Încă de când am mers pentru prima dată în Tryavna (Treavna) ne-am propus să revenim, în primul rând pentru că ne-a plăcut foarte tare centrul istoric al acestui micuț orășel bulgăresc din zona Gabrovo. Dar și pentru că atunci nu prea am avut timp să-l luăm la pas mai cu atenție, eventual să-i vizităm câteva dintre muzee.
De această dată am decis să ne cazăm la unul dintre hotelurile sale, oferta fiind chiar una destul de bogată, pentru toate buzunarele. Pentru a petrece mai mult timp pe frumoasele lui străduțe, străjuite de case tradiționale, cu pereți albi și acoperișuri din piatră. Dar, recunosc că nici de această dată nu am apucat să colindăm muzeele sale, pentru că erau închise și când am ajuns (pe la orele 17.00), dar și când am plecat (pe la orele 9.00 dimineața a doua zi). Așa că ca ar cam trebui să revenim cândva. Și la cum mă știu pe mine, va fi foarte curând…
În schimb am avut timp berechet să ne plimbăm pe străduțele sale, să intrăm în magazinele cu suveniruri dar și în numeroasele sale ateliere meșteșugărești. Spre seară, după ce ne-am cazat la hotel, am coborât până în centruL istoric în numai 15 minute.
După care am luat ușor la pas zona sa istorică, către Piața Centrală, traversând podul arcuit din piatră peste râul de munte. Acolo se pot vedea și vizita turnul cu ceas din 1814 , școala veche, biserica din piatră Arhanghelul Mihail, construită în 1819, dar și alte muzee amenajate în casele unor personalități locale, poeți sau revoluționari.
Și peste tot am întâlnit ateliere meșteșugărești (de pielari, olari, iconari, sculptori în lemn etc), prăvălii cu produse tradiţionale, magazine cu suveniruri, restaurante dar şi cafenele. Ca să nu mai spun că tot orașul era decorat pentru sărbătoarea mărțișorului, a venirii primăverii. Toate felinarele aveau prinse șnururi de mărțișor în roșu și alb.
După plimbarea de seară ne-am retras la berăria Tryavna, unde știam că vom bea o bere bună, făcută acolo după rețete belgiene. Oamenii de acolo au fost drăguți și ne-au amenajat două mese pentru grupul nostru de 12 persoane în numai 30 de minute.
Așa că, dacă mergeți acolo, ar cam trebui o rezervare. Însă noi am găsit înțelegere și serviabilitate de fiecare dată acolo, personalul fiind extrem de amabil. Iar berea Luc’s foarte bună, blondă, arămie și neagră, le-am încercat pe toate. La fel ca mâncarea, gustoasă și destulă! La prețuri rezonabile, mai bine ca în România. Toată lumea s-a declarat mulțumită, din toate punctele de vedere.
Seara ne-am retras la hotel, unde am continuat pălăvrăgeala și hăhăiala cu niște pahare de bere Luc’s, luată la pachet (la sticle de 1L). Am dormit tun peste noapte.
Dimineața, m-am trezit devreme și am mai dat o raită prin centrul istoric al Tryavnei, înainte de micul-dejun. Nu de alta, dar nu vroiam să plec până nu mai făceam câteva poze.
Nu am zăbovit mult prin centru, am revenit destul de repede la masă. Trebuia să mâncăm și să plecăm, pentru a vedea și alte locuri frumoase. De exemplu, de acolo am plecat la Bojențite.
Clar este că Tryavna (Treavna) are un centru istoric cochet, destul de mic, dar frumos, cu o arhitectură deosebită, care va merge la sufletul oricărui călător. Un centru nepătat de trecerea timpului, excelent conservat, care îți lasă impresia că te-ai întors în timp acum 200 de ani.