Vacanță de iarnă în Irlanda – Cele mai frumoase atracții turistice vizitate în Dublin și prin împrejurimi

Suntem genul de familie care știm pe unde mergem în vacanțe încă de la începutul anului. Și acum am idee unde ne vom petrece vara, pe unde vom merge… Și nu prea ne abatem de la planul inițial… Cum am zis… așa am și făcut, cel puțin până acum.

Îmi place să studiez din timp oferta turistică a zonelor prin care vom merge, precum și posibilitățile de cazare, pentru că trebuie să aleg oferta cea mai bună pentru noi din punct de vedere al prețului. Așa că, încă din luna ianuarie încep să mă informez, să caut, să citesc ghiduri de călătorie și bloguri despre destinația noastră turistică viitoare.

Vacanța irlandeză nu a fost deloc în planul nostru de la începutul anului. Ba chiar abia prin vară am primit invitația să petrecem o bună parte a vacanței sărbătorilor de iarnă în Irlanda, prin Dublin și prin împrejurimile sale, invitație pe care am acceptat-o cu mare bucurie.

Nu a fost prima noastră escapadă irlandeză, mai vizitasem Dublinul cu 10 ani în urmă. Însă de această dată am avut ocazia să vedem cu mult mai multe atracții turistice, chiar ne-am reîntors acasă extrem de încântați de ceea ce ne-a trecut prin fața ochilor, de ceea ce am trăit alături de prietenii și gazdele noastre.

Clar, am fost și norocoși, vremea a ținut cu noi pe toată perioada celor 10 zile de vacanță de iarnă, nu a plouat chiar deloc când am ieșit la plimbare în Dublin sau pe la câteva dintre numeroasele domenii din împrejurimi.

Și am realizat că Irlanda este chiar ofertantă din punct de vedere turistic dar și gastronomic, având tot ceea ce este necesar pentru a mulțimi orice gen de călător.

Mă rog, cei care preferă să stea toată ziua la plajă, ar trebui să aleagă o țară mai călduroasă. Pentru că în Irlanda, deși este înconjurată de mare și de ocean, temperaturile nu sunt tocmai prielnice pentru genul ăsta de relaxare, nici măcar în miezul verii. Iarna nu prea e zăpadă, foarte rar un geruleț, dar vara prinzi foarte rar un 30 de grade… Celsius…

… cât despre gradele alea bahice, e cu totul și cu totul altă poveste…

Dar muzee, de orice gen, castele, vestigii istorice, antice chiar, domenii și parcuri naturale, munți, mai mici, dar munți, cu trasee amenajate pentru plimbare, cu peisaje superbe…

… dar și mâncare foarte bună, fructe de mare proaspete și gustoase mai peste tot, whiskey-ul irlandez și… berea, berea irlandeză atât de apreciată pe tot mapamondul.

Ca să nu mai spun că pasionații de golf vor găsi aici o mulțime de terenuri perfecte pentru practicarea acestui nobil sport.

De asemenea, am înțeles că pescuitul la muscă este destul de popular pe râurile irlandeze, aviz amatorilor…

Transport prin Dublin. Despre cazare nu prea multe

În Irlanda am ajuns cu Ryanair, la recomandarea prietenilor noștri. Și am fost mulțumiți  de cum a decurs zborul cu această companie aeriană. Prețurile biletelor nu au fost tocmai low-cost dar a trebuit să ținem cont că era și perioada sărbătorilor de iarnă, deci mai aglomerată. Dar condițiile au fost decente, fără întârzieri sau evenimente neplăcute, totul a decurs perfect din punctul nostru de vedere.

De cazare nu am dus grijă, pentru că am locuit la dragii noștri prieteni, cărora le mulțumesc încă o dată cu această ocazie pentru că au fost extrem de drăguți cu noi. Ne-am simțit ca acasă, nu am dus lipsă de nimic.

