Burg Hohenwerfen – Acolo unde se avanta vulturii

.Una dintre experientele frumoase ale vacantei de anul trecut a fost cu siguranta vizitarea cetatii Hohenwerfen din Werfen, o localitate aflata cam la 40 de kilometri sud de Salzburg. De altfel, este sora cetatii Hohensalzburg pe care toata lumea o admira in Salzburg. Din cate am inteles dateaza din anul 1075, de-alungul timpului trecand prin mai multe stapaniri. Obiectiv turistic a devenit in anul 1987.

Biletul pentru o familie a costat 33 euro, pretul incluzand atat urcatul/coboratul cu funicularul, vizita prin cetate si un spectacol cu vulturi, sport destul de popular din cate am observat in Austria. Daca stiam, nu mai plateam si coborarea cu funicularul, am preferat sa ne intoarcem pe jos.

Dupa ce am ajuns sus am avut parte de o surpriza placuta. Habar nu aveam ca in aceasta cetate a fost filmat “Where Eagles Dare” cu Richard Burton si Clint Eastwood. Am aflat dupa ce am intrat intr-o sala in care era expus afisul filmului si erau proiectate imagini video de la filmari. Practic mi-a inseninat ziua, habar nu aveam ca Hohenwerfen este castelul Adler din film (si din carte).

Am asteptat vreo 40 de minute ora de start a turului cetatii. Nu am pierdut timpul degeaba, ne-am retras in restaurant unde am degustat o cafea cu lapte si omniprezentul strudel cu mere, plus ca am vazut de sus cateva fragmente ale spectacolului cu vulturi. Ce am putut, pentru ca ferestrele erau toate ocupate de batranei veniti in excursie la cetate. Ba’ o babuta se urcase si pe un scaun ca sa vada mai bine.

In turul cu ghid (noi am avut audioghiduri) am vazut o impresionanta colectie de arme si armuri (tunuri, sabii, pusti si pistoale), camera de tortura dar si capela, am colindat prin turnurile de aparare si am urcat pana sus de tot la clopot. Am vazut chiar si mecanismului ceasului din turn si am admirat de oriunde am putut peisajele superbe din jurul cetatii.

Foarte multi turisti la cetate chiar si pe vremea aia ploioasa. Pana la urma nu este de mirat, este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Austriei. Cred ca am stat pe putin 3 ore acolo, nici nu stim cand a trecut timpul, atat de mult ne-a placut. Practic aparatul foto a scos fum de cat de mult l-am folosit.

 

O selectie cu mai multe poze gasiti aici.