Plimbările, excursiile, drumețiile și vacanțele noastre sunt oarecum tipice celor făcute de orice familie cu copii, mai mici sau aflați la vârsta adolescenței. De exemplu, până la vârsta de 10 ani a celui mic ne orientam mai ales către obiective turistice mai ușor accesibile, cu mașina sau chiar pe jos. După ce a trecut de acea vârstă am început să abordăm tot mai mult și tot mai des excursiile în sânul naturii, tot mai dificile și tot mai lungi din punct de vedere al timpului petrecut.
Desigur, drumeții deloc periculoase, nu cu pretenții de alpiniști sau prin locuri periculoase, am ales de obicei trasee pe care orice altă familie cu copii le poate face la pas, chiar dacă sunt pe poteci de munte. Nu suntem sportivi de performanță, ba chiar oameni obișnuiți, nici măcar la prima tinerețe, care lucrăm mai tot timpul la un birou și care ne alegem de obicei cu o febră musculară destul de sănătoasă după astfel de plimbări. Dar ce mult ne place…
Și tot odată cu trecerea timpului, al nostru puștiulică a început să se descurce mult mai bine pe munte. Dacă atunci când era mic se lăsa cu bocete de la oboseală și poate de lene, acum îl rugăm noi să ne aștepte, să nu o mai ia așa la sănătoasa… Pesemne că în perioada următoare va prefera să meargă pe munte cu prieteni de vârsta lui, mai sprințari, mai rapizi, mai rezistenți pe ture lungi. Dar mă bucur și sper că i-am insuflat încă de la vârste fragede pasiunea pentru munte, pentru natură, pentru drumeții de neuitat în locuri cu peisaje superbe. Măcar atât, exemplul a fost dat, în rest totul va depinde de el.
Mișcarea în natură, mai ales pe munte, este sănătate curată. Dar și relaxare pentru creier, cum se mai spune.
Și dacă tot ne-am plimbat într-o mulțime de vacanțe prin Alpi și prin Dolomiți, m-am gândit să vă dau idei pentru astfel de drumeții, ușoare sau de un nivel mediu al dificultății, pe care le puteți face în familie, alături de copii.

Atunci când al nostru copil avea o vârstă fragedă mergeam mai degrabă cu mașina pe șosele alpine spectaculoase, pe la castele sau prin orășele cu centre medievale superbe. După cum spuneam și mai sus, recent am avut ocazia tot mai des să facem frumoase drumeții și prin acei munți înalți, cu peisaje fantastice. Unele mai cunoscute pentru turiștii români, altele poate că mai puțin.
Desigur, este mai greu și chiar deloc recomandat pentru majoritatea celor dintre noi trasee care implică via ferrata sau cu pasaje periculoase, lanțuri, corzi sau coborâre în rapel, în care sunt necesare aptitudini de alpiniști, așa că noi ne-am orientat către cele mai sigure, D, în care depui destul efort fizic dar la care admiri mai mult măreția naturii. Prin care ne-am plimbat cu gura căscată la frumoasele peisaje alpine care ne-au răsărit în fața ochilor.
Mă rog, e un fel de-a spune, ochii mereu unde puneți picioarele pe munte! Și gura căscată la peisaj numai stând pe loc!
Siguranța pe munte este relativă, pentru că în permanență va trebui să fiți atenți atât pe unde puneți picioarele voi, părinții, dar mai ales la ce fac și pe unde se duc cei mici. Pentru că ei nu au frică la vârste fragede, nu prea sesizează pericolul, așa că va trebui să o faceți voi pentru ei.
Recomand să aveți întotdeauna echipament adecvat pe munte, de la încălțări bune și până la o pelerină de ploaie, plus apă și ceva alimente pentru cei mici. De asemenea, consultați de fiecare dată starea vremii înaintea unui traseu montan. De exemplu, noi nu suntem genul de mers pe munte cu orice scop, în sensul că nu ne-am aventura niciodată pe o cărare dacă știm că va ploua. Pentru că nu ne-am bucura cu adevărat de natură și de peisaje. Ne-a mai prins și ploaia pe munte, clar, însă nu am plecat niciodată la drum când ploua deja.