Dar am înțeles că airbnb.com este la mare căutare în Irlanda, așa că pe această platformă s-ar putea să găsiți prețuri mai decente. Nu foarte decente, pentru că Irlanda nu este o țară tocmai ieftină, atât la cazare cât și la servicii. Mă rog, am văzut și locuri sau țări mai scumpe…

Clar este că la ce am văzut pe booking.com, m-am cam speriat… relativ la oferta de cazare dublineză…

Dar, din câte am mai căutat, prețuri mai bune la cazare veți găsi în suburbiile Dublinului. Și cum autobuzele merg foarte bine, nu cred să fie un impediment dacă ați găsit o cazare la 20km de centru. Închirierea unei mașini o recomand doar dacă aveți de gând să explorați și alte zone ale Irlandei, mai îndepărtate de capitală.

În general ne-am deplasat cu autoturismele dar vreo două – trei zile ne-am folosit și de transportul în comun. Am mers cu autobuzele cu etaj atât până în Dublin cât și mai departe, pe coasta mării, în Howth.

Sistemul de transport cu autobuze este foarte bine pus la punct în Dublin, nu trebuie să aștepți prea mult, ajung chiar la timp, au banda lor dedicată, așa că traficul acestora este destul de fluent și de rapid. O singură călătorie pentru 2 adulți și 1 adolescent costă aproximativ 7.30-7.80 Euro, în funcție de linie.

Mai mult, cam toate autobuzele aveau și mufe USB pentru încărcarea dispozitivelor portabile. Cool, nu? Din suburbii și până în centrul Dublinului se face cam 40 de minute – 1 oră, în funcție de trafic și, normal, de distanța parcursă. La noi a fost vorba de o distanță de aproximativ 20 de kilometri și de cam 30 de stații de autobuz…

Clar, nouă ne-a plăcut cu autobuzul…

Încă ceva, deși am văzut că poți cumpăra niște cartele magnetice pentru transportul cu autobuzul, noi am preferat să plătim direct la șofer, în monede. Întrebi cât costă, el spune prețul, apoi trebui să pui la cutiuță exact suma cerută, pentru că nu îți va da restul.

Ce am vizitat în Dublin?

Atracțiile turistice din Dublin nu pot fi epuizate nici într-o săptămână, pentru că sunt atât de multe și de variate… Și o bună parte a timpului o veți pierde, ca și noi, în plimbări relaxate pe străzile sale, pentru a vă bucura în totalitate de parfumul acestui frumos oraș.

Sau, de ce nu, la shopping în mall-uri sau zonele pietonale, precum și la vânătoare de suveniruri… ca orice turist serios de altfel.

Spire of Dublin… Nu prea am înțeles ce semnifică sârma asta înaltă până la cer… nici irlandezii nu prea au habar…

Și ne-am simțit foarte bine și pe Grafton Street, precum și în aglomerația de pe O’Connel Street… După cum spuneam, cu gura cască prin vitrinele magazinelor…

Cam știam ce vom vizita. Normal, am pus pe listă cu mult mai multe obiective turistice decât puteam duce fizic, așa că multe ne-au rămas pentru o vizită ulterioară.

Noi am fost la

Am mai fi mers, dar nu a fost timp, la muzeul Dublinia, la Castelele Dublin și Malahide, în distileriile Teelings și Jameson, la Muzeul Național al Irlandei, Grădina botanică, pe la Zoo… și câte nu mai sunt…

De menționat Dublin Pass, care vă asigură intrarea gratis la cele mai importante muzee, ba chiar și cu acces prioritar dacă doriți. De asemenea, între diversele puncte de interes pot fi luate niște autobuze speciale, Hop-On-Hop-Off Dublin, cu acces gratis dacă cumpărați acest Dublin Pass.

Noi nu l-am cumpărat. Am ajuns acolo pe 23 decembrie iar după 24 decembrie se închideau cam toate muzeele. Așa că nu prea aveam niciun avantaj dacă l-am fi cumpărat. Însă cred că merită dacă vă place să vedeți multe muzee. Per total, prețul de intrare ar fi mai ok.

