Fleoșcăiți și înfrigurați după ploaia și grindina primite, pe rând, în traseul către Vf. Bucșoiu, ne-am întors cam cu coada între picioare la Cabana Vf. Omu.
Ceața persista, chiar nu știam dacă să ne întoarcem la Peștera pe traseul cunoscut prin Valea Obârșia Ialomiței sau să o luăm pe cel plănuit – pe Munții Bătrâna, pe la refugiul Șaua Bătrâna.
Cu o săptămână înainte coborâsem către Peștera pe Muntele Doamnele, însă panta aia cu iarbă umedă și noroi de la final nu-mi lăsase amintiri prea plăcute, deși până acolo drumeția fusese ca o plimbare într-un parc alpin. Așa că parcă voiam să aflu dacă coborârea din Șaua Bătrâna este mai lină, mai omenească cu genunchii bătrâni.
Mai repede ne puteam întoarce tot pe unde am venit, însă de obicei preferăm să facem un circuit, să descoperim alte locuri frumoase, să schimbăm pe cât se poate peisajele.
Timp mai era destul până se lăsa seara, așa că am hotârât ca totuși să o luăm pe acolo, să descoperim un traseu pe care nu mai fusesem.
Tot dungă roșie traseul, cu indicatorul de 5 ore până la Padina. Noi nu doream să-l facem până la capăt, ci din Șaua Bătrâna să o luăm pe traseul Triunghi Roșu și să coborâm pe Valea Doamnele, pe lângă cascadele cu același nume, până în Valea Obârșia Ialomiței. Și chiar așa am făcut, traseul fiind la final de numai 4 ore.
Pe ceața aia nu am mai urcat pe Vf. Bucura, am lăsat-o pe altă dată.
Traseul continuă în dreapta către Muntele Doamnele, pe deasupra Mecetului Turcesc și pe lângă stâncile albe…
… Coștila fiind vizibilă de acolo…
… se coboară un pic, se urcă apoi pe o pantă destul de lină până pe platoul Muntelui Doamnele…
… după care se merge pe traseul marcat și destul de vizibil… cu vederi superbe asupra Munților Guțanu și Gaura…
… dansul agitat al norilor făcând și mai spectaculoase priveliștile… Superb…
Dar cu atâția nori de jur-împrejur, trebuia să se lase și ceața la un moment dat și pe traseul nostru…
… și s-a lăsat când am trecut pe Muntele Bătrâna, făcând mai greu de văzut indicatoarele traseului. Dar cu răbdare și ghidați de un drum vechi, al grănicerilor bănuiesc, am ajuns și am trecut prin jnepenișul înalt…
… folosind fluierul din dotare cât de mult am putut pentru a ne face simțită și auzită prezența. Nu de alta, dar nu prea aveam chef de o întâlnire cu Moș Martin…
După două ore am ajuns la Refugiul Șaua Bătrâna… moment în care s-au spart norii și soarele ne-a încălzit hainele umede, implicit pe noi…
Până aici am parcurs 5km, traseul fiind destul de ușor, cu urcușuri și coborâșuri dar cu pante domoale, fără a ne pune probleme de ordin fizic.
Ne-am continuat traseul Dungă Roșie… iar de acolo am văzut, din nou, Sfinx-ul…
…. după încă câteva sute de metri de la refugiu am întâlnit indicatorul și traseul către Peștera prin Valea Doamnele…
… 2 ore spunea, chiar atât am făcut.
Coborâre lungă dar lină, pe o pantă de nivel, până la albia râului Doamnele…
… mai exact până când începe salba de cascade.
De unde cărarea devine mai abruptă, mai bolovănoasă, mai stâncoasă, chiar și cu câteva praguri destul de înalte pe care le-am coborât pe nobilele noastre fundulețe…
… însă coborârea este așa, mai dificilă să zicem, pentru maxim 400-500 de metri, ba chiar s-ar putea să exagerez cu distanța… În orice caz, pe lângă cascade merită zăbovit pentru a face poze frumoase…
… și de acolo am văzut Sfinx-ul… ce frumos…
Practic, după 1 oră și 30 de minute de mers de la Refugiul Șaua Bătrâna am ajuns aproape de Valea Obârșia, lângă stâna de care fusesem atenționați că are câini răi…
… nu i-am văzut, așa că am trecut nestingheriți prin țarcul vacilor, pășind cu atenție să nu călcăm în vreo balegă…
… pentru ca apoi să trecem podul mobil peste râu… Parcarea de la Telecabina Peștera fiind de acolo la numai 20 de minute distanță de mers.
Faptic Traseu Cabana Vf. Omu – Peștera, cu ocol pe la Refugiul Șaua Bătrâna
- Tip – Drumeție
- Traseu – Vf. Omu – Muntele Doamnele – Muntele Bătrâna – Refugiul Șaua Bătrâna – Valea Doamnele – Cascadele Doamnele – Valea Obârșia Ialomiței – Peștera
- Semne indicatoare – Dungă Roșie de la Omu până după Refugiul Șaua Bătrâna, apoi Triunghi Roșu până în Valea Obârșia
- Dificultate – Este un traseu destul de ușor din punct de vedere fizic, porțiuni mai tehnice fiind doar în zona Cascadelor Doamnele
- Durată – 4 ore și 10 minute
- Lungime – 10 km
- Diferență de nivel -900m
- Neapărat încălțăminte serioasă pe munte și haine rezistente la ploaie.
Datele colectate cu Xiaomi Amazfit Stratos, mai jos.
Deși părea o drumeție ratată din cauza vremii, la final s-a dovedit a fi una cu adevărat reușită, capriciile meteo aducând un plus de spectaculozitate și frumusețe peisajelor ce ne-au ieșit în cale.