Prin insula Lefkada. Hoinăreală la plaje sau la admirat de peisaje frumoase

În acest concediu am petrecut destul de mult timp prin insula Lefkada, deși nu aveam cazare acolo. Însă stăteam destul de aproape pentru a ajunge repede repede la plajele sau la obiectivele sale turistice importante.

O insulă pe care am condus cu mare plăcere, în ciuda sutelor de serpentine, a drumurilor pe alocuri extrem de strâmte și a pantelor accentuate, care pun la mare încercare ambreiajul mașinii și calitățile șoferistice ale fiecăruia…

O insulă care te uluiește la fiecare pas cu peisaje incredibile, atât din proximitatea țărmului cât și de sus, din vârful munților săi, destul de înalți de altfel.

O insulă cu obiective turistice pe toate gusturile, pentru o vacanță cu de toate.

Data trecută am vizitat câteva obiective turistice din Lefkada, acum am mers la altele, pentru că mai sunt o groază de descoperit.

De exemplu, în drum spre plaje ne-am oprit pentru câteva momente la capela Agios Ioannis Antzoussis, practic cel mai vechi așezământ religios al insulei.  Se găsește la capătul de sud al plajei Agios Ioannis iar legendele spun că acolo s-ar fi rugat apostolul Pavel în drumul său către Roma.

Noi am găsit-o închisă, dar ne-am bucurat de peisajele frumoase de acolo.

Cascadele din Nidri, un alt obiectiv turistic natural destul de căutat de către cei fugiți de la plajă, aflat sus în munte, deasupra stațiunii cu același nume.

O mulțime de turiști merg acolo pentru a face baie în apele limpezi și reci… Și eu a trebuit să aștept niște petrecăreți de-ai noștri să dispară din cadru.

Plaja Peftoulia, ce-ți apare în cale pe dreapta șoselei către orășelul Agios Nikitas, unde se află și faimoasa plajă Milos.

Nu ai cum să nu privești cu satisfacție la frumusețea acestei plaje, cu apele sale în mai multe nuanțe.

Plaja Kavalikefta este mai greu accesibilă cu mașina iar noi am găsit-o închisă publicului… Nici parcarea nu era deschisă, așa că a trebuit să găsesc un loc de parcare pe drumul acela de acces…

… dar am mers lângă, la plaja Megali Petra, care mi s-a părut a fi una dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase din Lefkada. Chiar dacă datorită valurilor mari nu prea am avut curajul să intrăm mai adânc în apele prea înspumate ale Mării Ionice.

Avem și o filmare de acolo…

Cea mai frumoasă plajă dintre toate?

Cred că Agiofili Beach, accesibilă din orășelul Vasiliki, pe cel mai prost drum posibil pentru o mașină, prăfuit, plin cu denivelari… Mă rog, trebuie condus cu mare atenție. Culmea, chiar după drumul ăla atât de prost, lângă plajă există o parcare asfaltată și destul de generoasă.

Iar micul golfuleț al plajei Agiofili oferă peisaje marine spectaculoase. Jos, pe plajă, te va încânta plaja cu pietricele de un alb curat, de toate mărimile. Așa că va trebui să porți încălțări speciale, pentru a te putea deplasa corespunzător fără să icnești de durere la fiecare pas.

O scurtă filmare de acolo, în continuare…

 

Am trecut și pe la micuța plajă Afteli, dar nu am zăbovit prea mult la ea.

Este micuță, cochetă, are și o tavernă în caz că dorești să iei masa sau să te răcorești cu ceva rece.

În sudul insulei Lefkada, sunt două mici sătuce pescărești unde te poți caza,  lua masa de prânz sau cina – unul este Vasiliki…

… iar celălalt este Sivota, pe care l-am găsit destul de pustiu la orele amiezii. De-abia gustasem ceva fructe de mare la o altă tavernă, dar nu am scăpat de invitațiile chelnerilor de a ne așeza la vreuna dintre terasele lor. Din păcate, a trebuit să îi refuzăm, pe toți.

După cum spuneam și mai înainte, peisajele din Lefkada te lasă mască atât dacă sunt privite de la malul mării…

… cât și de pe culmile munților. Așa cum arată de exemplu panoramele asupra orașului-port Nidri, în timp ce ne deplasam cu mașina către sătucele de munte Englouvi și Karya. De unde speram să cumpăr din vestita linte lefkadeză. Dar cum toate magazinașele erau închise, am cam rămas cu buza umflată.

Nu uit nici de minunatele peisaje zărite în drum către capul Lefkada.

Dar ne-am alimentat cu ulei de măsline, miere de cimbrișor și miere din flori de portocal din sătucul Dragano, unde pe marginea drumului vei întâlni o mulțime de tarabe ale producătorilor locali.

Sincer să fiu, deși de data aceasta ne-am plimbat mai multe zile la rând pe insula Lefkada, tot nu am apucat să fac și să văd tot ce-mi pusesem în gând. Mai sunt atâtea de experimentat, așa că voi reveni cu o mare curiozitate cât de curând acolo.