Regiunea Preveza din Grecia se întinde din orașul Preveza și până sus spre frumosul Parga, la Marea Ionică. Este regiunea pe care noi am bătut-o în lung și în lat în recentele noastre escapade grecești și unde ne-am simțit excelent de fiecare dată.
Așa că, vreau să pun pe hârtie digitală cele mai importante obiective turistice vizitate de noi pentru a vă da și vouă idei de a petrece un sejur de calitate acolo, activ, atât cu sesiuni de plajă și baie în mare, cât și cu vizite la numeroasele sale obiective istorice, antice și culturale.

De fiecare dată noi am stat în Mytikas, un sătuc nu foarte turistic, aflat la numai 10km de Preveza, oraș cu aeroport și poarta de intrare către Lefkada. Drumul până acolo cu mașina durează aproximativ 12 ore dar noi ne-am oprit de fiecare dată la Meteora, la dus. La întoarcere, ori am cotit-o către Muntele Pelion, ori am mers direct către casă.




















De cazat, de fiecare dată, am stat la Faros Apartments, un complex cu apartamente și studiouri, dotate cu chicinetă și tot ce trebuie, aflat chiar pe malul mării, cu o plajă mică proprie, dotată cu șezlong-uri la liber.
O cazare cu un raport/preț excelent din punctul nostru de vedere, toate apartamentele cu vedere la mare, toate facilitățile și cu o gazdă, Dimitris, plăcută și oricând gata de ajutor. Anul acesta am văzut că au amenajat și o zonă de unde pot fi împrumutate umbrele, saltele gonflabile, echipament de snorkelling, pentru utilizare la liber de către clienții săi.
Acolo am făcut plajă în fiecare zi, câteva ore, atât când luna iunie cât și în septembrie. Minunat acolo, puțină lume, o plajă ideală pentru cei care fug de de forfota unui beach-bar. O plajă destul de îngustă, sub faleză, la care soarele ajunge după ora 9.30 în iunie și mai pe la 11.30 în septembrie, destul de sălbatică, cu stânci în extremitățile sale, tocmai bune pentru sesiuni de snorkelling la văzut de peștișori colorați.
Există și un Lidl în apropiere pentru cumpărături, destule magazine cu de toate în sat, taverne cu mâncare excelentă dar și producători locali de legume și fructe. Noi preferăm să luăm micul dejun în cameră, dimineața, cu ceva legume proaspete cumpărate de acolo, cu o brânză de capră pe care o cumpărăm mereu din Mețovo, un oraș de vlahi aflat chiar lângă autostrada pe care venim, cu o cafea cu vanilie sau aromă de alune pe care am găsit-o doar acolo.
De asemenea, în sat este și o brutărie, de unde puteți cumpăra în fiecare dimineață pâine caldă sau tot felul de plăcințele, calde și proaspete.
Și dacă de obicei cumpărăm ulei de măsline de la familia Katopodis din Lefkada, de această dată am găsit și unul local, recomandat de Dimitris, Konakis se cheamă. Foarte bun.
Alte impresii din Mytikas.
Pentru prânz sau cină, mergem la tavernele Four Seasons și mai noua Agnanti. Unde ne-am delectat de fiecare dată cu pește și fructe de mare proaspete și delicioase.
Cam așa arată, pe video
Dacă vă place forfota și preferați un beach-bar, de lângă Mithikas pornește cea mai lungă plajă a Europei, pe 22 de kilometri, Monolithi pe numele său. Și din Mythikas și până în Parga sunt o mulțime de sătuce și unități de cazare, pentru toate gusturile și bugetele. Și o mulțime de alte plaje.
Dar după cele două-trei ore de plajă noi nu prea putem sta locului, trebuie să ne mișcăm, să vedem, să descoperim.

Deci, pe unde am mai fost, ce am făcut, pe la ce obiective și atracții turistice am fost în regiunea Preveza?
- La pas prin Parga, unul dintre cele mai frumoase orășele de la Marea Ionică
Primul pe listă este superbul orășel Parga, aflat cam la 50km nord de Mytikas, unde puteți petrece câteva ore bune. Are străduțe strâmte ce urcă în sus până la ruinele Cetății Venețiene, o grămadă de magazine cu suveniruri și produse locale, taverne una după alta, plajă, prea aglomerată pentru gustul nostru și o mulțime de colțuri instagramabile, de unde să vă întoarceți cu poze și filmări frumoase.




















