La Cetatea de Scaun a Sucevei, Istoria Moldovei prezentată prin intermediul tehnicii moderne

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost o surpriză chiar plăcută, chiar dacă am vizitat-o într-o posomorâtă zi de februarie. Se află chiar lângă Muzeul Satului Bucovinean.

Scurt istodic al Cetății de Scaun a Sucevei

  • Se află în partea de est a orașului Suceava, pe un platou la o înălțime de 70m față de lunca Sucevei. Cetatea Sucevei făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman
  • A fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani
  • Este ctitoria lui Petru I Mușat (1375-1391) și este menționată în documente pentru prima oară în anul 1388
  • A fost fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare
  • În vara anului 1476 a fost asediată de oștile turcești conduse de sultanul Mahomed al II-lea, fiind avariată, fără a fi cucerită. Dar domnitorul a dispus întărirea zidurilor cu încă 2 metri grosime, pentru a rezista salvelor de artilerie
  • Când Petru Rareș fuge în Transilvania, în Cetatea Ciceu, la 14 septembrie 1538 Soliman Magnificul intră în cetate fără a întâmpina rezistență. Atunci, Sultanul îl numește ca domn pe Ștefan Lăcustă (1538-1540), un nepot al lui Ștefan cel Mare
  • La a doua sa domnie, domnitorul Alexandru Lăpușneanu (1552-1561, 1564-1568) mută capitala Moldovei de la Suceava, la Iași, localitate lipsită de fortificații. La cererea turcilor care îl puseseră domnitor. Iar Lăpușneanu este obligat să incendieze toate cetățile, pentru ca țara să nu se mai poată apăra împotriva turcilor.
  • La 16 mai 1600 apărătorii Cetății îi deschid porțile, fără luptă, lui Mihai Viteazul
  • La 6 septembrie Ieremia Movilă este înscăunat cu ajutorul oștilor poloneze în efectiv de 24000 de soldați. Garda lăsată de Mihai Viteazul după ce a plecat către Alba Iulia nu le-a putut face față.
  • A fost distrusă în secolul al XVII-lea (1675) de Dumitrașcu Cantacuzino
  • La 1700 este consemnat de un cronicar polonez că cetatea Sucevei este în ruină
  • Și așa a rămas timp de două secole

Mai multe detalii istorice, aici.

După ce am cumpărat biletele (12 lei de adult, 3 lei pentru elev) am luat-o repede către intrare, admirând de la distanță măreția și impozanța bătrânei cetăți medievale, cu ale sale ziduri groase și șanțuri largi de apărare. De remarcat că a fost restaurată între anii 2011-2015, cu costuri de aproape 44.000.000 Lei.

Surpriza a venit încă de când am intrat în prima sală – cea a gărzilor parcă. După ce am intrat, un senzor a activat prezența noastră și a pornit instant un filmuleț-scenetă proiectat pe perete, cu doi oșteni care discută pe teme din acele vremuri medievale. Și același spectacol multimedia, cu proiectoare, senzori dar și table interactive de informare pot fi experimentate și în camera portarului, într-una dintre sălile cu arme, în lapidarium (unde este proiectat un filmuleț despre istoria cetății), în sala voievozilor Moldovei și în trezorerie.

Mijloace moderne de prezentare, multimedia, interactive, puse la dispoziția celor pasionați de istorie și de fapte istorice. Așa cum nu am mai văzut la niciun castel sau cetate vizitate în afara țării. Și au fost câteva dintre cele mai importante ale Europei. Practic, Cetatea Sucevei pune la dispoziția publicului cele mai noi și mai moderne mijloace de informare, un caz unic din câte am întâlnit eu până acum.

Bravo! Este o adevărată plăcere să răsfoiești și să citești cartea interactivă de istorie medievală a Moldovei – „Străinii despre noi” sau să urmărești proiecţia video „Cronica Cetăţii Sucevei„.

Vizita noastră la Cetatea de Scaun a Sucevei, în câteva imagini

În plimbarea noastră prin Cetatea Sucevei am văzut o expoziție de arme…

… apoi am aflat informații istorice despre voievozii Moldovei… Petru Rareș, Ștefan cel Mare, Alexandru Lăpușneanu, Despot Voievod, Bogdan al III-lea etc…

… apoi am văzut cam cum arătau stindardele de luptă ale boierilor moldoveni… cam simpluțe părerea mea, deloc asemănător cu ce am văzut la confrații lor vestici…

… am intrat și în monetărie…

… in sala Ștefan cel Mare, unde era prezentat istoricul bătăliilor purtate de acesta…

… dar și în paraclisul voievozilor…

Dacă mi-a scăpat ceva, să-mi fie cu iertare.

Iar Cetatea de Scaun a Sucevei, la interior și exterior, arată cam așa…

Ce să mai, ne-a plăcut la Cetatea de Scaun a Sucevei, istoria fiind prezentată așa cum nu am văzut niciunde până acum, într-o manieră pe cât se poate de modernă, în timp cu vremurile.

Și deja ne facem planuri să ajungem la Festivalul de Artă Medievală și la Bucovina Rock Castle, care se desfășoară ambele în incinta Cetății la final de august.