Frumoasa biserică rusească din Shipka, în câteva imagini

După ce ne-am plimbat prin Muzeul Satului Etar, am plecat către pasul Shipka, cu destinație Kazanlak, unde vroiam sa vizităm unul dintre numeroasele morminte tracice din acea zonă. Dar cum am coborât cu mașina din pasul Shipka, pe deasupra copacilor mi-au sărit imediat în ochi turlele aurii ale unei biserici. Străluceau și se vedeau de la distanță! Aur pe deasupra pădurii!

Și cum auzisem că acolo ar fi o frumoasă biserică în stil rusesc, am cotit imediat la stânga către ea. Am parcat mașina într-un spațiu amenajat, 1 Leva cost, ne-am zgâit puțin pe la tarabele cu nimicuri de acolo, chiar mi-a atras atenția una la care se vindea vin de afine și de zmeură. De unde am cumparat la plecare niște lichide roșii, de zmeură și de afine. Bune…

Apoi am urcat scările către biserică și aceasta ne-a apărut în fața ochilor…. Impresionantă încă de la prima vedere.

Sub hramul Nașterii lui Hristos, biserica a fost construită între anii 1885-1902, în memoria ostașilor căzuți în timpul războilui ruso-turc (1877-1878). Din câte am înțeles, o mare parte a fondurilor necesare construcției au venit tocmai din Rusia. De la sine înțeles, mai ales că stilul arhitectural al acesteia este unul autentic orthodox rusesc, de secolul XVII. Inițial, mănăstirea a fost în proprietatea Rusiei dar în anul 1934 a fost donată statului Bulgar.

Noi i-am dat roată și am admirat atât domurile aurii în formă de ceapă, cât și mozaicurile colorate, bolțile arcuite dar și turnul ascuțit (clopotnița!!!) cu o înălțime de 53 de metri, în care ar fi nu mai puțin de 17 clopote (unul cu o greutate de 12 tone!!!).

Un curcubeu de culori pe toate părțile, o adevărată plăcere să o privești. Chiar sunt o mulțime de băncuțe în jurul ei pentru odihnă și relaxare, dar și pentru a o privi în deplină pace, cât are poftă călătorul.

Și în timp ce stăteam pe băncuță și priveam liniștiți în sus, către cupolele aurii, ne-a intrigat un amănunt de pe una dintre cruci…

Oare ce semnificație are acea semilună de la baza crucii, de pe turlă? Unele voci afirmă că ar simboliza victoria creștinismului… Așa să fie?

Normal, am vizitat frumoasa biserică ruseasă din Shipka și la interior, însă pot spune că nu m-a impresionat la fel de tare ca exteriorul, așa că nu am plătit taxa de 5 leva pentru a face poze. Nici nu am zăbovi prea mult pe acolo, pentru că era chiar frig. Și eu cam subțirel îmbrăcat…

În orice caz, dacă sunteți prin zonă, merită o oprire de măcar 30 de minute pentru a putea admira de aproape această frumoasă biserică în stil rusesc.