Drumeție de 8 ore cu peisaje minunate în Piatra Craiului. pe traseul Plaiul Foii – Refugiul Șpirlea – La Zaplaz și retur.

Ne-am întors din Grecia de ceva timp, așa că am reluat activitățile de weekend, anume excursiile de o zi pe munte. Pentru că după o săptămână de muncă ne place să ne descrețim frunțile în sânul naturii, pe trasee montane în special.

Mă rog, ne enervăm în traficul neaoș românesc, cu toți căpiații care nu merită un permis de conducere, dar asta este altă poveste…

Cum cu o săptămână în urmă am avut deziluzia de a nu ajunge pe vârful La Om, de a abandona cu vreo oră (două) înainte de a ajunge sus…

… ce să-i faci, Piatra Craiului nu este pentru orice neantrenat, bătrân, gras și obosit.

Așa că ne-am zis să revenim pentru o tură de antrenament – de data asta pe partea cealaltă, dinspre Plaiul Foii. Tot pe un traseu care duce către Vârful La Om dar cu oprire la o altitudine mai mică și la o atracție naturală fabuloasă – La Zaplaz (1640m), unul dintre cele mai frumoase locuri ale Pietrei Craiului.

Pe la 8.40 am ajuns în parcarea generoasă din Plaiul Foii, chiar de lângă Salvamont, unde pot avea loc câteva sute de mașini fără probleme. Se află pe dreapta, chiar înainte să se termine asfaltul, în fața Cabanei Plaiul Foii. Nu o puteți rata, există și indicator de parcare.

Ne-am echipat repede, am pus apa și mâncarea în rucsaci, ne-am dat cu cremă de soare și am plecat la drum. Nu înainte de a face o poză cu traseul pe care trebuia să-l urmăm, pentru că nu se știe niciodată când ai nevoie…

La început, pentru vreo 30-40 de minute pe un drum forestier, tocmai bine pentru dezmorțirea picioarelor și o scurtă încălzire. Noi am mers agale, spre foarte agale…

Apoi, după ce se trece podețul, se ajunge și la primul indicator… Refugiul Șpirlea 2 ore – 2.5 ore… La cum ne mișcăm noi, că ne întrece și melcul, ne-am gândit că ne va lua cam 3 ore…

De aici traseul continuă tot pe un drum forestier destul de lărguț vreme de încă 15 minute, cu o pantă doar un pic mai accentuată.

După care cărarea se îngustează, se intră în pădure, trecem țop-țop pe pietricele peste cursul râului de vreo 2-3 ori, nimic complicat pentru că apa avea un nivel destul de scăzut…

Totul la umbra, mirosul și liniștea pădurii…

… și cu susurul șipotelor de apă și al pârâului de munte cu apele sale reci ca gheața…

Apoi se ajunge la un alt indicator către Refugiul Șpirlea – 15 minute… De unde încep să cred că este o problemă cu indicatoarele… nouă ne-a luat să ajungem aici puțin peste o oră, hai 70 de minute. Unde sunt restul de minute până la 2.5 ore?

Poanta e că de aici, până la refugiul Șpirlea ne-a luat… 30 de minute…

Dar, de la acest indicator panta devine abruptă iar pauzele de respiro au fost tot mai dese și mai dese…

Dar am dovedit traseul până la refugiu până în 2 ore…

Cu siguranță că voi s-ar putea să faceți acest traseu chiar și mai repede, noi ne-am mișcat încet… spre foarte încet.

La refugiu ne întâmpinat panorama Pietrei Craiului, în toată splendoarea sa… minunat, tot efortul depus la urcarea a meritat… cu prisosință…

…. parcă nu mai simți oboseala când privești astfel de panorame…

Marele Grohotiș se vede în dreapta…

De menționat că aici, la refugiul Șpirlea, a fost amenajat ca adăpost pentru bateria de tunuri în timpul celui de-al doilea război mondial. Primul refugiu turistic a fost amenajat în 1970. Care a ars prin 1980. Celălalt, refăcut, arde în 2002. Cel actual, în formă de iglu a fost amplasat în 2003.

După o pauză de respiro am pornit mai departe, către La Zaplaz, pe traseul La Lanțuri care duce și către Vârful La Om. Traseu pe care noi nu ne încumetăm să-l facem până pe cel mai înalt vârf al Pietrei Craiului pentru că nu este chiar pentru oricine, este tehnic, periculos și necesită destul curaj pentru a trece peste pasajele mai expuse.

