Trasee de o zi în Munții Bucegi. Dar nu pe la Piatra Arsă, Babele și Crucea Eroilor

Fiind printre cei mai apropiați munți de București, stațiunile de la poalele Bucegilor sunt luate cu asalt în fiecare weekend de către turiștii iubitori de natură… sau de către cei care vor să evadeze pentru câteva ore dintre betoane, căldură și praf…

Mă rog, majoritatea se opresc la baza munților, alții preferă să urce doar cu telecabinele dar sunt și mulți alții care se încumetă sa le ia cărările la pas, să se bucure cu adevărat de natură…

Mișcare și sănătate curată…

Tocmai de aceea traficul pe valea Prahovei este cum este, mă rog, și din cauză că toate guvernările de până acum nu au fost în stare să facă o autostradă peste Carpați, în 30 de ani!!! așa că își merită toți politicienii înjurăturile de rigoare, sper să le și simtă așa cum se cuvine…

Și, clar, cele mai populate trasee din Munții Bucegi sunt cele de la Piatra Arsă, unde acum se ajunge cu mașina pe Transbucegi, către Babele și de acolo către Crucea Eroilor sau către Vf. Omu. Sau cu telecabina până la Babele…

Trasee minunate de altfel, cu peisaje superbe, dar de care nu te poți bucura cu adevărat dacă aglomerația bulevardelor din București s-a mutat acolo sus, în vârful munților…

Așa că vreau să vă propun câteva trasee alternative de o zi, tot în Munții Bucegi, dar cu un aflux un pic mai mic de turiști și pe care noi ne-am simțit minunat. Nu ați dori să vedeți și alte peisaje spectaculoase din Bucegi? Dar nu pe la Piatra Arsă, Babele și Crucea Eroilor?

Toate traseele pe care le voi prezenta în continuare au ca punct de plecare platoul Padina-Peștera, da, acolo unde se află și Peștera Ialomiței, așa-zisă peștera lui Zamolxe… că tot este un platou în care legendele dacice și cele cu energii cosmice sunt la ele acasă…

Din Bucureși și până pe platou se face cam 2 ore și 30 de minute, dacă se pleacă devreme pentru a evita aglomerația de la Comarnic (iar îmi aduc aminte de autostrăzi… mămițica lor de nenorociți…). Noi plecăm pe la 6 dimineața de obicei și pe la 8.30 parcăm la Telecabina Peștera.

Din Sinaia se face stânga pe drumul către Târgoviște iar după aprox. 5km se face dreapta pe Transbucegi, pe lângă fosta Cabană Cuibul cu Dor, în care am fost în tabere când eram elev și în excursii de weekend când eram liceean, dar care pare părăsită și nefolosită acum…

… iar la cabana Dichiu se face stânga către lacul Bolboci și apoi către platoul Padina-Peștera. Dreapta către Piatra Arsă, cu plăcere…

Parcare – zona telecabina Peștera sau cea din fața Cabanei Padina.

Un traseu ușor pe care îl recomand familiilor cu copii este cel de la Telecabina Peștera prin căldarea dintre Munții Obârșiei și Muntele Doamnele, până la Cascada Obârșia Ialomiței. Peisaje frumoase, râu, destule locuri unde pot fi făcute picnicuri.

De acolo, se poate merge deasupra cascadei, până la Vf Omu, traseul intersectându-se cu cel aglomerat ce vine dinspre Babele. Ce vreți, nimic nu este perfect.

De la Vârful Omu vă puteți întoarce înapoi la Telecabina Peștera prin mai multe variante de traseu –

  • clar, prima fiind cea pe care ați venit, dacă nu doriți complicații
  • a doua cu o coborâre mai abruptă la final, pe culmea Muntelui Doamnele (peisaje frumoase, spectaculoase chiar, dar genunchii vor suferi pe final de traseu, nu recomand după o ploaie)
  • a treia cu o coborâre mai lină, prin șaua Bătrâna și pe la cascada Doamnele
  • a patra cu coborâre prin șaua Bătrâna, pe deasupra Strungilor Mari, prin șaua Strunga și pe la cabana Padina

Toate cu alte perspective minunate asupra Bucegilor, cu hăuri, stâncăraie, Sfinxul, cabana Babele și Coștila văzute de departe, peisaje superbe, garantez… Și toate cu aflux mai mic de turiști…

Iar un alt traseu circuit poate fi făcut prin Șaua Strunga, Șaua Bătrâna, cu coborâre spre Peștera pe la Cascada Doamnele.

