție impresionantă cu obiecte antice și medievale, descoperite în România sau în alte țări, vase greceşti antice, statuete de lut, bronz şi din marmură, sticlărie de pe vremea romanilor, opaițe, ceramică aparţinând culturilor Cucuteni sau Vădastra, bijuterii, geme și camee antice… plus una dintre cele mai valoroase colecții numismatice din România, compusă din circa 9000 de piese din diferite perioade – grecești, geto-dacice, romane, bizantine și medievale. Și multe alte obiecte sau artefacte, ba chiar și o mână de mumie egipteană.
Mai multe detalii, povești și imagini, aici.

Muzeul Theodor Pallady
Un muzeu în cinstea renumitului nostru artist, donat statului de către bunul său prieten, Gheorghe Răut. Muzeu amenajat în poate cea mai veche casă din București, construită în anul 1760, casa Melik.
Mai multe detalii, aici.

Muzeul Zambaccian
Zambaccian, a trăit printre artiști, a colecționat o impresionantă pinacotecă pe care a donat-o, împreună cu casa pentru care a fost construită, poporului român. Pentru ca toți iubitorii de frumos să se bucure de un Grigorescu, un Tonitza, Iser, Luchian și de creațiile altor mulți artiști importanți din țara noastră. Mai mult, acolo pot fi admirate lucrări de Matisse, Renoir, Picasso, ba chiar și singurul Cezanne expus publicului din România.
Mai multe detalii, aici.

Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei
Ea pictoriță, el diplomat. Au lăsat în urma lor o impresionantă colecție de artă, expusă în căminul în care au trăit.
Mai multe detalii, aici.

Mărțișor, Casa Memorială Tudor Arghezi
O livadă de aproape 2 hectare în mijlocul Bucureștiului, înconjurată de blocuri și străzi pavate. O oază de liniște, în care puteți vedea cum a trăit și a creat marele nostru scriitor.
Mai multe detalii, aici.
==========================================================
Turul muzeelor bucureștene va continua și vom reveni cât de curând cu alte idei de muzee și case muzeu ce merită atenția voastră, a turiștilor iubitori de artă, frumos și însetați de cultură.
Chiar, dacă aveți idei despre case-muzeu ce trebuiesc incluse în lista noastră, așteptăm sugestiile voastre…