La pata de pe haină (U Fleku), poate cea mai bună bere din Praga

Praga este unul dintre cele mai frumoase capitale europene pe care am avut ocazia și norocul să le vizitez. Iar una dintre cele mai interesante obiective culinar-turistice de acolo, pe care vi-l recomand cu drag, este berăria U Fleku, căreia am avut ocazia să-i trec pragul cu ceva timp în urmă.

Datează de prin anul 1499 și a trecut până acum prin mâinile multor proprietari. De spus că este cea mai mare berărie-restaurant din Praga (avea cam 800 de scaune), așa că pot spune că rivalizează cu atât de cunoscuta și de vestita Hofbrauhaus din Munchen.

De menționat că acolo putea fi degustată numai berea produsă la fața locului. O bere care nu se vindea în altă parte! O bere neagră, ușor dulceagă, produsă numai cu ingrediente naturale, procurate ori din localitatea Budweis (da, de acolo se trage vestita Budweiser) sau din Bavaria. Și care mi-a plăcut foarte tare.

Am făcut un tur al berăriei cu acea ocazie și ne-a fost explicat tot procesul producerii acelei beri excelente. În micuța berărie U Flecku procesul durează nu mai puțin de 40 de zile, dintre care fermentarea se face în decurs de 30 de zile.  De menționat că aceasta bere este naturală și expiră după 3 săptamâni, așa că, locigc, nu prea poate fi exportată. Din câte am înțeles atunci, la producerea berii lucrau numai patru oameni.

Amestecul primar, care este pus la fermentare, are 13% zahăr brun. Sunt utilizate acele imense recipiente din cupru, vechi de peste 70 de ani, în care amestecul este fiert până la 100 de grade. Acest proces durează o zi.

Dupa ce a fost amestecată și fiartă bine de tot acel amestec, este răcit de la 100 de grade până la 50 de grade Celsius pe cale naturală (cu aer), într-o imensă tavă din cupru.

Apoi, același lichid este răcit electric până la 5 grade Celsius și pus la fermentat pentru 30 de zile în recipienții din imaginea mai sus. Dupa fermentare și maturare iese o bere foarte buna! Excelentă! De altfel a fost cam singura bere neagră, ușor dulceagă, care mi-a plăcut.

Așa că, dacă vă place berea bună, vă cu drag recomand berăria U Fleku din Praga.