Prin Muzeele Bucureștiului – Pe urmele trecutului, la Colecția „Maria și dr. George Severeanu”

Aflat în drumul spre serviciu am găsit răgaz pentru câteva zeci de minute să vizitez Colecția „Maria și dr. George Severeanu”, amenajată într-o frumoasă vilă ce datează din jurul anului 1860.

Se află pe strada Henri Coandă la nr.26, aproape de Piața Romană, chiar vis-a-vis de institul de arheologie Vasile Pârvan, actualmente în stadiu de ruină.

Scurt istoric

Din câte am înțeles, colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” a fost donată Muzeului Municipiului Bucureşti în anul 1939, inaugurarea în rol  muzeal având loc în anul 1956. Din cauza stării precare, aceasta a fost închisă publicului la începutul anilor 1990. Din fericire, vila care găzduiește muzeul a fost restaurată începând cu 2013 iar din luna noiembrie 2017 primește din nou vizitatori.

Dr. George Severeanu a fost unul dintre primii medici radiologi din București, pasionat de istorie, mare colecționar de obiecte vechi, cu un real interes și pentru numismatică, din câte am văzut în cadrul colecției sale.

Tatăl său era doctorul Constantin C. Dimitrescu Severeanu, care a contribuit la construirea primului aparat cu raze Röentgen de la Spitalul Colţea, în 1896. Soția doctorului, Maria, născută Lerescu, a fost fiica unui mare moșier de pe lângă Târgoviște. Așa că ne cam dăm seama că era o familie bogată, capabilă să achiziționeze astfel de obiecte de valoare. Ba chiar am înțeles că Maria Severeanu a vândut din moșiile primite drept moștenire tocmai pentru a avea bani să cumpere și mai multe obiecte antice.

În acele vremuri puteai cumpăra astfel de obiecte de pe o piața liberă, comerțul cu artefacte antice și obiecte de tezaur nefiind restricționat, cum se întâmplă în zilele noastre. Ba chiar am înțeles că familia Severeanu era la concurență cu Muzeul Național de Antichități, amenajat atunci chiar vis-a-vis, în casa Macca, unde este actualul Muzeu de Arheologie.

Vizita mea în muzeul colecției „Maria și dr. George Severeanu”

Biletul de intrare costă numai 5 lei de adult și 2 lei de copil, plus încă 15 lei pentru doritorii de instantanee.

După ce am plătit biletele și taxa foto am pornit în turul celor cinci încăperi – holul de intrare, biroul, camera doamnelor, sufrageria și salonul de dans.

Și doar în aceste cinci încăperi am descoperit o colecție impresionantă cu obiecte antice și medievale, descoperite în România sau în alte țări. Cea mai mare colecție de vase greceşti antice din București, statuete de lut, bronz şi din marmură, sticlărie de pe vremea romanilor, opaițe, ceramică aparţinând culturilor Cucuteni sau Vădastra, bijuterii, geme și camee antice… plus una dintre cele mai valoroase colecții numismatice din România, compusă din circa 9000 de piese din diferite perioade – grecești, geto-dacice, romane, bizantine și medievale. Și multe alte obiecte sau artefacte, ba chiar și o mână de mumie egipteană.

Informațiile despre acestea fiind prezentate prin intermediul tehnologiilor moderne, interactive, a tabletelor și chiar a unor holograme 3D.

În holul de intrare sunt expuse în vitrine…

… colierul Mariei Severeanu, din 44 de geme și camee, asamblat în anul 1922…

… câteva artefacte egiptene, dintre care mi-au atras atenția mâna unei mumii cu amuletă din faianță albastră, datată 1350-1280 î.Hr., și scarabeii din steatit glazurat și din faianță…

… și o colecție de obiecte din epoca bronzului.

Chiar am auzit o poveste despre acea sabie din epoca bronzului. Se pare că Muzeul de Antichități nu a avut bani să o cumpere, așa că a ajuns în colecția familiei Severeanu.