Mai multe imagini, aici.
Tot de acolo, pot fi făcute croziere către insulele Paxos și Antipaxos, cu oprire în Gaios, un alt orășel ce merită bătut la pas.
Mai multe detalii, aici.
2. Plimbare prin portul din Preveza și pe străduțele de lângă
Preveza este un oraș mai mare, cu aeroport și un port comercial, pentru vase pescărești, de agrement sau chiar de croazieră. Luați la pas faleza portului pentru a admira yacht-urile, catamaranurile și bărcile de agrement, din toată lumea, dar și străduțele colorate, pline cu taverne și cu magazine de suveniruri.






















Dacă vreți să vedeți delfini și țestoase caretta-caretta, din port puteți lua croaziere către golful Amvrakikos, aflat în imediata apropiere.
Mai multe detalii, aici.
3. Sătucul Koronisia, aflat în mijlocul golfului Amvrakikos
Și la care ajungi pe o șosea care șerpuiește printre ape. Te poți plimba prin micuțul port, mânca vestiții creveți de Amvrakikos la o tavernă locală sau urmări egretele, cormoranii, păsările flamingo și tot felul de păsăret care sălășluiește pe acolo.



















De asemenea, în Koronisia am văzut și o micuță plajă, unde înnoptează campere.
Mai multe detalii, aici.
4. Către izvoarele Aheronului
Și după atâta mare și soare, mai ales într-o zi toridă, vă puteți retrage către zona muntoasă a regiunii Preveza, unde să mergeți prin apele limpezi și reci ale Aheronului, să vedeți și să simțiți tumultul apelor ce răbufnesc la suprafață de sub stânci, să vă bucurați de un strop de răcoare.
Atenție, mergeți acolo cu costumele de baie după voi, pentru că sunt câteva porțiuni pe care puteți înota, dacă aveți curaj.




















5. La Nekromanțiu, Porțile lumii de dincolo
Câteva ruine antice aici dar cel mai spectaculos este când cobori sub pământ, într-o încăpere antică, unde se făceau cine știe ce ritualuri mistice. Poate că sunt, poate că nu sunt, porțile lumii de dincolo în acel loc, dar părerea mea că merită o vizită, mai ales dacă îți place istoria.

Mai multe detalii aici.
6. 400 de trepte până la Monumentul Dansul Din Zalongo
Un monument ridicat în memoria celor 60 de femei ce au preferat să se arunce de pe stâncă împreună cu copiii lor decât să fie sclavele turcilor lui Ali Pasha.




















Ceva mișcare nu strică niciodată, iar cele 400 de trepte vă vor revigora. Iar peisajele văzute de sus, de la monument, vă vor place, cu siguranță.
7. Orașul antic Cassiopeia
Preveza nu duce lipsă de ruinele unor orașe antice, ca toată Grecia, doar este adevărat că Elada a fost leagănul civilizației europene.










Chiar lângă monumentul din Zalongo se află și ruinele orașului antic Cassiopeia, aflat pe un platou la 550-600 de metri înălțime, străjuit de culmi înalte, pe de o parte și de priveliști superbe către Marea Ionică, pe de alta.
Mai multe detalii, aici.
8. Orașul antic Nicopolis
Și mai aproape de Mytikas sunt ruinele orașului antic Nicopolis, construit de către Împăratul Octavian în cinstea victoriei sale împotriva lui Marcus Aurelius și a Cleopatrei. Sunt mai multe zone, cu Agoră, teatre antice dar și un muzeu în Preveza cu artefacte și tot felul de obiecte găsite acolo.





Am preferat să-l vizităm în septembrie, când temperaturile exterioare sunt mai prietenoase. În luna iunie era pur și simplu prea cald pentru a te plimba printre ruine fără strop de umbră.
=========================
Și, cam atât momentan. Sper că v-am dat destule idei pentru petrecerea unui sejur activ pe coasta Mării Ionice, în regiunea Preveza din Grecia.
În orice caz, vom mai merge acolo și vom reveni și cu alte idei, sper, la fel de interesante.