Dacă tot ne doream o vacanță în Grecia, ne-am zis că ar fi bine să ne bucurăm de soare pentru câteva zile și am ales ca destinație coasta Mării Ionice. Am fi dorit să stăm chiar în Parga, însă nu am găsit ceva care să ne placă, raportat la un preț convenabil și la o locație aproape de mare, fără să trebuiască să mă strecor cu mașina pe străduțe cu un singur sens… Sunt o mulțime de cazări convenabile în Parga dar sunt departe de mare sau nu au parcare amenajată…
Am găsit în schimb o mică pensiune la 50 de kilometri distanță, în sătucul Mytikas, care s-a dovedit perfectă pentru noi. Cu parca și plajă la câteva zeci de metri. Revin pe acest subiect cât de curând.
Imediat după ce am făcut formalitățile de cazare, am pornit în trombă către Parga, pe care vroiam neapărat să îl vizităm, fiind de altfel declarat unul dintre cele mai frumoase orășele grecești pe mai toate site-urile și blogurile de turism.
Am ajuns în aproape o oră și am parcat mașina pe șosea, la intrarea în oraș, la numai 10 minute de mers pe jos până în zona sa centrală.
Am ajuns prima dată în zona portului, unde ne-am zgâit destul de mult timp la plajă, la frumosul golfuleț, la bărcuțele și vaporașele ancorate, la mulțimea de terase care își așteptau mesenii. Dar care majoritatea încă erau la plajă sau prin apele mării…
Frumos, nu? De menționat că de acolo pornesc tot felul de croaziere. Cele mai interesante ni s-au părut croazierele de o zi către insulele Paxos și Antipaxos. Pe care le avem și noi în plan pentru o dată ulterioară. Acum nu prea a fost timp, aveam alte obiective turistice în plan pentru această prvacanță în Grecia.
Apoi am luat-o în sus către Cetatea Venețiană care domină panorama orașului. Pe străduțe în pantă și cu multe trepte, ticsite de magazine cu suveniruri, de haine, alimente și băuturi sau tot felul de nimicuri, plus terase și multe, dar multe, pensiuni.
Nu ne-am grăbit, așa că am intrat în toate dughenele și prăvăliile care ni s-au părut interesante, mai ales în cele cu produse naturiste, care vindeau ulei de măsline. Culmea, în niciuna nu comercializau ulei de măsline produs local, ci vestitul ulei de Kalamata, despre care acei comercianți îl lăudau ca fiind cel mai bun. Mă rog, poate nu ne-au ieșit nouă în cale producătorii locali.
Clar, am ajuns la un moment dat și la micuța făbricuță de ulei de măsline și produse adiacente din centrul Pargăi. Însă prețurile ni s-au părut prea explozive, așa că am cumpărat din altă parte….
După o oră de plimbat alene pe strâmtele alei ale fermecătorului orășel grecesc Parga, am ajuns într-un final și sus de tot, la Cetatea Venețiană. Mai mult o ruină acum, dar care te primește cu o terasă cu panoramă superbă asupra orașului, golfului și mării Ionice.
După cum am spus, de acolo de sus, panoramele asupra orașului și locurilor înconjurătoare sunt chiar uluitoare. De vis, Parga chiar este unul dintre cele mai frumoase orășele grecești.
Și alte imagini, făcute cu telefonul ASUS Zenfone 6
Sincer, nu aș mai fi plecat din Parga, atât de tare mi-a plăcut. Dar se făcuse deja târziu și aveam de condus încă o oră până la cazare.
Era ziua de naștere a frumoasei mele doamne, 22 iunie, și trebuia să ieșim seara la o tavernă, să o sărbătorim. Iar în Parga nu am vrut să rămânem, deși oferte erau berechet. Vă cam dați seama de ce… (ca să pot consuma și eu liniștit ceva alcool, o bere, un vin… )