Am intrat apoi în biroul doctorului George Severeanu, unde am văzut frumosul birou acoperit cu piele din Cordoba, biblioteca, jilțul pe care stătea lângă soba nemțească… dar și portretul doctorului, ținând în brațe o vază expusă acum în biblioteca din spatele biroului…

… cea mai largă colecție de vase grecești din București, unele dintre ele chiar frumoase, adevărate opere de artă…

Interesantă și metoda modernă în care vizitatorii pot afla detalii despre fiecare colecție sau obiect expus în parte, prin intermediul unor tablete…

Apoi am văzut o colecție de monede histriene din tezaurul de la Constanța…

… și o alta cu drahme și tetradrahme descoperite în fostul județ Vlașca.

Mi-a atras atenția și un vas tip Krater, din a doua jumătate a secolului IV î.Hr.

A urmat apoi camera doamnelor, mai luminoasă și plină de oglinzi…

Cu multe alte colecții (fibule, monede, bijuterii, opaițe, vase decorative, chei circulare, obiecte ornamentale etc) din perioada geto-dacă și romană, unele dintre ele ascunse în sertare, dar care pot fi descoperite foarte ușor de către vizitatori.

Normal, informațiile sunt disponibile prin intermediul tabletelor. Se tastează numarul de lângă obiect și imediat apar pe ecran informații despre acesta.

Mi-a atras atenția colecția de monede geto-dace descoperite în tezaurul de la Epureni, jud. Vaslui…

… bijuteriile din aur din Tezaurul de la Celei, datate  sec. IV-III î.Hr. …

… statuetele din lut, din Beotia…

… brățara tracică din argint, adusă din Bulgaria…

Apoi am intrat în sufragerie…

Unde am mi-au atras atenția… colecția de opaițe grecești…

… o alta cu obiecte descoperite în mormântul de la Callatis, printre care un  colier din aur cu portretul unei matrona…

… o bucățică dintr-o frescă de la Pompei…

…  o figurină  din lut cu reprezentarea unui călăreț din epoca romană…

… un opaiț din lut care reprezintă un cap de satir…

… o colecție de geme decorate, unele din epoca romană…

… bustul lui Traian descoperit la Callatis…

… o colecție de denari romani din argint, descoperită la Breaza…

… și multe alte fibule, opaițe, chei circulare, bijuterii din aur, ceramică etc.

Am pășit apoi în salonul de dans, decorat cu frumoase vitralii cu motive de… petrecere…

… cu multe alte documente și obiecte interesante. Cum ar fi tezaurul monetar descoperit în localitatea Vlad Țepeș, compus din ducați ai Țării Românești emiși pe vremea lui Vladislav I, Radu I și Mircea cel Bătrân…

… un alt tezaur cu monede turcești din vremea lui Baiazid II-lea și Suleyman I…

… am continuat cu un alt tezaur monetar descoperit la București, cu denari ungurești…

… și niște documente medievale chiar interesante. Cum ar fi un document oficial de la Ieremia Movilă, prin intermediul căruia îl împroprietărește pe un boier…

… un altul de la Mavrocordat, domnitorul Moldovei…

… un alt document istoric de pe vremea lui Matei Basarab…

… o bijuterie cu imaginea a trei sfinți…

… și multe altele, plus bijuterii, o farfurie descoperită la Cotroceni, inele sigilare din argint, emisiuni monetare puse în circulație de Spania în vremurile medievale…

… și câte nu au mai fost, dar dacă ar fi să vă povestesc, mi-ar lua poate luni întregi…

Așa că mai degrabă vă invit să mergeți personal acolo și să vă delectați cu frumoasa și impresionanta colecție de artefacte antice și istorice din cadrul Colecției Maria și dr. George Severeanu.

Mult mai multe informații interesante despre acest muzeu, într-un articol pe descopera.ro.

În orice caz, eu voi reveni acolo, pentru că simt că mai am multe lucruri interesante de descoperit în cadrul acestui inedit și interesant muzeu al Bucureștiului.