Așa că, mai jos voi face un sumar, o trecere în revistă, a celor mai frumoase drumeții în familie, cu peisaje spectaculoase. Grupate cumva pe zonele de interes, poate vă dau idei pentru vacanța de vară, că tot se apropie cu pași repezi.
Dar mai întâi câteva detalii organizatorice. Despre cum abordăm noi o vacanță de vară cu mașina prin Alpi sau prin Dolomiți, în general într-o țară străină
- De fiecare dată, absolut de fiecare dată am plecat într-o astfel de vacanță cu mașina. Pentru că ne este mai comod din punct de vedere al bagajelor, deloc neglijabile pentru o familie cu copii dar și pentru costuri cât mai reduse. Da, poate că se ajunge mai repede cu avionul în acele țări vestice. Dar costurile totale avion + închiriere mașină sunt peste cheltuielile cu carburantul + o noapte de cazare pe traseu. Așa mi-au dat calculele mele de fiecare dată.
- Iar mie îmi place să conduc, nu obosesc chiar atât de repede. Si recunosc că am avut noroc cu un copil care dormea cea mai mare parte a drumului. Chiar daca dura și 12-14 ore. Iar când a crescut a avut destule device-uri antiplictiseală – dvd portabil, consolă portabilă de gaming, smartphone mai recent…
- De fiecare dată am plecat minimum 14 zile, chiar 16 de cele mai multe ori. Pentru că distanțele până acolo nu sunt tocmai neglijabile, 2-3 zile fiind „pierdute” cu drumul.
- Dacă în primii ani preferam să ne cazăm la granița dintre Ungaria și Austria, la motelul Paprika Csarda de exemplu, ulterior am poposit o noapte și în Budapesta, și în zona Bukfurdo, și în nordul Budapestei, în frumușelul orășel Szentendre…
- De fiecare dată am plecat cât mai devreme de acasă, pe la 4 dimineața, pentru un trafic cât mai redus în minunata noastră țară. Pe la orele 11.00-12.00 eram de obicei la graniță.
- Trebuiesc plătite vignete pentru Ungaria (am preferat de fiecare dată vigneta pentru o lună, pentru că este mai ieftină față de două vignete cu timp minim luate la dus și la întors)
Există vignetă și pentru Austria, 10 zile, în jur de 8-9 Euro. În Italia sunt case de taxare în funcție de numărul de kilometri parcurși pe autostradă
- Cel mai ieftin carburant este în Austria și Ungaria. În Italia carburantul costă cu 20-30% mai mult.
- De asemenea, pot fi costuri adiționale pe anumite trasee de autostradă, chiar și în Austria (la trecerea unor tuneluri mai lungi de exemplu) sau pentru acces pe drumuri private de munte, până la punctul de plecare pe traseul pentru drumeție
- Cazare. Dacă în primii ani, când copilul era mai mic, preferam să luăm vacanțe prin agenții de turism, cu demipensiune, mai recent preferăm apartamentele. Pentru că sunt mai ieftine și mai ales pentru că nu vrem să mai depindem de un orar strict pentru masa de seară, maxim orele 20.00 la majoritatea hotelurilor și pensiunilor. Așa că, ne gospodărim singuri dimineața și seara, iar la prânz mâncăm ce avem în traistă sau pe la cabanele de pe traseu.
Pentru cazare ne-am folosit în general de booking.com, în ultimii ani.
- Chiar dacă în vestul Europei nu prea sunt probleme la plata cu cardul, avem întotdeauna și ceva cash la noi, pentru cazurile extreme. De asemenea, cardul de credit ne-a folosit de multe ori la cumpărături, când am epuizat resursele alocate pentru acea vacanță, din varii motive.
