La Palatul Hellbrunn din Salzburg, pentru grădinile și fântânile sale spectaculoase

Salzburg este și va fi unul dintre orașele noastre preferate din Austria, ba chiar din Europa. De câte ori am petrecut vacanțe prin zonă, am trecut cel puțin pentru câteva ore și prin Salzburg, pentru a ne plimba pe străduțele sale, pentru a-i admira casele și palatele medievale, pentru a-i vizita muzeele și, de ce nu, pentru ture de shopping (avem noi câteva magazine preferate acolo).

Și într-una dintre vizitele noastre ne-am oprit vreme de câteva ore la Palatul Hellbrunn, aflat la numai 4 kilometri de Salzburg, pe un domeniu destul de vast, pe care se găsește și grădina zoologică.

Am lăsat mașina în parcarea cu plată și imediat am ajuns la poarta domeniului Hellbrunn.

Toate informațiile despre atracțiile turistice de acolo, pe site-ul oficial https://www.hellbrunn.at/en/.

Ca un scurt istoric, Palatul Hellbrunn a fost construit între anii 1613-1619 la comanda prinţului şi arhiepiscopului Markus Sittikus Von Hohenems, sub îndrumarea arhitectului Santino Solari. Gândit în principiu ca locuință de vară și loc pentru diverse festivități.

După ce am plătit biletele de intrare (acum costă aprox 30 Euro de familie), am pornit alături de o ghidă în turul grădinilor. De altfel principala atracție, fiind renumite pentru jocurile cu apă, țâșnitorile, fântânile și… glumițele prințului…

Un iaz destul de mare ne-a întâmpinat, înconjurat de tot felul de statui care reprezentau figuri mitologice, în ale cărui ape înotau liniștiți niște… sturioni…

A urmat primul punct important de atracție din grădinile palatului – Furstentisch (masa prinţului)  – o masă din marmură, cu scaune din marmură, construită special pentru a face farse invitaţiilor.

Îi aşeza pe aceștia pe scaunele din jurul mesei, după care, când avea chef, pornea instalaţia cu apă și, bineînţeles, toți erau udaţi. Mai puțin prințul, care stătea pe un scaun ferit de jeturile de apă….

Am cotinuat turul pe alei, prin tot felul de grote artificiale, unele ornate ca niște peșteri, cu ochii la toate statuile cu figuri mitologice ce ne ieșeau în cale, ferindu-ne pe cât se poate de jeturile instalațiilor care porneau când treceam pe acolo. Totuși, ghida ne atenționa, ca să nu ne udăm naiba din cap până în picioare.

… grota lui Orpheu, grota lui Neptun… după care am ajuns la Teatrul Mecanic….

… un teatru în miniatură cu scene din viața cetății și cu diverse figurine acționate mecanic… prin forța apei. Cool, nu? Avem și un video…

Construit în anul 1750 și încă funcțional…

Apoi am mers către grota coroanei…

… unde o coroană era acționată în sus sau coborâtă de un jet de apă, simbolizând măreția dar și decăderea coroanei… după cum ne-a dovedit-o istoria de atâtea și atâtea ori.

Normal, la ieșirea din grotă, alte jeturi de apă… clar este că vizita acestor grădini a stârnit zâmbete și râsete, atmosfera fiind una chiar veselă, relaxată.

Ne-am mai plimbat puțin printre fântânile, arteziene sau mai liniștite, apoi pe domeniul palatului, după care am mers către acesta, pentru a-l vizita la interior.

Recunosc, la interior vizita nu a fost la fel de spectaculoasă, doar câteva elemente decorative și de mobilier fiind păstrate actualmente.

Doar câteva piese de mobilier, niște tablouri, ceva tapiserii, o miniatură în care este reprezentat alaiului prințului… Dar și superbul salon de petreceri, cu frumoase picturi murale conservate încă foarte bine.

După vizita grădinilor și palatului Hellbrunn, puteți merge la grădina zoologică, aflată în imediata apropiere. Cu siguranță, copiii vor și bucuroși să vadă animalele sălbatice.

Galeria completă de imagini de la plimbarea noastră pe domeniul palatului Hellbrunn, în continuare.

Mai multe idei de ce puteți face într-o vacanță în zona Salzburg, aici.