Deci, care ar fi cele câteva drumeții de o zi pe care vi le propun în Munții Bucegi?

Telecabina Peștera – Cascada Obârșia Ialomiței – Vf. Omu – Muntele Doamnele – Telecabina Peștera

  • Distanță – 14.5km
  • Durată – 8 ore și 30 de minute
  • Marcaje urcare Telecabina Peștera – Valea Obârșiei – Cascada Obârșia Ialomiței – Mecetul Turcesc – Șaua Cerbului – Cabana Vf. Omu (2507m) Dungă Albastră
  • Marcaje Coborâre – Dungă Roșie până pe Culmea Doamnele, apoi stânga pe Cerc Roșu, până jos în vale la Gura de Rai, după care se revine pe marcaj Dungă Albastră

Mai multe detalii despre acest traseu circuit de o zi aici

Urcare – https://hailaplimbare.ro/2020/07/26/drumetie-de-o-zi-in-muntii-bucegi-de-la-telecabina-pestera-la-cabana-vf-omu-urcarea/

Coborâre – https://hailaplimbare.ro/2020/07/28/drumetie-in-muntii-bucegi-coborarea-de-la-vf-omu-catre-telecabina-pestera-pe-traseul-de-pe-muntele-doamnele/

Telecabina Peștera – Cascada Obârșia Ialomiței – Vf. Omu – Refugiul Șaua Bătrâna – Cascada Doamnele – Telecabina Peștera

  • Distanță – 17km
  • Durată – 8 ore și 30 de minute
  • Marcaje Urcare Telecabina Peștera – Valea Obârșiei – Cascada Obârșia Ialomiței – Mecetul Turcesc – Șaua Cerbului – Cabana Vf. Omu (2507m) Dungă Albastră
  • Marcaje Coborâre – Dungă Roșie de la Omu până după Refugiul Șaua Bătrâna, apoi Triunghi Roșu până în Valea Obârșia

Mai multe detalii despre acest traseu circuit de o zi aici

Urcare – https://hailaplimbare.ro/2020/08/02/din-nou-in-muntii-bucegi-traseu-cu-nori-ploaie-grindina-dar-si-cu-soare-si-peisaje-spectaculoase/

Coborâre – https://hailaplimbare.ro/2020/08/04/traseu-in-muntii-bucegi-de-la-cabana-vf-omu-catre-pestera-cu-ocol-pe-la-refugiul-saua-batrana/

Telecabina Peștera – Cabana Padina – Refugiul Șaua Strunga – Șaua Bătrâna – Cascada Doamnele – Telecabina Peștera

  • Distanță – 16km
  • Durată – 8 ore
  • Marcaje – Telecabina Peștera – Cabana Padina 1509m – Refugiul Șaua Strunga 1893m (dungă roșie / cruce roșie) – Șaua Bătrâna 2100m (dungă roșie) – Cascada Doamnele – Telecabina Peștera (triunghi roșu)

Mai multe detalii despre acest traseu circuit aici – https://hailaplimbare.ro/2021/08/01/drumetie-circuit-de-o-zi-in-muntii-bucegi-de-la-padina-prin-saua-strunga-saua-batrana-si-pe-la-cascada-doamnele/.