- Niciodată nu ne-a lipsit la noi o minimă trusă medicală, cu medicamente de uz general, plus bandaje, leucoplast, antiseptice în caz de zgârieturi și lovituri, de altfel inerente într-o drumeție pe munte
- De asemenea, am avut și avem întotdeauna un rucsăcel tehnic, cu lanternă, un briceag multifuncțional, baterii externe pentru telefoane, fire și adaptoare pentru priză, încărcătoare, gps etc… Nu mai zic de camera foto…
- Apropo de gps – dacă până acum 2 ani foloseam un gps normal, de când roaming-ul merge și cu abonamentul de date, pentru navigare ne-am folosit numai de Google Maps și de Waze.
Care sunt criteriile noastre pentru alegerea unui traseu de drumeție pe munte în familie?
- Desigur, înainte de a pleca în vacanță citesc cam tot ceea ce mă interesează despre acea zonă în materie de obiective turistice, pe internet, bloguri în special dar și pe site-urile oficiale, ba chiar și în cărțile tipărite.
- La locul de cazare culeg toate pliantele cu obiectivele turistice promovate, ba chiar vizitez și oficiul turistic local pentru mai multe informații.
- Întotdeauna am ales trasee de maxim 6-7 ore, pentru a nu ne epuiza fizic (nu avem o condiție fizică extraordinară) dar și pentru a avea timp pentru alte obiective turistice după-amiaza
- De asemenea, am ales trasee pe munte care au de-a lungul lor și o cabană sau mai multe, pentru a mai bea o bere, pentru a degusta ceva gustos, pentru relaxare… Ne ducem pentru relaxare pe munte, nu într-un concurs omul de fier…
- De menționat că în mai toate aceste zone din Alpi și Dolomiti exista hărți cu trasee montane, cele recomandate familiilor cu copii fiind semnalate de fiecare dată.
- Nu ținem neapărat să bifăm vârfurile, mai degrabă preferăm să ne plimbăm în jurul lacurilor de munte, în care se oglindesc culmile și vîrfurile, ca dinții unui fierăstrău…
Voi trece în revistă traseele din Dolomiți și din Styria (Austria), de altfel cele mai recente, dar și pe cele din Tirol, din zona Salzburg sau chiar din Bavaria. La inceput excursiile de câteva ore, minim 3 sa zicem, iar la final cu plimbările mai relaxate, care pot dura 1-2 ore, pentru familiile mai leneșe :))
După cum se observă, ne-am plimbat destul de mult în acele zone în ultimii 11 ani, așa că poate vă dăm idei interesante pentru vacanțele voastre de vară.
Trasee montane pentru familie în Dolomiți și în Tirolul de Sud
Vacanțele în Dolomiți și în Tirolul de Sud au fost extraordinare, chiar avem de gând să mai mergem pe acolo cât de curând, pentru că mai avem atâtea locuri frumoase de văzut, atâtea cărări de bătut.
Care au fost cele mai frumoase trasee montante pe care am fost în Dolomiți?
Deși nu atât de cunoscut, ne-am simțit grozav într-o drumeție către lacul Coldai, în masivul Civetta.
Peisaje spectaculoase ne-au încântat și la Cinque Torri.
Chiar dacă ninsese și muntele era acoperit cu zăpadă, ne-am simțit minunat pe Monte Rite. Sus, din vârful muntelui, am avut în fața ochilor peisaje spectaculoase.
De asemenea, am făcut drumeții grozave în lanțul muntos Puez Odle, prima de la Malga Zannes către Geisleralm…
… iar următoarea de la Colraiser către Seceda.
De asemenea, deși a fost îmbulzeală și ca pe bulevard, ne-au încântat peisajele de pe traseul către lacul Sorapiss. Deși acesta ar fi un traseu pe care nu-l recomand familiilor cu copii foarte mici.
Minunat ne-am simțit și la coborârea de la Castelul Juval, de unde am avut în fața ochilor peisaje spectaculoase din Tirolul de Sud.
