Clipe liniștite la Mănăstirea Sokolski, sus pe munte în Bulgaria

De la Muzeul Etnografic Etar am plecat către mănăstirea Sokolsky, aflată la maxim 15 minute de mers cu mașina. Sau la 10km de Gabrovo, în caz că vreți să ajungeți direct.

Aceasta a fost fondată de către arhimandritul Yosif Sokolski în anul 1832, la început cu o micuță bisericuță din lemn. Actualul stabiliment a fost construit doi ani mai târziu, în anul 1834, frescele datând din anul 1862. Mănăstirea poartă și amintirile luptătorilor pentru independența Bulgariei din anii 1850, care au primit găzduire acolo, iar în timpul războiului ruso-turc a fost transformată în spital. Până în anul 1959 a fost mănăstire de călugări, acum fiind una pentru măicuțe.

Mai multe detalii istorice pot fi aflate de aici. Din câte am înțeles, există și posibilitatea de cazare la mănăstirea Sokolsky dar nu am aflat mai multe detalii.

Am zărit biserica mănăstirii cum am intrat pe poartă. Mă rog, cupola ei, așa că am luat-o într-acolo. Complexul mănăstirii Sokolsky este amenajat pe două niveluri, biserica fiind situată pe cel inferior, înconjurată pe trei dintre laturi de stânci și de grote. Iar pe cea de-a patra latură este prăpastia, cu o vedere superbă asupra văilor.

I-am dat roată jur-împrejur, ba chiar ne-am aruncat privirile în grotele din stâncă, în care accesul este interzis. Am intrat apoi în biserică și am privit la frescele religioase, pictate diferit față de cele de pe la noi.

În orice caz, cadrul natural în care a fost așezată este unul spectaculos, cu priveliști superbe asupra văilor înconjurătoare. Poți lua un loc pe băncuțe și privi la peisaj mult timp, te relaxează.

Apoi am urcat și ne-am plimbat încă puțin timp prin curtea mănăstirii. Restul clădirilor mănăstirii Sokolsky se află pe nivelul mai înalt și mai generos. Curtea este înconjurată de chilii, are o grădină destul de mare și de îngrijită iar în centru se află o fântână circulară din piatră albă cu opt robinete, din care curge permanent apă.

La intrare sunt două prăvălii, una cu suveniruri, o alta cu produse făcute de măicuţe, dulcețuri, rahat, fursecuri etc.

Dacă sunteți prin zonă merită o scurtă oprire, nouă ne-a plăcut acolo, ne-a relaxat.