Sfaturi de bun simț de la un munțoman amator

  • Consultați anterior harta traseului pe care doriți să-l faceți. Eu mă folosesc în general de munții-noștri.ro. Există și aplicație muntii-nostri ce permite descărcarea offline a hărților pe telefon dar care merge când are ea chef, în sensul că deși este descărcată offline, o hartă nu se va încărca dacă nu există semnal GSM.
  • De asemenea, descărcați offline harta Google Maps, s-ar putea să vă fie de folos la orientare, pe noi ne-a ajutat de multe ori (acolo unde este semnal GPS). Offline am zis, pentru că fără semnal GSM nu prea veți avea ce hartă să încărcați pe ecran.
  • Consultați online blogurile sau site-urile care au scris despre acest traseu. Pentru a vă face idee cam la ce să vă așteptați din punct de vedere al dificultății, despre porțiunile periculoase, despre marcaj și starea acestuia
  • De asemenea, vă puteți informa la cabanieri sau la punctele salvamont din zona pe care o veți cutreiera
  • Consultați starea vremii, nu recomand drumeții în familie când se anunță ploaie sau furtuni. Eu folosesc meteoblue.com, din experiență mi-a dovedit că prezice destul de exact starea vremii. Dacă nu vă puteți bucura cu adevărat de frumusețile naturii, atunci ce rost mai are acea drumeție?
  • Aveți nevoie de echipament de munte – bocanci (nu sandale, nu teniși, nu papuci), încălțări solide, cu talpa aderentă și destul de groasă pentru a nu simți pietrele și colțurile acestora. De asemenea, pelerine de ploaie pentru că vremea se poate schimba oricând pe munte, plus ceva gros de pus în caz că vântul devine prea tăios și prea rece. Protejați-vă!
  • Bețele de trekking vă pot fi de folos atât la urcare, cât mai ales la coborâre, pentru a le folosi ca punct de sprijin (cei mai în etate, ca mine, au idee la ce mă refer)
  • De asemenea, lanterne frontale ar fi de folos în caz că vă prinde noaptea pe traseu
  • Luați apă destulă cu voi, mai ales în zilele caniculare, pentru că pe platou sunt puține surse cu apă
  • Ceva dulce, fructe, sunt bune pentru un plus de energie pe pasajele abrupte. Noi avem și câte o sticluță de Cola, pentru că zahărul și cafeina dau un boost de energie la urcările abrupte…
  • Crema solară este neapărat necesară într-o perioadă caniculară… protejați-vă pielea de arsurile solare
  • În rucsaci nu v-ar strica o minimă trusă de prim-ajutor (bandaje, spirt, dezinfectant, aspirină bună după efort, pentru a minimiza febra musculară)
  • Eu am la mine și pungi în care intră piciorul, în caz că a plouat și a intrat apă în bocanci, plus o pereche de șosete uscate
  • Împotriva câinilor de stână, mai ales împotriva celor agresivi ce umblă liberi, eu folosesc o lanternă cu electroșocuri. Doar simplul sunet emis de electroșoc îi ține la distanță. În rest, dacă sunt cu ciobanii nu ar trebui să vă deranjeze…
  • Pentru urși v-aș recomanda pocnitori, vuvuzele cu aer sub presiune sau acel șpray cu piper. Dar cel mai simplu ar fi să vă faceți simțită prezența pe cărările din pădure, vorbind în principal, fluierând din când în când sau am mai văzut că unii ascultă muzică în surdină la o boxă portabilă (dar nu manele, manelele atrag urșii). Mă rog, pe traseele populare și frecventate de mulți turiști este mai puțin probabilă o întâlnire cu ursul, teoretic vorbind.
  • Vă rog, vă rog din tot sufletul, nu aruncați mizerie pe munte, după ce ați mâncat și ați băut, puneți la loc în rucsaci ambalajele.
  • Și, încă ceva – Obișnuiți-vă să dați binețe pe munte. Mă adresez în special celor tineri, cărora parcă le este frică și jenă să spună Bună Ziua… hai să fim oameni…

=========================================

Sper să vă fie de folos aceste câteva rânduri și să vă bucurați împreună cu familiile voastre de drumeții pe cinste în spectaculoșii Munți Bucegi.

Iar dacă aveți idei de alte trasee de o zi prin Bucegi vă așteptăm cu interes propunerile.