Corfu nu înseamnă doar plaje și peisaje marine minunate ci este o insulă cu o istorie bogată, tumultoasă, numeroase vestigii arheologice și clădiri istorice fiind încă prezente în zilele noastre și puse în valoare așa cum trebuie pentru turiști.
Sunt o mulțime de muzee în insula Corfu iar pasionații de cultură și de istorie, antică sau mai recentă, le vor aprecia așa cum se cuvine. Muzee, cetăți, palate, temple și vestigii antice, mănăstiri, practic nu ai cum să le vezi pe toate într-o singură vacanță.
Noi am preferat să plătim un bilet de acces pentru toate cele 5 muzee ale municipalității din Corfu – Cetatea Veche Venețiană, Vila Mon Repos, Muzeul de Artă Asiatică, Muzeul de Arheologie și Muzeul de Artă Bizantină.
15 Euro de persoană accesul la toate aceste muzee. Cumva, necumva, am ratat Muzeul de Artă Bizantină…
Dar ne-am bucurat din plin de celelalte, plus de Palatul Achilleion construit pentru împărăteasa Sisi și la care se plătește acces separat, 10 Euro de persoană.

Cetatea Veche Venețiană, pentru panorama asupra orașului
Cetatea Veche Venețiană cred că este cea mai importantă atracție turistică a orașului și a insulei Corfu, impozantă, impunătoare încă de când o vezi de departe, când te apropii cu feribotul.
De aproape este și mai impunătoare, pare impenetrabilă, de necucerit. Chiar a fost asediată de trei ori de către turci pe parcursul a două secole, prima dată chiar de către însuși Suleiman Magnificul, cetatea nefiind cucerită. Mă rog, toată insula a fost devastată dar cetatea nu a fost cucerită.
Cele mai recente construcții din vechea fortăreață venețiană sunt de pe vremea protectoratului britanic, cea mai interesantă fiind poate biserica regimentului care arată ca un templu doric.
Nu sunt prea multe expoziții în vechea fortăreață, dar te poți plimba în voie aproape peste tot, până sus în vârf la far. Nu se intră în clădiri, acces fiind doar în zonele exterioare ale cetății. Mă rog, se poate pătrunde în biserică.
Iar de sus ai parte de panorame superbe asupra orașului și împrejurimilor.
Minunat.
Normal, nu vei rezista prea mult pe o vreme caniculară la nivelurile superioare ale cetății și vei fugi cât se poate de repede la umbra copacilor din parcurile apropiate.
De menționat că există și o terasă în cadrul cetății, pentru a lua masa sau doar ceva răcoritor într-o zi caniculară.

Muzeul de Arta Asiatică, amenajat în palatul britanic Sf. Mihail și Sf. Gheorghe
La fel de tare ne-a plăcut și în Muzeul de Artă Asiatică, aflat foarte aproape de Cetatea Veche Venețiană, în Palatul Sf. Mihail și Sf. Gheorghe construit în perioada protectoratului britanic din insulele Ionice, implicit Corfu.
Totul despre istoria acestui impozant palat, aici.
În prima parte a vizitei noastre am văzut expoziția de artă asiatică.
Cu o mulțime de exponate din China, Japonia, India dar și din țările din Orientul Apropiat. Ceramică, obiecte de cult, obiecte religioase, veselă, porțelanuri, multe porțelanuri, articole vestimentare, articole casnice, ba chiar și un întreg arsenal de samurai și obiecte folosite de către gheișe.
3500 de obiecte de artă chineze – ceramică, porțelan, lucrări de artă din alamă, sculptură, obiecte de fildeș, miniaturi, îmbrăcăminte, bijuterii și monede…
6200 de obiecte japoneze – trusouri de gheișe, arsenal de samurai, diverse obiecte de folosință uzuală în antica Japonie, pereți mobili frumos pictați, unul care prezintă o mare bătălie, suluri cu artă caligrafică, o hartă cu drumurile principale ale Japoniei datată la 1860, statui cu zeii venerați de japonezi și multe multe altele…
Multe alte obiecte din sud-estul Asiei, din India, Siam, Cambodgia, Nepal și chiar Tibet, figurine din piatră, bronz, alamă placată cu aur, pietre prețioase și lemn, steaguri ceremoniale pictate.
O altă parte a expoziției consistă din obiecte ale triburilor nomade din Asia Centrală. Covoare, obiecte și articole vestimentare, broderii, bijuterii dar și monede. Mi-au plăcut foarte tare articolele vestimentare, frumos colorate, deosebite.
După ce ne-am delectat cu arta asiatică, turul continuă în câteva dintre încăperile folosite de oficialități în perioada colonială britanică.
Holul circular (Rotonda), Sala Tronului și Sala Simpozionului, frumos decorate și care au supraviețuit până în zilele noastre. La dreapta și la stânga acestora, la primul etaj sunt camera de zi, sufrageria și alte apartamente ale comisarului britanic. Frumos, mi-a plăcut.

