In vacante ne place sa vizitam muzee, cetati sau alte obiective istorice pentru a cunoaste detalii despre istoria tarilor prin care mergem. Si, din fericire, in Austria avem din plin ce vizita, ne-ar trebui mult mai mult timp la dispozitie.
Primul burg medieval vizitat anul trecut a fost Maunterndorf, asezat in oraselul cu acelasi nume. O cetate-fortareata care dateaza de prin anul 1002 din cate am inteles, din 1023 fiind cumparat de arhiepiscopia Salzburg. Desi nu a fost mentionat nimic in vizita de la fata locului, castelul a apartinut si nasului lui Hermann Goring, acesta din urma petrecandu-se cativa ani ai copilariei si pe aici.
Pentru ca eram cazati in zona Lungau, intrarea in cetate a costat numai 11.25 Euro pentru intreaga familie, la jumatate adica. Am primit gratis la hotel un card special care ne ofera acces liber sau cu discount de pana in 50% la diverse obiective turistice din aceasta zona.
Extrem de interesanta vizita la Mauterndorf, desi nu mai este amenajata ca in anii medievali, se vad peste tot imbunatatirile moderne. In schimb, in toate incaperile a fost amenajat un muzeu care trateaza istoria si obiceiurile locale, chiar si fauna din imprejurimi. Am vazut cum se imbracau oamenii, cu ce lucrau, cum se aparau, ce scoateau din zacamintele de metale pretioase. Sunt folositi multi manechini din plastic care personifica diverse ipostaze sau personaje – episcopul, cantaretii, paznicii, soldatii, fierarul etc.
Am urcat in turnul de aparare inalt de 44 de metri, pana in varful lui. Mi s-a parut interesant ca aici ca este prezentata organizarea in vreme de lupta, atunci cand castelul era atacat. Unde stateau soldatii, unde stateau cei care reparau armele sau faceau munitie, am aflat ca tineau chiar si animale cu ei pentru a rezista cat mai mult timp. Chiar am probat si noi o armura.
De asemenea, am trecut prin sala cavalerilor sau prin dormitorul episcopului, unde ne era prezentat chiar si cum se spala el. Bineinteles, ca in aproape orice cetate de pe aici, nu lipseste un restaurant unde as fi putut degusta o bere daca nu trebuia sa conduc. Fiind duminica, localnicii sa stransesera deja aici, era prezenta si o formatie care canta muzica de petrecere in genul celei bavareze.
Asa ca, daca treceti prin zona, faceti o vizita si pe aici, aveti ce vedea. Mentionez ca turistii au la dispozitie audioghid in cateva limbi de circulatie internationala; noi am ascultat in limba engleza. In paranteza fiind spus, dupa ce s-a uitat la mine, domnul de casa mi-a spus ca au la dizpozitie si limba rusa. De mentionat ca au si internet free acolo, cu o limita de 2 ore si de 500 mega upload.
Mai multe imagini aici.