Recunosc că alegerea de a ne petrece o bună parte a vacanței de vară în insula Corfu a fost una pe cât se poate de subiectivă… anume după ce am văzut serialul The Durrells.
Am prieteni și colegi care au fost acolo, care mi-au povestit diverse, nimic nu s-a prins de mine, toate informațiile lor mi-au trecut pe lângă urechi. Cum am văzut serialul… cum am luat decizia…
O poveste romanțată din experiența de viață a scriitorului, care a trăit împreună cu familia sa în insula Corfu înaintea celui de-al doilea război mondial. Poveste frumoasă, un scenariu excelent dar pe noi ne-au încântat în serial peisajele corfiote, așa că ne-am hotărât să le vedem cu ochii noștri. Pe viu cum s-ar spune…
Și nu ne-a părut deloc rău de alegerea făcută, ba din contră, am petrecut acolo clipe minunate, am văzut locuri fabuloase, am mâncat excelent și am avut norocul unei cazări deosebite, cu gazde de toată isprava.
În turul nostru grecesc din această vară am ales să stăm 5 nopți în Corfu, crezând că va fi de ajuns… Nu a fost deloc așa, cred că este necesară o vacanță de cel puțin 14 zile acolo pentru ca un turist avid de toate genurile de obiective turistice să se poată bucura de mai tot ceea ce poate oferi această fantastică insulă Corfu.
Pentru că are obiective turistice pentru orice gen de vizitator…
… pentru cel care are plăcerea să stea mult la plajă, pe una cu nisip sau într-un golfuleț mai sălbatic… pe un șezlong cu un cocktail alături sau înotând toată ziua după peștișorii colorați..
…. cel care dorește se afle multe informații istorice are la dispoziție o groază de muzee… palate, cetăți, temple și vestigii istorice… pentru că istoria este aici, acasă…
… cel căruia îi plac drumețiile are la dispoziție chiar un traseu pe toată lungimea insulei… plus alte plimbări sănătoase către unele plaje ba chiar și de la cazare până la plajă… faci plajă în Corfu, dar trebuie să o și meriți, să depui efort… sport și sănătate…
… amatorii de scufundări se vor delecta cu peștișori de toate felurile, culorile și mărimile în apele limpezi…
… visătorii vor visa în fața unor minunate peisaje…
… îndrăgostiții se vor îndrăgosti în canalele dragostei…
…. gurmanzii vor gusta cu poftă delicatesele locale… cu influențe mediteraneene și nu numai…
… amatorii de bere au la dispoziție o bere produsă local…. foarte bună de altfel…
…. iubitorii vinului au câteva podgorii care le așteaptă vizita…
… iar livezile de măslini îi vor însoți oriunde se vor duce…
Fabuloasă insulă! Cu de toate, pentru toți.
Cum am ajuns în Corfu, cum sunt șoselele din Corfu
În insula Corfu am ajuns cu mașina personală, normal, cu ajutorul unui feribot din Igoumenița. Costul dus-întors a fost de aproape 64 de Euro, pentru doi călători și o mașină.
Mai multe detalii despre trecerea de pe continent cu feribotul, aici.
De asemenea, am înțeles că acum sunt tot felul de chartere către Corfu, la prețuri foarte bune. Se pot închiria mașini și scutere pentru a vă plimba unde aveți chef pe insulă.
Sfat. Închiriați o mașină cât mai compactă, cât mai mică posibil. Îmi veți mulțumi…
Dar cred că mai degrabă v-ar interesa relatări despre drumurile și șoselele din Corfu. Care pe noi ne-au făcut să renunțăm la o mulțime de obiective turistice puse pe listă.
Pentru că, din cauza lor, a drumurilor, nu ai cum să ajungi în timp util dintr-o parte într-alta, dintr-o localitate în alta, deși distanțele nu sunt foarte lungi.
20km distanță, aproape o oră de condus… poate chiar și mai mult în anumite situații.
Drumuri de munte, cu serpetine, multe serpentine, strâmte, extrem de strâmte pe alocuri, cu pante extreme, care vor solicita la maxim ambreiajele, majoritatea în stare precară, practic nu cred să fi întâlnit o bucată de 100 de metri de asfalt bun în Corfu…
Mai mult și mai periculos… șoferi englezi cu mașini închiriate, care conduc pe mijlocul șoselei și pe care trebuie să-i ferești… de fiecare dată… pe fiecare în parte… niciunul nu are de gând să tragă mașina mai pe dreapta… și nici să pună frână…
Așa că, oricât mi-ar plăcea drumurile și șoselele de munte, cu serpentine și cu pante, nu am avut cum să ajung nici măcar la jumătate dintre atracțiile turistice propuse, fie că au fost castele, plaje sau taverne recomandate pe internet. Nu într-un timp atât de scurt pe cât am avut noi la dispoziție…
Pentru un sejur scurt, de 7 zile să zicem, Corfu este o insulă în care te vei cantona la hotelul la care ești cazat și vei sta la plaja din imediata apropiere. Eventual vei conduce din când în când la alte plaje din apropiere…
Pentru a te bucura cu adevărat de tot ceea ce poate oferi, minim 14 zile. Sau mai multe vizite.
Unde am stat în Corfu, Cazare
În Corfu am stat la Bella Vista Apartments, în Pelekas, pe partea vestică a insulei. O cazare cu un punct de belvedere superb asupra plajei Pelekas, așa cum îi spune și numele, cu gazde de treabă, gata să te ajute cu ce ai nevoie, dar și cu un restaurant în care am mâncat foarte bine.






