Drumeție circuit de o zi în Munții Bucegi. De la Padina, prin Șaua Strunga, Șaua Bătrâna și pe la cascada Doamnele

Ne era dor de Munții Bucegi și mai ales de zona Peștera, de unde am făcut minunate drumeții de o zi către Vârful Omu, pe la cascada Ialomiței și cu întoarcere pe muntele Doamnele sau prin șaua Bătrâna.

Așa că ne-am zis că ar fi momentul să mai facem o drumeție de o zi, de data asta de la cabana Padina către șaua Strunga, cu revenire către telecabina Peștera prin șaua Bătrâna și pe la Cascada Doamnele. Aveam chef să vedem și altă față a Bucegilor, să umblăm pe cărările lor mai puțin umblate, departe de tumultul turistic de la Babele și de pe acel traseu către Vf. Omu.

Zis și făcut. Plecat dis de dimineață din București și la orele 8.30 parcam mașina la telecabina Peștera.

Traseul nostru? Telecabina Peștera – Cabana Padina – Refugiul Strunga din Șaua Strunga (Cruce Roșie, Dungă Roșie), pe platou către Șaua Bătrâna (Dungă Roșie) apoi către telecabina Peștera pe valea Doamnele, pe la cascada Doamnele (Triunghi Roșu).

Se anunța o zi caniculară, așa că ne-am cremuit cu protecție solară pentru că știam că sus pe platou vom fi la discreția mărețului Soare… Mai mult, am pus câte un litru de apă în plus în fiecare rucsac (eu 3 litri, doamna 2 litri) plus câte o sticlă de cola de 500ml de fiecare. Nu aruncați cu pietre, cafeina și zahărul din cola îți pot da puțină energie când ești stors de puteri pe urcările abrupte… cel puțin pe noi ne ajută…

Mai mult, prognoza anunța tunete, fulgere și ploi începând cu orele 15.00 – 16.00, așa că am avut pregătite și pelerinele de ploaie, în caz că… Nu a fost nevoie, am terminat traseul la timp, înainte să vină ploaia… Am avut ceva noroc, așa este…

De la telecabină ne-am întors pe șosea către cabana Padina…

… și am tot mers pe șosea până am întâlnit un indicator către cabana Padina prin pădure… practic, până în apropierea cabanei am făcut cam 40 de minute…

… pentru că m-am tot oprit să deslușesc misterele pădurii…

… în apropierea cabanei Padina există un indicator către șaua Strunga, marcaj cruce roșie dar care este la comun cu marcajul dungă roșie până acolo.

De acolo începe urcarea pe o pantă medie, apar primele broboane de sudoare, cămașa și tricoul se umezesc imediat… soare, pantă, efort… combinația perfectă la o drumeție pe munte…

După numai 30 de minute de urcuș, se ajunge într-o poiană largă… poteca destul de lată șerpuind în jurul stâlpilor de marcaj… mă rog, cei mai în forță o pot lua de-a dreptul, noi am ales să ne dozăm efortul depus…

După încă 30 de minute panta se domolește și se ajunge pe platou, aproape de stână.

Noi am preferat să merge pe poteca de iarbă pe lângă stâna din dreapta pentru a nu urca la final acea pantă mai accentuată… ce se vede în zare…

Ce să mai, frumusețe totală acolo sus, munte, pășuni, peisaje pastorale… oițe, căluți, ciobani care urlau unul la altul din vale sus pe munte… ei înțelegeau ce spun, că noi nu ne-am prins…

… iar cei care nu doresc să meargă mai departe, se pot opri cu siguranță pentru un picnic acolo, pe lângă vreun pâlc de brazi…

Noi am continuat traseul, a cărui pantă se ascute la final către șaua Strunga,

… iar după 2 ore de la plecarea de lângă cabana Padina am ajuns la Refugiul Strunga. Unde ne-am hodinit, am mâncat ceva, am băut multă apă (încă rece)… am inspectat refugiul la interior…

… apoi am urcat 30 de metri mai sus pentru a admira Strungile Mari și Colții Țapului… Nu-i așa că e frumos?

Tot de acolo se vede și Moieciu de Sus, Munții Leaota, chiar și Piatra Craiului…

… traseul continuă pe marcaj dungă roșie prin spatele refugiului și urcă sus pe platou, deasupra Strungilor Mari, pe o pantă destul de abruptă…

… apoi continuă pe o cărare șerpuită, cu urcușuri și coborâșuri, de care te poți îndepărta spre stânga ei pentru a admira hăurile strungilor și ale Colților Țapului… iar panoramele sunt dominate de vârful cel mai înalt al colților (2168m) și Vârful Bătrâna (2181m).