Vila Mon Repos, unde s-a născut prințul Philip al Marii Britanii
Vila Mon Repos este așezată într-un parc și este înconjurată de tot felul de vestigii istorice, cum ar fi Templul Herei. Nu am ajuns și acolo, la templu, poate cu o altă ocazie.
Construită pe timpul protectoratului britanic, vila a fost oferită regelui George I al Greciei după unirea din 1864 cu Grecia. Acesta a numit-o Mon Repos, odihna mea…
Familia regală greacă a folosit-o ca reședință de vară până când regele Constantin a fugit în 1967. A fost abandonată și restaurată în 1990.
În vilă se pot vedea câteva camere amenajate în stil colonial dar și expoziția de arheologie Paleopolis.
Camerele amenajate în stil colonial au fost dedicate primilor ocupanți, Lord și Lady Adam (1828-1831). În atriumul luminat este prezentată o colecție de plante, ca o referință la Grădina Botanică din parcul Mon Repos. De asemenea, este expusă o colecție de fotografii din perioada colonială britanică.
Muzeul de arheologie este organizat ca o agoră, o piață publică antică, find prezentate și băile romane dar și arhitectură și ritualuri de cult din Corcyra antică… Normal, cu o mulțime de artefacte și obiecte descoperite de arheologi.

Muzeul de Arheologie din Corfu
Da, ați putea spune încă un muzeu cu pietre și artefacte antice? Nu te-ai săturat? Sincer, am zis că dacă tot avem intrarea asigurată să mergem și acolo. Plus că aveam nevoie și de câteva zeci de minute la aer condiționat, pentru că afară era cuptor…
Și da, într-un fel este un muzeu cu tot felul de obiecte, vase, monede din perioada antică. Cu exponate chiar interesante, din diverse perioade, descoperite de către arheologi pe insula Corfu.
Dar pe mine m-a impresionat cu adevărat frontispiciul Templului lui Artemis, expus în mărime naturală și cu o bună parte a decorațiunilor și statuilor originale încă prezente.
A fost wow… Minute bune am stat doar să privesc la minunea antică… Artemis reprezentată ca Gorgona Medusa, cu părul din șerpi… încadrată de fii săi, Pegasus și Chrysaor și de doi lei-panteră.
Mai sunt expuse diverse monumente funerare din aceeași perioadă, precum „Leul lui Menecrates”.
Nah, că mai și învățăm una-alta de prin muzeele astea…

Achilleion, Palatul construit pentru Sisi, împărăteasa Austro-Ungariei
În ultima noastră zi de ședere în Corfu, înaintea degustării uleiului de măsline Governor, am trecut și pe la Achilleion, palatul construit pentru Împărăteasa Sisi a Austro-Ungariei.
10 euro intrarea de adult. Din păcate, la interior se poate vizita acum doar parterul, restul palatului fiind într-un amplu proces de renovare.
Sisi a iubit Corfu, aici fiind unul dintre locurile sale preferate. Statuia ei tronează în stânga intrării…
De asemenea, Kaizerul Wilhelm al II-lea a cumpărat palatul în 1907, unde se pare că venea destul de des. De exemplu, aproape de Pelekas, unde am fost noi cazați există un punct de observație la înălțime numit Observatorul Kaizerului… cu puncte de belvedere asupra insulei.
Parterul palatului este impresionant, cu minunate fresce pictate pe pereți și pe tavanurille încăperilor principale, coloane dorice, ionice sau ce stil or mai fi ele, statui cu zeități ale mitilogiei grecești, basoreliefuri dar și câteva obiecte decorative și tablouri ale familiilor aristocrate ce au deținul palatul. De asemenea, sunt expuse ceva piese de mobilier ce au aparțniut Kaizerului și împărătesei Elisabeta…
Ba chiar și o mică capelă, cochetă dar la fel de frumoasă ce a aparținut împărătesei. Din păcate nu ne-a dat nimeni nicio explicație, nu a fost niciun tur ghidat… ne-am plimbat pe acolo de capul nostru și am înțeles și văzut fiecare ce a putut.
Impresionant este și parcul domeniului, cu statui peste tot, palmieri și alei…
Iar statuia lui Achile comandată de către Kaizer și instalată chiar sub supravegherea sa are o înălțime de aprox 11 metri. Acesta privește triumfător chiar spre orașul Corfu… care se vede de acolo, de sus… Cetatea Venețiană iese cu siguranță în evidență și de acolo…
Fântâni, vegetație luxuriantă, sus pe terasa superioară sunt alte coloane și alte statui cu zeități din mitologia greacă… Există și destule locuri cu băncuțe, la umbră, în care poți lua clipe de respiro… Mă rog, pe canicula aia, nici la umbră nu era prea plăcut…
================================
Și cam atâtea muzee am vizitat noi în Corfu. Am mai fi vrut să ajungem și la Cetatea Nouă, dar paza militară ne-a gonit de acolo, zâmbind totuși, după ce ne-a spus că e încă obiectiv militar…
Plus alte câteva, cum ar fi Angelokastro, o cetate așezată semeț pe vârful unei stânci, casa Parlante, o vilă din oraș care prezintă cum trăiau conții și contesele în Belle Epoque, vreo două muzee de artă populară și folclor, ba chiar și sătucul în care a fost filmat serialul The Durrells (închis în această perioadă pandemică) și alte câteva…