Turul caselor-muzeu din Koprivshtitsa (II)

V-am povestit despre prima parte a turului nostru la casele-muzeu de poeți și revoluționari din Koprivshtitsa, unul dintre cele mai frumoase orășele bulgărești de altfel.

Cu harta pe ecranul telefonului am continuat turul nostru..

Următorea care ne-a ieșit în cale a fost…

Casa Lyutov

O altă casă extraordinar de frumoasă și care ne-a plăcut foarte tare.

Aceasta a fost construită în anul 1854 și a fost cumpărată de Lyutov în anul 1906, acesta fiind un negustor chiar din Koprivshtitsa care făcea negoț cu lapte în Alexandria, Egipt.

La parterul casei am văzut o frumoasă și interesantă expoziție cu covoare din lână țesute de meșterii locali.

Iar sus, la etaj, am fost încântanți în special de tavanul de formă eliptică decorat cu picturi murale și imagini din Istanbul și Egipt, adică din locurile pe care noul proprietar le vizitase.

Superbă casă… Oare cât costa în acele vremuri să fie decorată atât de frumos?

Iar apoi am trecut unul dintre numeroasele poduri care traversează râul Topolnița în cealaltă parte a orașului. Și am urcat vreme de vreo cinci minute până la…

Casa George Benkovski

Benkovski a fost una dintre cele mai remarcante figuri ale revoluției bulgare din 1876 și s-a născut în această casă.

Numele său real a fost Gavril Hlutev și a fost un comerciant fără prea mare succes. În 1875 s-a stabilit în România și a început să frecventeze cercurile revoluționare bulgare, astfel că și-a descoperit adevărata chemare – să lupte pentru eliberarea Bulgariei de sub jugul otoman.

În 1876 s-a întors în Bulgaria sub pseudonimul George Benkovski pentru a organiza revoluția. Chiar a condus detașamentul de cavalerie în lupta contra turcilor.

Benkovski a fost trădat în cele din urmă și omorât la numai o lună după declanșarea revoluției.

Chiar și înăbușită, revoluția bulgară a fost premergătoarea războiului ruso-turc, la care a participat și țara noastră, care și-a câștigat în acest fel independența, în anul 1877.

Chiar lângă casa lui Benkovski se află…

Centrul Educațional

Un muzeu în care sunt prezentați dascăli importanți care au trăit în Koprivshtitsa dar și figuri marcante în politica Bulgariei, acest orășel fiind pe vremuri unul dintre centrele educaționale și literare importante ale acestei țări.

Iar la parter este prezentată o sală de clasă de pe vremuri, cu călimare și penițe, plus cutii cu nisip, pe care învățau alfabetul elevii din acele vremuri.

Casa a fost construită în anul 1840 și a aparținut lui Todor Dorosiev, preot și învățător în Koprivshtitsa.

După cum ați văzut din imagini, acum este în principal un muzeu al istoriei învățământului din acest frumos orășel.

 

Apoi am urcat către… statuia care domină panorama orașului, Benkovski călare…

Statuia lui Benkovski

Sus de tot, deasupra orașului.

Noi și vreo alte două clase de elevi. Chiar am auzit-o profesoară când le povestea de Benkovski și cum a pregătit el revoluția din Rumânia.

Iar panorama de acolo de sus? Superbă…

A mai rămas doar o casă în turul nostru… și a trebuit să ne întoarcem aproape de locul de pornire, în centru.

Casa Karavelov

Casa Karalevov înseamnă de fapt vreo… trei case. Casa principală, casa de iarnă și casa de vară. Trei case în aceeași curte.

Ca un scurt istoric, Lyuben Karavelov s-a născut în Koprivshtitsa, a făcut liceul la Plovdiv apoi a plecat la Moscova, unde și-a început cariera în jurnalism.

În 1869 a venit la București unde a intrat în legătură cu tinerii emigranți și revoluționari bulgari. A început să publice ziarul Libertatea, căruia i-a schimbat numele în Independența în anul 1873.

După războiul ruso-turc s-a întors în anul 1878 în Bulgaria liberă (dar nu independentă în acel moment) dar a murit de tuberculoză după numai un an.

Karavelov a fost o figură importantă a Bulgariei – jurnalist, publicist, scriitor, etnograf și bibliotecar, dar și un ideolog al mișcării revoluționare.

După cum ați văzut, în corpul principal este expusă o mașină de tipărit din acele vremuri. Plus biroul jurnalistului, portrete și alte documente legate de activitatea sa.


Și cam atât din frumosul și cochetul orășel de munte Koprivshtitsa. Un loc în care istoria este prețuită așa cum trebuie iar oamenii care au făcut-o sunt puși la loc de cinste în memoria colectivă.

Un oraș mândru de tradițiile sale, de istoria sa, de oamenii care s-au născut acolo, au trăit acolo și au realizat lucruri importante pentru țara lor.

Un oraș în care puteți petrece cel puțin un weekend liniștit, pentru că are destule obiective turistice de vizitat.