La plimbare prin Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra din Sibiu

La Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra din Sibiu am mai fost de câteva ori. Dar am vrut să revenim și în acest an, pentru o plimbare de câteva ore pe cei 12km de alei, să îl revedem, să ne bucurăm din nou de frumusețea acestui loc minunat. Și ne vom întoarce de fiecare dată cu cea mai mare plăcere.

Este cel mai mare Muzeu al Satului din România, poate chiar printre cele mai mari din Europa. Întins pe o suprafață de 96 de hectare. Și în care nu te poți plictisi un întreg weekend, mai ales că există în incinta acestui complex și restaurante, plus terase, la care te poți răcori cu o bere sau chiar lua prânzul.

Duminică de dimineață, fix la ora 10, cumpăram biletele de intrare (17 lei de adult, 5 lei elev) și intram nerăbdători. De data asta am luat-o în partea stângă, către zona morilor, pe care o călcasem mai puțin la precedentele vizite. Deși trebuie să recunosc că nouă ne-a plăcut mai tare de fiecare dată zona sa nord-estică (dreapta sus pe hartă).

Apoi ne-a ieșit în cale un domn extrem de drăguț, care ne-a plimbat printr-o gospodărie de pomicultori din Gorj. Ne-a poftit în casă, în pivnițe, în dependințele în care se prelucra alcoolul din fructe, ba chiar și într-o micuță bisericuță din lemn fără turlă. Și ne-a explicat cu lux de amănunte și cu pasiune despre lucrurile dar și locurile din care provin toate acestea.

Apoi am trecut pe lângă vestita căsuță care ar apărea pe bancnota de 10 lei…

Și am admirat toate troițele care ne-au ieșit în cale, la răscrucile aleilor parcului.

După vreo două ore ne-am oprit la una dintre terase, unde am descoperit o colecție impresionantă de beri artizanale. Nu m-am putut abține și am cumpărat câteva pentru acasă. Am cheltuit o mică avere dar a meritat, în București le găsești destul de greu – Oscar Beer, o marcă nouă distilată în Buftea, Indigen de la Cluj, Oriel de la București, Urban din Sibiu, Nembeer tot din Sibiu și o bavareză ușor afumată fermentată în Bamberg.

Domnul de la Eco Zen Boutique, de la care le-am cumpărat, văzând cumva pofta de bere din ochii mei, mi-a recomandat călduros să vin la Festivalul Beer Craft@Art Sibiu 2018, care se va desfășura în perioada 3-5 august în incinta muzeului.

Încântat de achiziție, am plecat și cu mai mare avânt la plimbare, deși eram destul de toropiți de căldură. Prea cald pentru luna aprilie…

Și ne-au ieșit în cale toate imaginile pe care o să vi le arăt în continuare…

Deși trebuie să recunosc că cel mai mult mi-au plăcut gospodăriile pastorale din zona de munte, în special cele cu ocol întărit, de parcă ar fi fortificate. Și, bineînțeles, casele săsești, din cauza cărora m-aș muta fără regrete la pensie într-un sătuc de pe acolo, ba chiar mai devreme.

Noi vom reveni spre toamnă, când vor rugini copacii și pădurea… Pentru un spectacol adevărat de culori…