La Castelul Bled, sus deasupra lacului

Încă de anul trecut, de când am vizitat lacul Bled și am văzut Castelul sus acolo pe stâncă, la 130 de metri înălțime, ne-am dorit să îl vizităm. Iar anul ăsta am programat o seară chiar în apropiere pentru a pune la îndeplinire planul nostru.

Numai că planul de acasă nu s-a potrivit cu situația din teren. De ajuns, am ajuns. Dar nu m-am simțit așa cum ar fi trebuit. Cu exactitate nu știu de ce, poate că eram prea obosit de pe drum, poate că era prea mare înghesuială (sâmbătă seara, mulți japonezi și asiatici, plus ceva dineu oficial în curtea castelului), poate câte puțin din ambele… Poate pentru că nu prea ai ce vizita în incinta acestuia. Foarte puține detalii istorice, mai nimic despre castelanii care au trăit acolo.

Practic nu m-am bucurat așa cum ar fi trebuit de o locație atât de frumoasă. Care arată în felul următor…

Castelul Bled este cel mai vechi din Slovenia, cel puțin din punctul de vedere al atestării documentare, anul 1011 fiind vehiculat în arhivele istorice. În acei ani a aparținut episcopilor de Brixen (Bressanone în italiană acum) dar care nu au locuit și nici măcar nu s-au aventurat pe acolo. Apoi a fost închiriat unor diverse familii nobiliare.

În 1947, un foc a distrus mare parte a Castelului Bled. Renovarea acestuia a început 5 ani mai târziu și a fost terminată în anul 1961. Într-un corp al Castelului este amenajat un muzeu arheologic și al obiceiurilor locale, cu diverse exponate din istoria acestuia mai recentă sau mai veche a acestuia.

Mi-a plăcut foarte mult capela, cu acel altar dedicat Sfântului Petru.

Ne-am plimbat apoi mai prin toate corpurile deschise vizitatorilor, nu am mai sesizat nimic interesant. După ce am am terminat de vizitat pe acolo, m-am dus la terasă și am degustat o bere…

În timp ce am privit pierdut la peisajele panoramice care se vedeau în depărtare sau la omuleții de jos care stăteau la plajă.

Practic terasa castelului merită toți banii biletului de intrare (10 Euro de adult). Te poți relaxa la o bere, o cafea, o înghețată și privi la toate acele frumoase peisaje.

Aș fi vrut să fac câteva poze mai frumoase și Mânăstirii de pe lac dar aerul era prea încărcat cu aburi. Poate altă dată… cu altă ocazie…

Nu-i nimic… Bled-ul este un loc atât de frumos încât vom mai reveni, cu siguranță. Poate în vreo toamnă, pentru câteva zile. Pentru a-l străbate la pas așa cum merită.