La început pe o cărare destul de liniștită, care se accentuează cu cât te apropii mai mult de pereții Pietrei Craiului…

… apoi am ajuns la o răscruce de trasee… unul către La Zaplaz, celălalt către Umerii Pietrei Craiului și Marele Grohotiș.

Noi l-am urmat pe cel către Vârful La Om, către destinația noastră La Zaplaz…

De aici cărarea devine bolovănoasă, cu multe rădăcini și pasaje cu pietre ascuțite… pe care le poți trece cu atenție…

După 40 de minute de la plecarea de la Șpirlea am ajuns la baza grohotișului… de unde a început urcarea pieptișă pe o cărarea cu pietre, pietriș și bolovani care se mișcă, cu atenție mare la unde punem picioarele, ca să nu alunecăm….

…. am mers pe cât se poate pe margine, pentru a putea să ne ajutăm și de crengile arbuștilor în menținerea unui echilibru cât mai stabil…

Dar nu am plecat de acolo până nu admirat așa cum se cuvine panoramele ce ni se deschideau în fața ochilor, cu crestele ascuțite ale Pietrei Craiului…

… și… din nou în sus…

… înainte de a ajunge la Zaplaz am mai întâlnit un indicator vechi – stânga spre La Om, dreapta spre Umerii Pietrei Craiului (traseu care nu mai este vizibil acum) și în jos, înapoi către refugiu.

De la baza grohotișului până am văzut La Zaplaz au trecut 30 de minute, dintre care multe pentru respiro …

La Zaplaz (1640m)… Minunat… Portaluri către alte lumi spun legendele… Mai degrabă o peșteră al cărui tavan s-a prăbușit în urma eroziunilor apei în materialul calcaros…

Nu contează, La Zaplaz este cu siguranță una dintre minunile naturale ale Pietrei Craiului…

Aici am meritat o pauză mai lungă… am băut apă cu nesaț și am mâncat un sandwich, privind la peisajele ce ni se deschideau în fața ochilor… Ce poate fi mai frumos? Am uitat imediat de tot efortul depus până acolo…

După ce ne-am potolit foamea și setea, după ce ne-am odihnit de ajuns….

…. ne-am dus pe un pinten de stâncă aflat cumva vis-a-vis de La Zaplaz, pentru a-l vedea mai bine de departe. Din nou, prilej pentru a admira Piatra Craiului… în toată splendoarea sa…

Și, tot ce am urcat pe grohotiș, trebuie și coborât… dar ne-am descurcat foate bine, cu atenție și pași mici a fost mai simplu decât ne-am închipuit…

După 50 de minute am ajuns din nou la Refugiul Șpirlea… unde am luat o pauză mai lungă de admirat munții dar și fluturașii…

…. ce-ți poți dori mai mult într-o drumeție pe munte? Am mai stat de vorbă cu alți turiști, ne-am simțit bine, relaxați și cu creierii spălați de frumoasele peisaje și de efortul depus… sănătate curată.

Iar după 1 oră și 40 de minute am ajuns înapoi la parcare….

Colcăia de turiști în Plaiul Foii, pe malul râului, pe iarbă, la terase, peste tot… mai puțini, mult mai puțini erau pe cărările de munte…

Faptic traseu în Piatra Craiului

  • Traseu – Plaiul Foii Salvamont (840m) – Refugiul Șpirlea (1410m) – La Zaplaz (1640m)
  • Marcaj – Dungă Roșie
  • Distanța – Aprox. 14km, dintre care vreo 5km sunt pe drum forestier sau pe cărare cu pantă foarte mică
  • Durata – Aprox. 8 ore
  • Diferența de nivel +/- 800m
  • Dificultate – Până la refugiul Șpirlea traseul este ușor spre mediu din punct de vedere al efortului depus și nu este periculos, nu are zone expuse. După refugiul Șpirlea devine mai greu din punct de vedere al efortului depus dar și mai periculos, pentru că se merge pe grohotiș.
  • Neapărat echipament de munte, încălțări bune în special dar și pelerine de ploaie, pentru că vremea pe munte se poate schimba oricând.
  • Să aveți destulă apă cu voi, pentru că nu am văzut nimic amenajat pe traseu și nu știu dacă apa râului este potabilă…

Datele înregistrare cu ceasul Xiaomi Amazfit Stratos, mai jos.

==========================

O plimbare în sânul naturii și mai ales pe o cărare de munte este o binecuvântare pentru noi, un prilej pentru încărcarea cu energie pozitivă, mă repet, sănătate curată.

Ceea ce vă dorim și vouă…