Minus ar fi parcarea extrem de mică dar în care, cu ajutorul gazdelor, ne-am descurcat de minune.
Plusul ar fi camera curată, cu terasă și șezlong-uri la dispoziție, dar și distanța de numai 10 minute până la plaja cu nisip Pelekas, la care ne-am petrecut aproape fiecare dimineață.
Atenție, 10 minute într-o pantă accentuată… La întoarcere timpul este dublu, efortul de urcare triplu… )) Mă rog, efortul a fost bun pentru pofta de mâncare… și de bere…
Micul dejun decent, ne-am săturat de fiecare dată. Un ou fiert, ceva mezeluri și brânzeturi, plăcinte grecești, iaurturi, ba chiar și fructe… a fost de ajuns pentru a începe ziua cu burta pusă la cale.
Am ales această cazare pentru că este dispusă cumva în centrul insulei și pentru că m-am gândit că distanțele vor fi astfel mai simplu de parcurs către nordul și sudul insulei.
Degeaba. Cel mai ușor am ajuns în orașul Corfu, în rest, pentru orice altă destinație aflată la o distanță mai mare de 30 de kilometri, a trebuit să conduc cel puțin o oră… și, credeți-mă, nu sunt tocmai un pămpălău la volan…
După cum zicea un corfiot… dacă conduci în Corfu, conduci oriunde…
Ce am mâncat bun în Corfu dar și ce licori bahice ne-au delectat
De ce să nu o recunosc, am mâncat foarte bine în Corfu, deși trebuie spus că prețurile sunt cu 20-30% mai mari decât pe continent.
Am mâncat atât fructe de mare, cât și renumitele specialități locale, pastitsada (paste cu un fel de gulaș din carne de vită, dar cu condimente locale) sau Stifado (carne de vită înnăbușită la foc mic timp de mai multe ore cu tot felul de condimente locale), o excelentă pizza și multe altele…
Cel mai des am mâncat unde am fost cazați, la Bella Vista Apartments. Gazda noastră a gătit excelent, există un meniu destul de restrâns dar în fiecare zi sunt preparate alte și alte feluri de mâncare, care nu sunt în meniul curent.








Ne-a plăcut foarte tare acolo acel stifado, pizza de casă după o rețetă originală, biftecul de vită precum și o frigăruie imensă la porție pentru două persoane, un fel de de souvlaki cu de toate…
La fel de bine am mâncat la restaurantul Spiros din Paleokastritsa.







Brânză saganaki, o altă brânză pane, calamari prăjiți, pastisada dar și un stifado, excelente toate, gustoase.
În orașul Corfu am avut chef de o pizza bună…





Iar cea de la Pizzeria a Mano a fost excelentă.
Dulciurile locale mi-au făcut cu ochiul…

… iar aceste foietaje crocante cu susan au fost chiar foarte bune.
Gelaterii peste tot în Corfu…

… cu tot felul de rețete de înghețată, la prețuri de aproximativ 2-2.5 Euro cupa…
De băut în Corfu? Berea Corfu, fabricată local. 4-4.5 Euro la restaurant, 1.5-2.5 Euro direct de la fabrică, pe care am vizitat-o.





Ne-au plăcut cel mai tare pils-ul și lager-ul. Au și bere roșie, ale dar și weiss.
În orice caz, există o mare diversitate de lichioruri pe bază de citrice…

… lichiorul de kumquat sau limoncello fiind poate cele mai populare. Sincer, lichiorul de kumquat mi s-a părut prea dulce…
La podgoriile din Corfu nu am ajuns, poate cu o altă ocazie.
De unde am cumpărat ulei de măsline în Corfu

4.5 milioane de măslini sunt plantați la ora actuală în Corfu! 4.5 milioane! Așa că vă închipuiți că există o producție consistentă de ulei de măsline dar și de produse adiacente.

Am cumpărat ulei de măsline de la un micuț producător, al cărui magazinaș l-am întâlnit pe marginea drumului, când mergeam spre fabrica de bere.
Am degustat uleiul, mi-a plăcut, am cumpărat. The Art of Olivewood se numește, au și tot felul de obiecte din lemn de măslin.

Apoi de la Mavroudis, de unde am cumpărat și ulei la bidoane de 5 litri dar și cele cu mirodenii (busuioc, usturoi, ardei iute), după ce le-am degustat.