Ce am vizitat în împrejurimile Dublinului?

Dacă în Dublin nu am vizitat chiar tot, în schimb prin împrejurimile sale ne-am plimbat mai mult decât puteam spera vreodată. Am făcut câteva scurte drumeții în natură memorabile, pe care vi le recomandăm cu drag și vouă.

De exemplu, ne-au plăcut foar tare

De menționat că pe toate domeniile sau punctele de atracție turistică menționate mai sus nu se percepe taxă de acces, nici măcar taxă pentru parcarea mașinii. Am plătit bilet de intrare doar în grădinile amenajate de la Powerscourt.

Iar parcurile irlandeze sunt de o frumusețe rară, cu pășuni întinse și copaci bătrâni, cu ramuri întortocheate în toate părțile posibile… alei peste tot, bine amenajate, cu locuri de joacă pentru copii, ba unele permit și ieșirile la picnic… sau pescuitul.

Unde am mâncat foarte bine?

Dacă preferați să închiriați un apartament și să mâncați mesele de dimineață și seară în intimitate, în supermarket-uri veți găsi bucatele necesare, la prețuri decente. Chiar am remarcat că supermarket-urile irlandeze, gen Tesco sau SuperValu, abundă în semipreparate, chiar foarte bine făcute și gustoase.

Cât despre restaurante, am mâncat și ceva mai frugal când eram prin oraș, gen o pizza, o plăcintă sau ceva dulce, prin mall-uri la fast-food sau la vreun împinge-tava, dar adevărate delicii culinare am gustat pe săturate la

și la

  • taverna Octopussy din Howth, unde am degustat o ciorbă cu fructe de mare și pește, o altă porție cu merluciu și scoici (Hake a la Rose), dar și paella cu fructe de mare…

Sunt o groază de alte restaurante și taverne, peste tot în Dublin, însă pe acestea două le pot recomanda din tot sufletul. Despre altele, când vom mai merge pe acolo…

Cât despre bere? Totul la superlativ…

Nu mergi cu adevărat în Dublin sau în Irlanda dacă nu calci măcar într-unul dintre pub-urile sale. Sau, cum a fost cazul meu, în mai multe… Ziua și bodega, ziua și bodega… 😀 Au fost zile și cu două-trei bodegi.

Pentru a degusta un Guinness sau alte mărci de bere irlandeze, stout, red ale și chiar lager, pentru a te lăsa pătruns de atmosfera de acolo….

… chiar mișto să stai printre irlandezi, să bei o bere cu ei, să stai la palavre cu ei, să îi vezi cât de interesați sunt de cursele de cai sau de fotbalul englez, dar și de pariuri… extrem de prietenoși, de atenți, de curioși…

Și da, un pint de bere, costă cam 5-6 Euro într-un pub.

Vă cam dați seama ce mi-a plăcut mai tare pe acolo, pe lângă tradiționalul Guinness – Rockshore, Hop House, Smithwicks…

La supermarket prețurile sunt cam de 2 Euro – 3 Euro pentru o sticlă de bere, la ofertă (în pachet de minim 4).

Nici irlandez să fii și tot n-ai cum să bei toate berile alea… mă rog, câte una din fiecare marcă… De exemplu, eu cu siguranță nu am gustat chiar toate berile din România, și nu sunt chiar atât de multe ca în Irlanda… Așa că, e greu să fii irlandez…

…………………………………………………………………

Și, cam atâta momentan despre aventura noastră irlandeză. Sperăm să revenim cât de curând cu alte puncte de interes de acolo, pentru că mai avem atât de multe locuri frumoase și interensante de văzut în această minunată țară…

… cum îmi place mie să spun, Țara din Mijlocul Mărilor… ale cărei țărmuri, de jur-împrejur, sunt bătute necontenit de valuri…

Încă o dată…

Thank you M&R, thank you girls!