Dobrogea – Trasee pentru drumeție în Munții Măcin, într-o mini-vacanță sau weekend prelungit

Pentru unii, Dobrogea înseamnă doar Marea Neagră, plaje și stațiunile de pe litoral. Normal, pentru alții Dobrogea înseamnă și Delta Dunării, în care se vor duce de fiecare dată cu mare drag.

De asemenea, Dobrogea istorică, cu toate obiectivele sale turistice de gen, cetăți, ruine, multe ruine, are publicul său dedicat. De exemplu, la cea mai recentă trecere a noastră pe acolo, am văzut că a fost reconstruit planul de bază al Cetății Capidava…

Și mai sunt și unii, ca noi, pentru care Dobrogea înseamnă și Munții Măcinului, cei mai vechi munți ai Europei, o zonă cu o mulțime de atracții turistice, trasee și peisaje unice în țara noastră.

Dobrogea are de toate pentru toți, trebuie doar să știi să le cauți. În Dobrogea ne simțim minunat de fiecare dată și e de menționat că acolo lucrurile se mișcă tot mai spre bine… chiar și din punct de vedere turistic (mă refer la ceea ce este în afara litoralului și Deltei).

Iar de această zonă extraordinară a Munților Măcinului ne îndrăgostim și mai tare cu fiecare moment petrecut acolo și ne facem planuri să revenim cât mai curând posibil, chiar și numai pentru un traseu de o zi, chiar dacă este atât de departe de București.

Iar cea mai bună perioadă, din punctul nostru de vedere, este primăvara, când toată vegetația revine la viață, floricele înfloresc, iar rezervațiile de bujori se arată în toată splendoarea lor.

Trasee pentru drumeție în familie din Munții Măcinului

Iar pentru iubitorii de natură și de drumeții, Munții Măcin sunt la fel de ofertanți, cu o mulțime de trasee, majoritatea ușoare, pentru oricine, dar și câteva mai dificile, atât din punct de vedere fizic cât și tehnic.

Toate informațiile necesare despre traseele marcate sunt disponibile pe site-ul parcmacin.ro. De menționat că sunt marcate nu mai puțin de 18 trasee pentru drumeție.

Noi am reușit să facem până acum patru dintre ele, mă rog, cam trei și jumătate, cu planuri ca în curând să mergem pe încă două.

Cel mai frumos dintre trasee este cu siguranță Culmea Pricopanului, care te duce sus pe creasta munților Măcin, cu perindare pe la vârfurile Vraju, Piatra Râioasă, Sulucu Mic și Sulucu Mare.

Mai multe detalii, aici.

Un alt frumos traseu l-am făcut către Vârfurile Țuțuiatu și Ghinaltu, cu plecare din Greci.

Mai multe detalii, aici.

O altă frumoasă drumeție am făcut pe traseul Dealul cu Drum, în combinația cu traseul tematic Poveștile Măcinului.

Mai multe detalii, aici.

Traseul Cozluk, la vânătoare de bujori. Un traseu destul de ușor, ce poate fi parcurs chiar și de către o familie cu copii…

Mai multe detalii, aici.

O scurtă drumeție am făcut din Valea Jijilei până la Sfinxul Dobrogean și Vf. Vraju.

Mai multe detalii aici.

În viitorul apropiat avem în plan traseul Valea Jijilei, care se poate continua cu cel de pe Culmea Pricopanului.

Ce v-aș recomanda pentru aceste trasee sau drumeții, chiar și pe munți atât de mici?

  • să aveți încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată, de munte, pentru că vremea se poate schimba oricând
  • primăvara și la începutul verii să folosiți un spray anti-căpușe, pentru haine și încălțăminte, sau creme pentru piele
  • să aveți cu voi apă multă, pentru că pe vreme călduroasă veți consuma din belșug și nu sunt foarte multe izvoare pe aceste trasee
  • și v-aș ruga să vă purtați frumos cu natura, să nu lăsați gunoaie în urma voastră

Ce mai puteți face în zona munților Măcin, după atâtea trasee frumoase?

Noi chiar și după un traseu de 5-6 ore nu putem sta locului, simțim nevoia să mai facem ceva, să vedem mereu și mereu alte și alte locuri frumoase.

De exemplu, vă puteți plimba în jurul lacului Iacobdeal, format într-o fostă carieră de granit (folosit din câte am înțeles și la construcția Casei Poporului din București).

Atenție, până acolo veți prăfui cu siguranță mașina, pentru că este un drum neasfaltat pe care merg în continuare basculantele carierelor din zonă.

Sau, puteți admira Copacul lui Bezergheanu, la apus, aflat lângă Pietrele Mariei… (cam unde începe și traseul Cozluk). Un copac făcut celebru de Mircea Bezergheanu, unul dintre cei mai talentați fotografi români.

Pietrele Mariei…

Sau puteți privi pe înserat în depărtare peste toată Dobrogea, de sus de pe Culmea Pricopanului, după numai 40-60 de minute de urcare (în funcție de ritmul fiecăruia).

Tare frumos se vede totul de acolo…

… și ce bună e o plăcintă dobrogeană degustată acolo sus….

=============================================

Cazare? Am stat la Pensiunea Relax din Greci și am fost mulțumiți de condiții și mai ales de faptul că se poate servi masa acolo. De asemenea, gazdele sunt extrem de plăcute și de serviabile. De asemenea, este poziționată chiar la punctul de start al traseului către Vf. Țuțuiatu.

Dar am mai văzut și alte pensiuni drăguțe acolo în proximitatea Munților Măcin.

Iar în clipele în care nu drumețiți pe cărările Măcinului vă recomand crama VinurideMăcin.ro, aflată în orașul Măcin. Puteți cumpăra direct de la producător vinuri alese, din toate soiurile, mai noi sau mai vechi, după buget. De asemenea, dacă sunați în prealabil se poate programa și o degustare.

====================================

Dacă aveți idee și de alte locuri și trasee ce merită menționate, așteptăm propunerile voastre cu drag.

Alte imagini cu frumoasele peisaje ale Munților Măcin, în continuare.

Sper că sunt idei bune pentru petrecerea unor momente de calitate în sufletul Dobrogei.