Ettal, una dintre cele mai frumoase mănăstiri bavareze

Pe drumul dintre Garmisch-Partenkirchen către Oberammergau nu are cum să nu-ți sară în ochi maiestoasa mănăstire benedictină Ettal, ale cărei origini se duc către anii 1330. Normal că ne-am oprit să o vizităm de câte ori am trecut pe acolo, nu numai o singură dată.

Iar mănăstirea Ettal oferă servicii atât din punct de vedere ecumenic dar și de natură educațională, comercială sau turistică. De exemplu, în cadrul mănăstirii se desfășoară cursurile unor clase de liceu. Sau se desfășurau, nu mai știu dacă părinții au curaj să-și trimită copiii acolo. Pentru că tot am citit prin presă despre scandalurile sexuale și abuzurile asupra copiilor care au urmat cursuri școlare acolo, petrecute prin anii 1960, 1970 și 1980. Trist, așa este.

Tot acolo există o distilerie de produse alcoolice, o berărie, o mică făbricuță de produse lactate, o librărie, o editură dar și un hotel pentru turiști. Poate și alte mici întreprinderi și manufacturi. Nemții, fie ei și călugări, știu cum să facă bani.

Dar nouă ne-a făcut de fiecare dată plăcere să ne plimbăm pe aleile parcului său dar și să întrăm impresionanta sa biserică, decorată în stil baroc. După cum se observă în imaginile de mai jos…

 

Pentru ca apoi, de fiecare dată, să oprim la ieșire, vis-a-vis de mănăstire, la magazinele care comercializau bere Ettaler. Din păcate nu au și o terasă mare sau un restaurant, ca la Mănăstirea Andechs.

Berea? Bună, foarte bună… Recomandată chiar de Papa de la Roma…