La beraria Starkenberger, in Tirol

De micuta fabrica de bere Starkenberger am aflat dintr-un pliant pe care l-am gasit la Cetatea Landeck, despre care voi povesti cat de curand. Cum sunt mare amator de bere, nu l-am putut trece usor cu vederea. Si cum eram curios sa vad cum arata o traditionala fabricuta de bere din Tirol, am mers acolo chiar in urmatoarea zi.

Am aflat ulterior ca Starkenberger este o marca recunoscuta de bere, care a castigat nu mai putin de 39 de medalii de aur in competitia „Monde Selection Beer Olympics”.

Am ajuns destul de devreme, in jurul orei 11, am cumparat biletele de acces (7 euro de adult) si am intrat sa o vizitam. De mentionat ca fabrica de bere se afla intr-un castel construit intre anii 1310 si 1339 de catre Heinrich von Starkenberg.

Am trecut prin toate incaperile tehnologice ale micutei fabrici de bere. Primele au fost cele in care se amesteca si sunt fierte la temperaturi de 60-75 de grade Celsius primele ingrediente (apa de izvor direct din munte, malt, orz incoltit si uscat). Au urmat cele cu imense cazane de cupru in care se adauga hameiul si unde compozitia este fiarta inca o data, pana la 103 grade Celsius.

Mustul de bere este transferat ulterior in alte cazane, pentru „a se odihni” printr-un proces de racire de la 90 de grade la numai 7 grade Celsius. Sedimentele sunt transferate intr-un siloz special si sunt vandute ulterior catre fermierii locali, pentru a-si hrani animalele.

Dupa ce este filtrata, berea este tinuta in vase speciale pentru inca patru sau sase saptamani, in functie de sortiment.

Apoi am trecut printr-o incapere cu piscine, in care puteai face baie in bere. Presupun ca la cerere si contra unei sume consistente. Cand am ajuns noi acolo piscinele nu erau umplute cu niciun lichid. 😀

Indicatoarele ne-au dus apoi prin vechile pivnite ale castelului, folosite in special pentru depozitare. Intr-o firida l-am vazut pus la loc de cinste pe Sfantul Gambrinus, patronul berarilor.

Apoi am aflat ca locatia berariei a functionat in regim hotelier pana in perioada celui de-al doilea razboi mondial, asa ca am avut ocazia sa vedem si cateva dintre lucrurile ramase de atunci. Am vazut cum arata o camera de hotel la inceputul secolului trecut, vesela de bucatarie, obiecte de atelier, costume traditionale sau o veche masina de cusut.

Apoi a urmat Sala Cavalerilor, construita intre secolele 14 si 16 si pe ale carei pereti am vazut emblemele tuturor proprietarilor Castelului, de la inceputuri. Aici am putut degusta bere proaspata, bruna si blonda, pe care ne-am turnat-o singurei in halbe. Doar am gustat, pentru ca eram sofer.

Vizita s-a terminat in magazinul berariei, de unde am cumparat cate o bere din toate sortimentele, pentru o degustare mai aprofundata, la hotel.

Cateva imagini de acolo, in continuare.