Dar la inimă și la suflet ne-a mers vizita la The Governor, un producător local pe la care vă recomand să treceți. Mai multe impresii, aici.
Pesemne că sunt mulți alți producători de ulei de măsline în Corfu, dar noi doar pe aici am avut timp să mergem.
La ce plaje am fost în Corfu, ce peisaje ne-au încântat
Cred că aveam vreo 10 plaje pe lista mea scurtă pentru Corfu, pe care voiam să fac plajă și să mă îmbăiez în spumele mării Ionice…
Teoretic cel puțin…
Practic am ajuns la trei dintre ele… motivul fiind cel expus mai sus, al drumurilor scurte, dar lungi…
Așa că… în fiecare dimineață am preferat plaja Pelekas, cu nisip, ce o consider excelentă pentru familiile cu copii. Pentru că are nisip dar și pentru că adâncimea apei coboară extrem de lent, cum era pe vremuri la Mamaia.
Mai mult… apa era plină plină de tot felul de peștișori… așa că am stat în apa sărată și caldă cât m-a ținut bateria la gopro, de fiecare dată… Minunat ne-am simțit acolo…

Există și câteva taverne la Pelekas, zone amenajate cu șezlong-uri, așa că luați-o în considerare…

Peisaje minunate ne-au încântat la Capul Drastis.











Există posibilitatea să ajungeți cu o bărcuță chiar acolo jos, să faceți plajă și baie în golfulețele alea atât de frumoase… Trebuie doar să coborâți până la baza stâncilor, pe un drum cu mult, mult praf…

Pentru plajele de la Porto Timoni a trebuit să facem o adevărat drumeție… de vreo 20 de minute la coborâre și 40 de minute la urcare…






La fel, superbe priveliști, dar nu v-aș recomanda să coborâți în papuci de plajă până acolo, pentru că veți merge pe o cărare mai de munte, cu bolovani și pietre colțuroase. Mă rog, am văzut destui viteji care coborau și urcau așa…
Dar a meritat tot efortul… Nu recomand familiilor cu copii mici o drumeție până acolo…

Ce obiective turistice am avut timp să vizităm în insula Corfu? Ce locuri ne-au mai încântat?
Prea puține, din punctul meu de vedere. Adică prea puțin am vizitat, am fi vrut mai multe…
Orașul Corfu ne-a încântat, peste măsură.















Extraordinar, o adevărată plăcere să-i bați la pas străduțele sale vechi… Mai multe imagini v-am arătat aici.

Cele cinci muzee pe care le-am vizitat în Corfu. Palate, cetăți, temple și vestigii istorice, Corfu are de toate pentru toți. Cetatea Veche Venețiană, Muzeul de Artă Asiatică, Muzeul de Arheologie, Vila Mon Repos, unde s-a născut prințul Philip al Marii Britanii, palatul Achilleion, construit pentru împărăteasa Sisi a Austro-Ungariei și deținut ulterior de Kaizerul Wilhelm al II-lea al Germaniei…
Și asta ce am apucat noi să vedem…
Mai multe impresii despre muzeele din Corfu, aici.
Și nu în ultimul rând, sătucul Afionas, de la care se pleacă către plajele Porto Timoni. În vreo 200 de metri pătrați ai parte de un veritabil spectacol vizual grecesc…






















Sincer, parcă nu aș mai fi plecat de acolo…
Prețurile din Corfu
Sincer, în general prețurile mi s-au părut mai mari în Corfu decât în partea continentală a Greciei de la Marea Ionică, ca să nu mai vorbim de Egee, unde sunt cele mai mici prețuri…
Benzina este la prețul cel mai scump în Corfu. Dacă în partea continentală mai găsești benzină și pe la un 1.513 Euro/litru, în Corfu nu am văzut să scadă sub 1.67 Euro/litru. Mă rog, recomand să veniți cu plinul făcut…
La restaurante, prețurile cu 20-30% mai mari, atât la mâncare cât și la bere/sucuri.
La fel și la cazări, cam în aceleași condiții prețurile sunt cu 20-30% mai mari decât în partea continentală a Greciei.
Cel mai bine ne-am scos la feribot, unde am cumpărat biletele online și am avut reducere de aproximativ 40%.
Ce vă spun eu aici sunt impresiile mele personale. Cu siguranță că pot fi și cazări chilipir sau prețuri la mâncare modice, însă mie nu mi-au sărit în ochi, nu le-am văzut.
====================================
Ne-a plăcut în Corfu? Cu siguranță, este una dintre cele mai frumoase și mai complete destinații turistice vizitate de noi în vacanța de vară.
Am mai reveni? Cu siguranță, dar pentru o perioadă mai lungă de timp și cu două rezervări la cazare – 4-5 zile în partea de nord a insulei, alte 4-5 zile în cea de sud.
Regretăm ceva? Da, că nu am apucat să vedem mai multe plaje frumoase și mai multe muzee.