De acolo de sus, spre dreapta, se vede Coștila, Vf. Omu, cel mai înalt din Bucegi, cabana Babele și Sfinxul…

Ne-am întâlnit și cu un cioban dornic de vorbă, care ne-a povestit de grindina din noaptea dinainte, cu bobul cât oul de găină… discuția cu el aducându-ne aminte de prognoza meteo…

Iar panta finală către șaua Bătrâna ne-a pus capac… așa că nu am mai avut chef de mers 10 minute până la Refugiul Bătrâna. Oricum spre nord începuse să se întunece bine de tot, așa că am zis că nu este timp de pierdut, nu prea aveam chef să ne prindă vreo torențială pe acolo… sau, mai rău, vreo grindină cu bobul cât oul de găină…

La intersecția traseelor, l-am părăsit pe cel marcat cu dungă roșie, care duce către Vf. Omu, pentru a-l urma pe cel marcat triunghi roșu, ce coboară pe lângă cascada Doamnele către Peștera.

O pantă lină în prima parte a ei, pe care am parcurs-o ușor și unde ne-am întâlnit cu altă turmă de oi… iar până la salba de cascade am făcut aproximativ o oră.

Ușor dar nu agale, pentru că tunele ce începuseră să se audă dinspre Piatra Craiului ne-au iuțit pașii… mă rog, cât s-a putut, că nu prea avem obiceiul de a alerga pe munte… nu că n-am vrea…

De la cascade și până jos cărarea se asprește, devine bolovănoasă, abruptă, cu pasaje pietroase pe care le cobori pe poponeață dacă nu ai picioare lungi, dar pe care le treci cu bine dacă pui picioarele și mâinile acolo unde trebuie…

Ce ne-am mai fi oprit la o cascadă și să ne răcorim picioarele goale în apele reci ale râului… mai ales pe zăbușeala aia… tălpile mele o cereau, ce bine le-ar fi fost…

…. dar nu a fost timp, tunetele nu conteneau, ba din contră, erau tot mai dese și mai zgomotoase, iar cerul se întuneca tot mai tare sub apăsarea norilor pe care vântul îi aducea dinspre nord..

De remarcat că poteca a fost lățită în această vară, se vedea încă jnepenișul tăiat cu drujba…

Ajunși jos, lângă stâne, am privit stânga către Cascada Obârșia Ialomiței, deasupra se vedea Mecetul Turcesc…

Am trecut podul mobil de peste Ialomița, parcă mai șubred decât anul trecut… și după aproape 8 ore de la plecare am ajuns din nou la telecabina Peștera, venind din sens opus…

Am avut noroc, nu ne-a plouat, deși tunetele nu au încetat pe toată coborărea noastră din șaua Bătrâna.

Când ne întorceam pe Transbucegi și apoi către Sinaia se vedea norul negru deasupra Munților Baiului și am înțeles că tras o torențială bună ulterior acolo…

Faptic Traseu prin Munții Bucegi, pe la Șaua Strunga și Șaua Bătrâna

  • Tip – Drumeție, Circuit
  • Traseu – Telecabina Peștera – Cabana Padina 1509m – Refugiul Șaua Strunga 1893m (dungă roșie / cruce roșie) – Șaua Bătrâna 2100m (dungă roșie) – Cascada Doamnele – Telecabina Peștera (triunghi roșu)
  • Durata – aprox. 8 ore
  • Timpi Intermediari – Telecabina Peștera – Cabana Padina – 40min; Cabana Padina – Refugiul Șaua Strunga 2 ore; Refugiul Șaua Strunga – Șaua Bâtrâna 2 ore și 40 de minute; Șaua Bătrâna – Telecabina Peștera 2 ore și 30 de minute (cu multe pauze de hodină și adăpat)
  • Distanța – Aprox. 16km
  • Diferența de nivel +/- 700m
  • Dificultate – Mai dificil din punct de vedere fizic pe anumite porțiuni, în rest e destul de ușor. Nu sunt porțiuni expuse, doar dacă te apropii prea tare de prăpăstii
  • Nu am văzut surse de apă, așa că să aveți din abundență, mai ales într-o zi caniculară
  • Bocanci, pelerine de ploaie, pentru că vremea se poate schimba oricând pe munte
  • Vă puteți adăposti la refugiile Șaua Strunga și Șaua Bătrâna

Datele colectate cu ceasul Xiaomi Amazfit Stratos, mai jos.

==============================================

Ce mi-aș mai fi dorit să fac la acest traseu dacă nu ne-am fi grăbit? Să urc pe cel mai înalt vârf al colților dar și pe vârful Bătrâna, nu cred că am fi deviat cu mai mult de o oră de la traseu… Dar o lăsăm pe altă dată.

Oricum a fost un traseu frumos, nu foarte greu, cu peisaje superbe și pe care vom reveni împreună cu prietenii.

Dacă mai aveți idee de trasee circuit la fel de frumoase și de interesante pe acolo prin Bucegi, așteptăm cu interes propunerile voastre.