Aveam poftă de o mâncare grecească ca la mama ei din Grecia și de ceva timp pusesem ochii pe taverna grecească Nikos din Centrul Vechi al Bucureștiului. Și iată că a venit momentul să-i călcăm pragul și să-i incercăm delicatesele culinare cu arome elene de care ne este atâta dor și poftă până când o să vină vara din nou.
Pe o ploaie mocănească de final de toamnă am ajuns în micuța locantă grecească de pe strada Nicolae Tonitza din Centrul Vechi, populată la interior de doar câteva mese. Atmosferă intimă, așa cum ne place nouă. Bine că am fost inspirat să fac rezervare din timp, pentru că nu cred că găseam masă liberă, ceea ce vă recomand și vouă.
După ce ne-am așezat la mese și am început să consultăm meniul, unul chiar bogat de altfel, atât la capitolul aperitive, cât și feluri principale și desert, am comandat imediat un țipuro fără anason, ca să alunge frigul umed din oasele mele bătrâne. Mi s-a garantat originea și a fost chiar bun, l-am terminat din câteva gurițe. Încă unul?

Apoi, am luat la puricat meniul, unul cu poze elocvente pentru a fi sigur de ceea ce comanzi. La aperitive am ales ardei capia umpluți cu brânză feta, chiftele de dovlecei, dovlecei la grătar (la care am comandat și niște mujdei de usturoi, românește cum ne-a zis chelnerul), buiurdi, adică o delicioasă brânză la cuptor, precum și brânză halloumi la grătar.






Sincer să fiu, ne-au făcut cu ochiul toate aperitivele din meniu dar le-am lăsat pe celelalte pe o dată viitoare, pentru că la cât de bine am mâncat vom reveni cu siguranță, chiar curând. Și nu puteam mânca chiar atâtea, oricât de mare a fost pofta…
Cât despre gust? Delicioase, cum am mâncat de atâtea ori în Grecia.



La felurile principale, pornisem de acasă cu mare poftă de calamar umplut cu brânză feta, ca să-mi mai ostoiască măcar un pic dorul de Grecia. Și a fost unul dintre cei mai buni calamari degustați de mine. Măricel, fraged, fără vreun gust marin dubios, umplut atât cu brânză, ardei și roșii. Curcubeu pe cerul gurii, nu alta.


Invitații noștri au mers pe tradiționalul souvlaki, cu tzatziki și, după poftă, cu cartofi prăjiți sau salate. Mulțumiți din câte s-au arătat, deși, sincer, nu cred că souvlaki-ul lor a fost mai bun decât deliciosul calamar din platoașul meu.
Mi-au făcut cu ochiul cotletele de miel, caracatița, mix grillul de fructe de mare dar chiar nu puteam mânca atâtea. Vom reveni și le vom încerca, în tihnă, și pe celelalte.



Iar la final, pentru că nu mă puteam liniști dacă nu degustam și ceva dulce, am ales un foarte bun galaktoboureko dar și ceva nou pentru mine, karidopita, o prăjitură grecească cu nuci și ciocolată, foarte bune de altfel, ambele.
Ce aș mai fi dorit? Poate o diversitate mai mare de beri grecești autentice, și nu mă refer la Mythos care numai grecească nu este. O Vergina, o Mammos, de ce nu, bere din Corfu?
În rest, complet satisfăcut de experiența culinară de la taverna grecească Nikos din centrul vechi al Bucureștiului. Ceea ce vă doresc și vouă.