Am făcut plimbări mai scurte, de 1-2 ore, dar cu peisaje superbe la lacul Carezza, lacul Braies, lacul Misurina
De altfel, mai multe obiective turistice și alte detalii despre vacanțele noastre din Dolomiți pot fi găsite într-un articol separat.
Trasee montane pentru familie în Styria, Salzakammergut și în zona Salzburg
Consider că Styria și Salzakammergut sunt poate cele mai frumoase zone turistice ale Austriei, cu o mulțime de atracții pentru familiile cu copii. Zone aflate între Salzburg și Klagenfurt, care merită cu siguranță atenția
Ne-am simțit minunat de fiecare dată în acele zone, unde am descoperit mereu noi trasee de mers pe munte.
Cel mai recent și mai frumos a fost către lacurile glaciare Giglachsee, pe lângă un drum roman de acum 2000 de ani.
Poate prima în preferințele mele a fost plimbarea către lacul oglindă, Spiegelsee, în care se oglindesc vârfurile masivului Dachstein.
Aș recomanda și o drumeție zdravană către lacul Riesachsee, pe lângă cascada cu același nume.
Frumoasă a fost și plimbarea pe Krippenstein, deasupra lacului Hallstatt. De altfel, Hallstatt fiind unul dintre orășelele noastre preferate din Austria.
Dar și cea pe Stoderzinken, unde ne-am plimbat până sus în vârf, prin jnepeniș.
Frumoasă și relaxantă a fost și plimbarea în jurul celui mai frumos lac din Salzakammergut, Gosausee.
Dar și după-amiaza, după o ploaie, în jurul micuțului lac Bodensee.
Mai multe idei de obiective turistice în aceste frumoase zone austriece, într-un articol separat.
Idei de plimbări în natură pentru familie în Tirol
Normal că ne-am plimbat destul de mult și prin Tirol în vacanțele noastre, însă mai degrabă când copilul era la vârste mai fragede, așa că traseele montane au fost mai mult de plimbare, nimic obositor, cu excepția celui de anul trecut, care ne-a solicitat destul de tare.
Iar cea mai recentă drumeție a fost printre bolovani și stânci către Goldsee, un frumos lac aflat aproape de granița cu Italia. Însă parcă nu l-aș recomanda familiilor cu copii mici, pentru că este destul de solicitant. Am fi făcut mai multe drumeții acolo, însă vremea nu a fost tocmai prielnică, așa că le-am lăsat pentru vacanțe viitoare.
O plimbare frumoasă, cu peisaje fantastice, am făcut-o la idilicul sătuc de fermieri Eng Alm.
Dar și sus, pe culmile muntoase aflate deasupra lacului Achensee.
Și frumoasa vale Leutasch poate fi luată la pas sau cu bicicleta, în liniște.
O plimbare de vreo două ore am făcut și prin canionul Leutaschklamm, extrem de bine amenajat, aflat la granița cu Bavaria.
Alte idei de atracții turistice tiroleze, într-un articol separat.
Trasee montane pentru familie în Bavaria
Dar nu am apucat să facem până acum trasee mai serioase pe munte, ci doar plimbări relaxate când al nostru copchil avea 5-8 ani.
De exemplu, o zi întreagă puteți face o drumeție către vârful Zugspitze, cel mai înalt vârf al Germaniei. Mecanizată, adică cu trenul sau cu telecabinele.
O altă plimbare frumoasă am făcut-o aproape de vârful Karwendel, cu plecare din Mittenwald.
Frumoasă a fost și drumeția de pe lângă vârful Alpspitze, în care am combinat mersul pe jos cu telecabine până sus pe platou și înapoi, dar din alt punct.

De asemenea, frumoase peisaje am admirat și sus, la Cuibul Vulturului, lângă Berchtesgaden.
Alte idei de atracții turistice în Bavaria puteți afla dintr-un articol separat.
Și cam atât momentan, sperăm să revenim cu idei tot mai interesante de trasee pe munte prin Alpi dar și prin Dolomiți în anii următori.
Așteptăm cu drag și ideile voastre, poate ne dați sugestii de nerefuzat.